Ambasadorul român la Budapesta, convocat de MAE al Ungariei. Oficialii maghiari aşteaptă scuzele Guvernului Tudose. Reacţia MAE român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta. FOTO Mediafax
Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta. FOTO Mediafax

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat de MAE din Ungaria după declaraţia făcută de premierul român cu privire la Ţinutul Secuiesc şi autonomie. MAE român a reacţionat subliniind faptul că în ultima perioadă „ iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială s-au multiplicat“ şi că Tudose nu a făcut decât să atragă atenţia asupra „responsabilităţii autorităţilor centrale şi locale“ din ţară.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat oficial în urma l convocării ambasadorului român la Budapesta la MAE ungar. „Declaraţiile făcute de prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil . Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie“, atrage atenţia MAE

De asemenea, MAE arată că demersurile unor formaţiuni maghiare din România în ceea ce priveşte tema autonomiei teritoriale nu sunt potrivite şi sunt împotriva Constituţiei.„Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală. Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale“.

Mai mult, „MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora. MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene“. 


UPDATE Potrivit corespondentului Digi 24 la Budapesta, ministrul de Externe al Ungariei i-a spus ambasadorului român la Budapesta că MAE ungar aşteaptă „explicaţii şi scuze“ din partea Guvernului României, după ce premierul Mihai Tudose a afirmat că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag“. Şeful diplomaţiei de la Budapesta a mai spus că nu sunt normale formulări de genul „spânzurărilor“ sau altor ameninţări de această natură.


Premierul Mihai Tudose trebuie să îşi retragă declaraţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a declarat, la RFI, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care se declară şocat şi aşteaptă scuze de la prim-ministru. Liderul UDMR mai spune că aceste afirmaţii nu pot rămâne fără consecinţe. 

”Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte", a declarat Kelemen. 

Principalele partide din Ungaria îşi exprimă, prin comunicate de presă, “revolta” faţă de afirmaţiile făcute de premierul român Mihai Tudose, referitoare la dorinţa partidelor maghiare din Transilvania de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc. Reprezentanţii FIDEZS au interepretat afirmaţiile premierului drept o “ameninţare cu spânzurătoarea a acelor maghiari din Transilvania care arborează în patria lor steagul secuiesc şi îşi apără identitatea maghiară”, scrie agenţia ungară de presă MTI, citată de ediţia în limba română a portalului de ştiri hirado.hu.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, joi seară, că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României şi că discuţiile pe această temă sunt în afara legii. „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul într-o intervenţie la Realitatea TV. 

Ulterior, acesta a revenit cu un mesaj pe Facebook. „În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român”, a mai spus premierul.

Aceasta este declaraţia care a făcut ca MAE ungar să-l convoace pe ambasadorul român în semn de protest, potrivit Digi24

Te-ar putea interesa şi:

 Principalele partide din Ungaria îşi exprimă „revolta“ faţă de afirmaţiile lui  Tudose privind autonomia: Denotă o agresivitate de nepermis pentru un şef de guvern

 Tudose: Refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite