Ambasadorul României la Washington s-a întâlnit cu secretarul Forţelor Terestre ale SUA, Mark T. Esper

0
Publicat:
Ultima actualizare:
george maior si mark t esper

Ambasadorul României la Washington, George Maior, s-a întâlnit, la Pentagon, cu Mark. T. Esper, secretarul Forţelor Terestre ale Statelor Unite, potrivit unui comunicat al ambasadei. Maior a evocat cooperarea consistentă dintre România şi SUA pe linie de apărare, dimensiune cheie a Parteneriatului Strategic bilateral şi subliniat necesitatea unei prezenţe mai mari a forţelor armate americane în România.

George Maior s-a referit, de asemenea, la cooperarea în cadrul sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, în contextul recent lansatei Strategii de apărare antirachetă a SUA, precum şi la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu şi a puncta necesitatea continuării şi dezvoltării cooperării, inclusiv printr-o prezenţă mai mare a forţelor americane.

Totodată, oficialul român a subliniat evoluţiile mediului de securitate actual de pe flancul estic al NATO şi în regiunea Mării Negre şi ameninţările convenţionale şi hibride din acest areal, evidenţiind atenţia acordată de către România responsabilităţilor apărării naţionale şi colective prin alocarea a 2% din PIB pentru apărare şi efectuarea de investiţii importante în modernizarea Armatei României. În contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ambasadorul George Maior a subliniat atenţia acordată de ţara noastră dimensiunii de securitate şi apărare, inclusiv din perspectiva consolidării relaţiei transatlantice.

Secretarul Forţelor Terestre ale SUA, Mark. T. Esper, a adresat mulţumiri României pentru exemplul pe care îl oferă în cadru aliat, prin alocarea de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, precum şi pentru sprijinul pe care îl acordă Forţelor Terestre ale SUA din Europa. De asemenea, oficialul american a remarcat valoarea antrenamentelor comune între forţele americane şi româneşti, apreciind profesionalismul militarilor români. Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii despre situaţia din Orientul Mijlociu şi Afganistan, cu accent pe misiunea Resolute Support a NATO, oficialul american apreciind susţinerea ţării noastre în calitate de al patrulea contributor aliat cu forţe în misiunea respectivă. Totodată, Mark T. Esper a primit favorabil invitaţia de a vizita România în cursul acestui an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite