„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie“: Ultimul mesaj al ambasadorului britanic la Bucureşti, Martin Harris, inspirat din Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a vorbit, în ultima sa zi în România, despre mandatul său, despre evoluţiile pe care le-a observat în acest răstimp, în special în zona economică şi în justiţie, dar şi despre relaţia dintre Regatul Unit şi ţara noastră.

Principalele declaraţii ale lui Martin Harris:

Despre lupta anticorupţie:

Am văzut o luptă anticorupţie consistentă. Guvernul a avut o politică consistentă în lupta împotriva corupţiei, care a a continuat în această perioadă. În România este o abordare consistentă. O reformă de succes trebuie să fie o reformă susţinută şi de Executiv, şi de legislaţie.România a realizat mult, instituţiile au fost foarte performante şi sper, sunt convins că Marea Britanie va continua să sprijine această luptă cu corupţia. 

Succesorul meu este un diplomat foarte experimentat, este ambasador în Barbados, a fost şi în Kazahstan. Va învăţa limba română în Iaşi, după recomandarea mea.

Am văzut o justiţie din ce în ce mai independentă şi aveţi aici în România oameni de curaj, oameni de fier în procuratură, în Înalta Curte de Justiţie. După părerea mea, contribuţia lor la lupta cu corupţia este mult mai semnificativă decât contribuţia ambasadelor, fiindcă sunt oameni aici în România care au luptat împotriva corupţiei cu o determinare impresionantă. Eu cred că DNA şi ANI şi Înalta Curte de Justiţie au reacţionat în mod ferm la fenomenul de corupţie din România şi ambasada britanică a sprijinit acest efort, fiindcă este foarte important pentru noi, pentru a avea un climat de business care este potrivit pentru firmele britanice (...), dar este şi foarte important pentru a avea în România un aliant puternic şi cu perspectivă de prosperitate

Despre oportunităţile de dezvoltare a României:

Avem multe ferme britanice care sunt active în domeniul energetic. Noi avem şi gaz offshore, avem şi energie nucleară, o posibilitate de gaze de şist, avem un parteneriat strategic în domeniul energetic.

Pentru mine, domeniul IT este strategic şi foarte impresionant, un domeniu care s-a dezvoltat repede. Aevm multe firme britanice care au angajat multe persoane, fiindcă în România este o forţă de muncă calificată.

Ar fi bine să încurajăm mai mulţi investitori. Ambasada britanică a încheiat un acord cu Camera de Comerţ română pentru a avea mai multe evenimente în Marea Britanie.

Despre situaţia din Ucraina:

NATO  a demonstrat o poziţie fermă. Avem o alianţă fermă şi suntem alături de aliaţii noştri în această situaţie. Aşteptăm ca Rusia să retragă trupele de la frontiera cu Ucraina.

Uniunea Europeană, SUA şi NATO au avut un răspuns ferm. UE a pus în aplicare sancţiunile, iar Consiliul European a însărcinat Comisia să pregătească măsuri suplimentare în cazul în care Rusia va merge mai departe.

E periculos că avem atât de multe trupe ruseşti în zonă. Trebuie să atingem stabilitatea, să avem un dialog diplomatic pentru a rezolva situaţia.

Ucraina este o ţară independentă şi o democraţie. Eu sper că acum vom avea alegeri prezidenţiale în Ucraina şi posibilitatea de a stabili situaţia şi de a sprijini independenţa Ucrainei.

Despre mandatul în România:

România are o poziţie transatlantică aproape de poziţia noastră. Cred că Marea Britanie este un partener strategic pentru România. Avem, este clar, provocări importante de securitate în această regiune. Noi am sprijinit aderarea României la NATO şi la UE, considerăm România un punct de stabilitate într-o zonă unde este o lipsă de stabilitate. Aceasta a fost şi logica lui Tony Blair.Pentru un diplomat a fost o plăcere deosebită să fie în România. Eu sunt scoţian, dacă sunt în zonă montană, pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, mă simt ca acasă. Aceste zone, cu mănăstirile, cu munţii, sunt locuri deosebite unde voi petrece ultima vacanţă de Paşti.

Aveţi de ce să fiţi mândri, aţi păstrat tradiţiile, un echilibru între umanitate şi natură şi un patrimoniu important pentru toată Europa. Eu cred că România poate să fie un exemplu pentru alţii în Europa.

Am citit poezii româneşti. Cred că pentru un diplomat e vital să înţeleagă istoria, cultura, religia ţării în care se află. Am studiat poezie românească. Cred că pot să închei cu o poezie din Eminescu: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie“.

Despre campania tabloidelor britanice împotriva imigranţilor români:

Avem o dezbatere în presa britanică. Ce a spus Guvernul britanic? Am spus că vom ridica restricţiile şi le-am ridicat. Cameron a spus clar că românii şi bulgarii sunt apreciaţi de angajatori. Avem un sistem de beneficii sociale foarte deschis. Eu cred că în dezbatere Guvernul a luat o poziţie clară şi fermă.

Eu cred că dezbaterea continuă, este legată de migraţia din Europa de Est, care s-a întâmplat după lărgirea UE. Suntem o societate democratică, deci acest subiect continuă să fie pe agenda publică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite