Ambasadorul român în Ungaria, Victor Micula, a fost convocat la Ministerul de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, l-a convocat joi pe ambasadorul român în Ungaria, Victor Micula, pentru a respinge declaraţiile ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, pe care acesta le-a făcut recent.

UPDATE MAE român apreciază că demersul Ministerului ungar de Externe, care l-a convocat joi pe ambasadorul Victor Micula, "reprezintă un exerciţiu conjunctural de imagine", precizând că afirmaţiile ministrului Corlăţean "au urmărit să elimine o eroare de evaluare perpetuată de ministerul de externe ungar"


Ministrul de Externe a declarat, ieri, la Izvoru Mureşului că legea cetăţeniei ungare, despre care liderii maghiari susţin că este similară celei româneşti, este "fundamental diferită de cea română".

"Aceste două legi trebuiau să genereze şi trebuie să genereze reacţii foarte clare politice din partea preşedintelui, premierului şi Guvernului şi instituţiilor statului. Pentru că prima lege, privind Trianonul, stabilea foarte clar şi de data asta într-un sistem instituţionalizat, structurat, o strategie foarte clară de recuperare a Bazinului Carpatic pentru naţiunea ungară şi de repunere în discuţie a sistemului de pace de la Versailles. Este o chestiune extrem de gravă. Iar cea de-a doua lege, a cetăţeniei maghiare, despre care, în mod eronat, unii oficiali ungari au afirmat că ar fi similară cu legea românească, această lege va avea consecinţe", a precizat Corlăţean.

Nemeth a respins ferm acuzaţiile lui Corlăţean, potrivit cărora legea ungară privind coeziunea naţională conţine o strategie ungară de "recucerire a Bazinului Carpatic" şi urmăreşte să "repună în discuţie tratatele de pace de la Versailles". "Textul legii conţine tocmai opusul", a declarat secretarul de stat, citat de MTI, potrivit Mediafax.

Ministerul a respins, de asemenea, declaraţiile lui Corlăţean potrivit cărora legea prin care se acordă cetăţenia ungară "stabileşte un criteriu etnic".

În realitate, afirmă Nemeth, practica ungară, similară celei româneşti, le cere aplicanţilor să stăpânească limba maghiară şi să aibă rude de sânge cu cetăţenie ungară. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite