Ambasadorul american la OSCE: Ratificarea amendamentelor la Codul Penal, o slăbire a statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA, îngrijorate de modificările aduse Codului Penal FOTO Adevărul
SUA, îngrijorate de modificările aduse Codului Penal FOTO Adevărul

Ambasadorul american la OSCE, Daniel B. Baer, a declarat, joi, că SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente aduse Codului Penal şi a avertizat că ratificarea acestor modificări va duce la slăbirea statului de drept în România.

„În urmă cu aproape un sfert de secol, România a avansat rapid, devenind o democraţie modernă şi integrată în comunitarea euroatlantică. România a făcut progrese remarcabile, ceea ce face ca introducerea noii legislaţii să fie şi mai îngrijorătoare. SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente ale Parlamentului la Codul Penal, care îi scutesc pe oficialii aleşi de investigaţiile anticorupţie şi conflicte de interes“, a declarat ambasadorul american Daniel B. Baer, în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena.

Totodată, acesta a avertizat că ratificarea modificărilor la Codul Penal ar slăbi statul de drept.

„Am luat notă de faptul că aceste amendamente au fost adoptate fără consultare publică sau dezbatere şi fără ca autorităţile juridice sau societatea civilă să îşi exprime punctul de vedere. Dacă vor fi ratificate, aceste amendamente vor reduce transparenţa şi vor slăbi statul de drept prin restrângerea investigaţiilor de corupţie ale DNA şi ale altor autorităţi“, a mai spus Baer.

Diplomatul american a făcut apel la Parlamentul României şi la alte instituţii guvernamentale „să reconsidere această iniţiativă şi să se asigure că legislaţia României respectă angajamentele luate de România în cadrul OSCE privind statul de drept şi buna guvernare“.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 10 decembrie, mai multe modificări la Codul Penal. Prin una dintre modificări, preşedintele şi parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. În aceeaşi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul cu o seară înainte, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

Modificările au fost contestate puternic de Traian Băsescu, care a declarat că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici.

Ulterior, Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, Comisia Europeană precum şi reprezentanţii a numeroase organizaţii neguvernamentale au criticat şi ei amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.

Mai mult decât atât, chiar şi instanţa supremă a intervenit în urma modificărilor aprobate de Camera Deputaţilor, sesizând, în 12 decembrie, Curtea Constituţională cu privire la acestea.

Şi PDL a depus, în aceeaşi zi, la Curtea Constituţională, două sesizări în legătură cu modificările adoptate de deputaţi la Codul Penal, una vizând definirea funcţionarului public şi cealaltă referindu-se la conflictul de interese.

Materiale pe aceeaşi temă:

Procurorul general al României îi cere preşedintelui Băsescu să nu promulge modificările la Codul Penal

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că i-a transmis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care a recomandat să nu promulge proiectul de lege cu modificările aduse Codului Penal, prezentând şi argumentele de natură juridică pentru această solicitare.

Legea amnistiei, retrimisă la comisii cu scandal. Preda: Daţi drumul la vot! Zgonea: Nu ne aplecăm după cum bate vântul, nu suntem trestii

Legea amnistiei şi graţierii a fost retrimisă, într-un final, la comisii cu votul unanim al Camerei Deputaţilor, dar tensiunile au izbucnit abia după scoaterea proiectului de act normativ de pe ordinea de zi. Parlamentarii vor dezbate din nou proiectul de lege abia în februarie, când începe următoarea sesiune legislativă.

VIDEO Kovesi, la Adevărul Live: Mă aşteptam la o poziţie mai fermă a procurorului general privind Codul Penal

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi, la Adevărul Live, că noile modificări aduse Codului Penal, în ceea ce priveşte amnistia, afectează condamnările aplicate în ultimii şase ani.

Scrisoare CSM către Parlament privind amendarea Codului Penal

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis o scrisoare către Parlament în care atrage atenţia asupra efectelor negative ale fiecărui articol modificat în Codul Penal. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a putut să spună decât că va deschide un dialog cu CSM pentru a discuta pe textele de legi modificate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite