Băsescu, scrisoare către Parlamentul României. Preşedintele apără ANI şi cere retragerea legii privind amnistierea infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Reuters
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Reuters

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi o scrisoare preşedintelui Senatului Crin Antonescu şi preşedintelui Valeriu Zgonea în care atrage atenţia asupra legii privind amnistierea unor infractori şi încercarea parlamentarilor de a ieşi de sub jurisprudenţa ANI.

Vă prezentăm textul scrisorii:

Stimate Domnule Preşedinte,

În temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă rog să identificaţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, cele mai rapide căi pentru a permite instituţiilor statului, inclusiv autorităţii judecătoreşti să îşi desfăşoare activitatea, în absenţa oricărei influenţe sau obstrucţii.

Am luat act că, în momentul de faţă, la Camera Deputaţilor se află în dezbatere Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (PLX 162/2013), ce a fost respinsă de Senat în data de 22 mai 2013. Cu ocazia votului final, îmi exprim convingerea că parlamentarii vor da dovadă de responsabilitate şi vor avea în vedere că o asemenea măsură nu este oportună, va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei, afectând încrederea în actul de justiţie.

Faţă de propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor (PLX 656/2013), îmi permit să vă semnalez faptul că operarea unor modificări legislative prin care s-ar crea un tratament preferenţial senatorilor şi deputaţilor în raport cu ceilalţi demnitari ai statului, în materie de integritate şi incompatibilităţi, va afecta activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi se va răsfrânge negativ în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare şi Cooperare. 

Parlamentul a respins mai multe solicitări ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de domnii deputaţi (foşti miniştri) László Borbély şi Paul-Victor Dobre şi faţă de domnul senator (fost ministru) Varujan Vosganian şi cererea Agenţiei Naţionale de Integritate privind încetarea mandatului domnului senator Mora Ákos-Daniel. Orice încercare de blocare ori tergiversare a activităţii autorităţii judecătoreşti, în perspectiva noului raport de ţară (MCV), va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Domnule Preşedinte, am convingerea că veţi depune toate diligenţele pentru consolidarea şi buna funcţionare a statului de drept.

Cu întreaga consideraţie,

Preşedintele României,

Traian Băsescu 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite