Ambasadorul SUA Hans Klemm s-a fotografiat cu steagul secuiesc. Reacţia ambasadei SUA şi a MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hans Klemm, ambasadorul SUA, ţinând în mână steagul secuiesc FOTO Facebook
Hans Klemm, ambasadorul SUA, ţinând în mână steagul secuiesc FOTO Facebook

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, s-a fotografiat ţinând în mână steagul secuiesc făcut cadou de primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Contactată pentru un punct de vedere oficial, Ambasada SUA la Bucureşti a precizat că Hans Klemm e ambasadorul SUA în întreaga Românie.

UPDATE Reacţia MAE

„Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuţiile curente ale ambasadelor de a se documenta la faţa locului cu privire la realităţile din statul de reşedinţă şi de a avea un dialog cu autorităţile locale. Suntem convinşi că asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităţilor din România în ceea ce priveşte drepturile de care se bucură persoanele aparţinând minorităţilor naţionale şi modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie. În ceea ce priveşte fotografia la care faceţi referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi. Am transmis aceste considerente partenerilor noştri americani în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti”, se arată în răspunsul MAE dat presei referitor la gestul ambasadorului Hans Klemm. 

Reacţia Ambasadei SUA 

UPDATE Ambasada SUA precizează, la solicitarea News.ro de a transmite un punct de vedere legat de fotografia postată de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în care ambasadorul american apare ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc, că „ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie şi călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti”.

„Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii", a transmis Biroul de Presă al Ambasadei SUA, după ce News.ro a solicitat un punct de vedere legat de fotografia în care Klemm apare ţinând în mână steagul secuiesc.


„Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect al autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul“, a scris primarul oraşului Sf\ndul Gheorghe, Antal Arpad. 

În timpul vizitei ambasadorului american, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că, în ultimii ani, nu au mai fost respectate drepturile comunităţilor maghiare, potrivit realitatea.net. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus că aşteaptă din partea Ambasadei SUA "o implicare mult mai profundă şi mai activă" cu privire la problemele semnalate de autorităţile locale.

Antal Arpad este anchetat de DNA într-un dosar privind un credit BERD. Potrivit anchetatorilor, pe 26 octombrie 2009, printr-o hotărâre, Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – B.E.R.D., stabilind ca rambursarea creditului să se efectueze în 10 ani cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o perioadă de 7 ani rambursare principală de la unitatea creditoare. 

De asemenea, prin aceeaşi hotărâre, Consiliul Local ar fi stabilit că suma contractată să fie utilizată în scop de investiţii, pentru modernizarea oraşului, respectiv modernizarea unor străzi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de biciclişti, amenajare parcări.
 

 Ulterior, pe 3 noiembrie 2010, între primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (B.E.R.D.) ar fi fost încheiat un contract de credit pentru acordarea unui împrumut care nu va depăşi suma de 12.000.000 euro, în legătură cu proiectul  „Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite