Ambasada Germaniei îi răspunde „Comisiei Iordache”: „Abuzul în serviciu e reglementat în Germania prin mai multe legi fiscale din Codul penal”

Ambasada Germaniei îi răspunde „Comisiei Iordache”: „Abuzul în serviciu e reglementat în Germania prin mai multe legi fiscale din Codul penal”

Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti. Foto: Eduard Enea.

Ambasada Germaniei a răspuns „Comisiei Iordache”, acolo unde parlamentarii PSD-ALDE au modificat Codul penal, dezicriminând aproape în totalitate infracţiunea de abuz în serviciu. Printre argumentele deputaţilor PSD, a fost şi faptul că în mai multe ţări europene, printre care şi Germania, această infracţiune nu e prevăzută de lege. Ambasada Germaniei a explicat că abuzul în serviciu există şi poate fi pedepsit chiar cu privare de libertate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate", a precizat miercuri, Ambasada Germaniei, pe pagina sa de Facebook.

Ambasada Germania s-a numărat printre cele douăsprezece reprezentanţe diplomatice care în 28 iunie au transmis o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei.

Cele douăsprezece state - Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii - îşi exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Acestea îndeamnă autorităţile să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor în 4 iulie, în calitate de for decizional.

Articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu a fost modificat, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. 

În timpul dezbaterilor din Comisia Iordache, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infraţiunii de abuz în serviciu. De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că în multe state europene infracţiunea de abuz în serviciu nu este prevăzută de legislaţia penală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: