Ambasadorul României la Moscova, către diplomaţii ruşi: Aţi dat cu bâta în baltă. Românii păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova
Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova

Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova, a reacţionat dur la textul postat pe Facebook de Ambasada Rusiei la Bucureşti, în care diplomaţii ruşi deplâng propaganda anti-sovietică. „Ca diplomaţi la Bucureşti, ar trebui să cunoaşteţi că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu «eliberarea»“, a scris Vasile Soare pe Facebook.

„Mda...aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zece la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu «eliberarea»...Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi...Lăsaţi-o baltă!“, a scris ambasadorul Vasile Soare pe Facebook. 

În an Centenar, Ambasada Rusiei în România a publicat pe pagina de Facebook o postare în care laudă crimele săvârşite de Armata Roşie, care a ocupat ţara noastră după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Armistiţiul încheiat la la 12 septembrie 1944 la Moscova între România şi Puterile Aliate (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) pe de o parte a scurtat războiul cu câteva luni, salvând de la moarte sute de mii de soldaţi, însă, pe de altă parte, a permis ocuparea ţării de către Armata Roşie, situaţie care a durat până în anul 1958, timp în care sovieticii au asigurat instaurarea comunismului.

Trupele ruseşti se aflau cantonate în nordul Moldovei în august 1944. De aici, Armata Roşie a început ofensiva militară contra trupelor germane şi a aliaţilor lor. În întreaga ţară au avut loc valuri mari de arestări ale militarilor români, care au fost luaţi prizonieri. În acelaşi timp, trupele ruseşti au continuat să urmărească trupele germane care se retrăgeau spre Bulgaria, prin Dobrogea. Ruşii au preluat toate obiectivele strategice din România: porturile, zone industriale, instalaţii petroliere. Sovieticii s-au retras din ţară în 1958. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite