Ambasadorul României în SUA, George Maior, invitatul special al Atlantic Council din Washington. Discurs despre rolul României în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a fost invitatul special al unui eveniment organizat de Atlantic Council, parte a proiectului “Transatlantic Security Initiative” din cadrul Centrului Brent Scowcroft pentru Securitate Internaţională.

Evenimentul a fost moderat de Frederick Kempe, preşedinte şi CEO al Atlantic Council şi a beneficiat de participarea unor nume precum gl. James Jones, fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui SUA şi SACEUR al NATO, şi gl. Charles Wald, fost adjunct al comandantului EUCOM. De asemenea, la discuţii au participat reprezentanţi ai unor importante organizaţii non-guvernamentale şi think-thank-uri din Washington D.C., precum şi profesori de relaţii internaţionale la George Washington University şi Harvard Kennedy School of Government.

În cadrul evenimentului au fost evaluate provocările actuale ale contextului de securitate cărora Alianţa Nord Atlantică trebuie să le facă faţă, discuţiile vizând o abordare comună asupra rolului NATO în ecuaţia de securitate regională şi asupra modalităţilor şi oportunităţilor de intensificare a cooperării româno-americane atât în cadrul Alianţei, cât şi în contextul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

Ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că „poziţia NATO faţă de dezvoltările geopolitice din regiunea Mării Negre trebuie să aibă în vedere consolidarea capacităţilor de susţinere a conceptului de apărare colectiva şi implicit de descurajare a oricăror încercări de destabilizare a situaţiei de securitate în regiune.”

De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a arătat că „România, ca parte a Alianţei Nord-Atlantice, are profilul unui actor pragmatic şi echilibrat în regiune – caracterizat prin stabilitate, instituţii solide, guvernare eficientă, coeziune socială în jurul valorilor democratice –, capabil să contribuie în mod semnificativ la efortul de promovare a securităţii, prosperităţii si dezvoltării regionale.”

Nu în ultimul rând, participanţii la eveniment au discutat modalităţi concrete prin care aceştia pot sprijini principalele obiective ale ambasadorului României în SUA pentru acest mandat, acelea de a dezvolta şi consolida componentele domeniilor economic, ştiinţific, educaţional şi cultural ale Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite