Ambasada Rusiei a donat pentru „Cuminţenia Pământului“: „Armata Rusă şi Armata Română au luptat împreună pentru independenţa României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Brâncuşi e al meu“ este o campanie demartă de Guvernul Cioloş FOTO Arhiva Adevărul
„Brâncuşi e al meu“ este o campanie demartă de Guvernul Cioloş FOTO Arhiva Adevărul

Ambasada Rusiei la Bucureşti anunţă că a donat suma de 100 de euro pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului, o campanie demarată de Guvernul României. Ambasada Rusiei a făcut inclusiv un clip de prezentare în care se vorbeşte despre ajutorul acordat României de către Federaţia Rusă de-a lungul istoriei.

„Istoria adevărată nu a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul război mondial- Armata Rusă şi Armata Română au luptat împreună pentru independenţa României. Al doilea Război Mondial - Armata Sovietică şi Armata Română luptă împreună pentur independenţa Europei. România se reconstruieşte ecopnomic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. România trebuie să-şi recupereze valorile“, se arată în videocplipul de prezentare a donaţiei. 
 
Potrivit unei chitanţe postate pe pagină de Facebook a Ambasadei, sumă donată este de 100 de euro. „În România este lansată campania pentru recuperarea patrimoniului naţional cultural al ţării, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului". Ambasada se alătură acţiunii şi aduce o contribuţie financiară modestă la fondul comun creat în acest scop“, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei. 
 
În videoclip apare şi o forografie cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic, fost ambasador al României la Moscova. 

În urmă cu cinci zile, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a precizat că, până în prezent, au fost donaţi 910.000 de euro pentru subscripţia publică lansată în aprilie.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

”Cuminţenia Pământului” e realizată în calcar crinoidal şi se ştie că Brâncuşi a folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite