Ambasadorul SUA la Bucureşti: Decizia CEDO în cazul Kovesi reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenţiei politicului în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Zuckerman FOTO Mediafax
Adrian Zuckerman FOTO Mediafax

Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman consideră că decizia CEDO, care i-a dat câştig de cauză fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi în cazul revocării din funcţie, reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenţiei politicului în justiţie în scopul evitării investigaţiei penale, iar în opinia sa, Kövesi „ilustrează valorile curajului, justiţiei şi onoarei”.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniază din nou importanţa deosebită a statului de drept într-o democraţie. Fără posibilitatea de a apela la o justiţie liberă şi independentă nu există libertate sau proces democratic. Curtea a decis astăzi că Laura Codruţa Kövesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat această decizie. Suntem de acord cu Preşedintele Iohannis că drepturile fundamentale ale d-nei Kövesi au fost încălcate şi că accesul liber la justiţie şi libertatea de expresie sunt valori esenţiale într-o societate democratică”, consideră diplomatul american.

În opinia sa, această decizie reprezintă ”un semnal de alarmă împotriva intervenţiei politicului în justiţie în scopul evitării investigaţiei penale”.

El dă asigurări că Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale şi statul de drept.

„Câştigătoare a titlului Femeia Curajoasă a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum Procuror Şef European, d-na Kövesi ilustrează valorile curajului, justiţiei şi onoarei. Astăzi o felicităm din nou. SUA vor continua să sprijine independenţa judecătorilor şi a procurorilor în combaterea corupţiei folosind toate mijloacele aflate la dispoziţie”, afirmă Adrian Zuckerman.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, în prezent procuror-şef european, afirmă că simte hotărârea CEDO ca pe o victorie, însă nu una personală, ci "o victorie a sistemului de justiţie şi a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani". "(...) Curtea Europeană constată că motivele de revocare nu au fost întemeiate. Curtea Europeană mai reţine (...) că, de fapt, această revocare a fost o sancţiune pentru opiniile pe care eu le-am exprimat în spaţiul public", spune Kovesi, menţionând că decizia nu poate să rămână fără efect, iar statul român trebuie să găsească remediul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO, afirmând că CCR a decis revocarea din funcţie a lui Kovesi la propunerea unui ministru al Justiţiei de tristă amintire. Preşedintele a apreciat că este necesară o reformă la nivelul CCR şi a lansat un nou atac la adresa PSD, afirmând că este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea Laurei Codruţa Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite