Alina Mungiu-Pippidi: Merită votată Clotilde Armand în Sectorul 1?

Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nici măcar la promisiuni nu sunt competenţi, ce realizări să aşteptăm?
Dacă nici măcar la promisiuni nu sunt competenţi, ce realizări să aşteptăm?

Acum câţiva ani, România curată a luat partea Clotildei Armand fără rezerve la alegerile locale. Părea că i se făcuse o nedreptate la vot, deşi nu s-a dovedit nimic (nu se dovedeşte niciodată nimic când e vorba de alegeri, numai la referendumul anti-Băsescu, când toată lumea era oricum contra lui Băsescu, s-au băgat oameni în puşcărie). Programul Clotildei nu era nici atunci cine ştie ce, plaje pentru nordul Capitalei şi alte lucruri de lux.

Dar profilul părea just şi mai ales eu am susţinut şi aplaud pe românii care au curaj să voteze străini – e o mândrie pentru mine că noi am putut alege un sas, că susţinem un arab (care ne omoară cu stări de alertă), că am ales o franţuzoiacă. E un semn de europenitate a votanţilor noştri. Bravo lor!

De atunci încoace, cunoscuţi din USR mi s-au plâns că nu ne-am ales franţuzoaica bine să facem exerciţii de cât de puţin naţionalişti suntem noi. Vederile ei, de exemplu, nu par fi aşa de puţin naţionaliste ca ale noastre şi e o ironie că a ajuns în grupul unde e partidul lui Macron. Deşi foarte articulată contra corupţiei la români, Clotilde conducea pe atunci o firmă franceză creată de stat ca să profite din ajutoarele internaţionale – un gen de parazitism frecvent în industria de dezvoltare, dar la drept vorbind odios. Greu să critici profitul din bani publici de pe o poziţie instituţionalizată de profit din bani publici şi mai ales din bani care ar trebui să ajute ţări sărace. Firma cu pricina a ajuns şi pe lista neagră a Băncii Mondiale, că de fomistă ce era a mai încercat şi să obţină proiecte pe căi neortodoxe. Pe urmă, Clotilde a ajuns în Parlamentul european şi am remarcat vreo două poziţii de ale ei pozitiv – apărând Estul de dubla măsură şi ipocrizia occidentală, poziţii cum românii nu prea iau, unii că sunt prea speriaţi şi cu o atitudine de nativi care nu îndrăznesc să spună vreo vorbă contra colonizatorilor lor, alţii, dimpotrivă, că nu ar fi credibili, fiind anti-europeni în general.

Gluma însă văd că devine serioasă şi Clotilde a reuşit cumva să îşi securizeze poziţia de candidat unic al dreptei ca şi cum ar avea vreo legitimitate în sectorul 1. Trebuie spus că deşi sunt proprietar şi în Tiergarten-Mitte cît durează anul academic, sunt un cetăţean al sectorului 1 Bucureşti – acolo merg la demonstraţii, am procese contra autorităţilor abuzive ca să susţin alte ONG-uri sau grupuri de cetăţeni, am dosare foto de case protejate pe care soţul meu le monitorizează etc. Nu pot face doi paşi prin cartier când sunt acasă fără să mă oprească lumea să îmi povestească una sau alta. Clotilde nu e o obişnuită a acestor adunări locale, care au, din păcat­e, puţini participanţi (pe vremea lui Oprescu, când se punea în dezbatere la PMB cîte un plan zonal, mă uitam cu groază la comentariile online, erau 3-4 persoane doar, Nicuşor Dan, Roxana Wring şi vreun arhitect – cînd se făcea în sală era goală sala).

Probabil această lipsă de interes a unui cartier care a devenit mai mult de firme decît de oameni, plus case de închiriat şi cîrciumi, contribuie la oferta slabă care se vede la Sectorul 1. Nu am găsit nicăieri programul Clotildei, doar acest interviu. Care arată clar lipsa de idei şi de priză a candidatei noastre la sectorul 1 (başca faptul că spune că citeşte Machiavelli şi îi place Gladiatorul lui Ridley Scott, persoana de la comunicare care a completat aceste preferinţe ar trebui dată afară neîntârziat, am râs cu lacrimi). Va termina investiţiile începute de precedentul primar (fără nicio îndoială, acesta, un pesedist, a fost nul, la fel şi investiţiile lui, deci acesta e un non-program). Problema ar fi traficul (nu e clar pentru cine – deşi dacă vedeţi cum scaunele mele albe din balconul de deasupra bulevardului Lascăr Catargiu devin negre în 24 de ore vezi că de fapt consecinţele traficului sunt problema).

Ce facem cu poluarea din sectorul 1? Lăsăm toate maşinile să treacă pe la noi, indiferent de zi şi de oră, pe gratis? Continuăm ca acum, cu nicio diferenţă la parcare între rezidenţi şi nerezidenţi (inclusiv flotile ale firmelor înmatriculate în Ilfov), iar după aceea să ne mirăm că nu e loc pe trotuare de pietoni? Primarul Tudorache nu a fost capabil să vină cu o idee cum să rezolve cu parcarea – în cooperare cu primăria generală au naţionalizat spaţiul şi au făcut o aplicaţie mizerabilă, când nu au vândut loc cu loc la întreprinzători, fără să fie în stare să se consulte pentru a da o regulă. Soluţiile nu lipsesc, există planuri pentru tot Bucureştiul făcute de consultanţi străini pe bani europeni, dar trebuie să le citească şi candidaţii. Dacă la ora asta nu au nici o idee, cînd or să o capete? Înţeleg, trebuie să mobilizăm lumea anticiuma roşie şi a familiei Pandele, OK, dar unde a planul ca să nu mai fie Sectorul 1 ocupat de Voluntari (că e, şi nu neapărat de bieţii taximetrişti de acolo, ci şi de conducătorii de SUV-uri negre cu număr de Ilfov parcate în Sectorul 1)? Ce facem cu pieţele distruse de Oprescu şi Chiliman (că veni vorba, măcar în campania electorală să ne amintim că după arestări cu tam-tam, amândoi sunt încă liberi, iar politicile lor sunt continuate şi azi, că în loc de construit locuri de parcare cheltuim bani anvelopînd locuinţele unora pe banii statului de către firme favorite). Dar nu banii au lipsit pentru locurile de parcare, ci viziunea, lipsa unui proiect coerent şi a curajului de a reduce numărul de maşini care tranzitează sau parchează în Sectorul 1. În piaţa Matache nu s-a putut asfalta parcarea improvizată de opt ani, în Amzei imobilul pieţei, scump comandat, ar putea fi făcut parcare pe trei etaje decât să stea gol de atâţia ani (ideea de a-l da în concesiune la Kaufland sau altcuiva capabil să transforme un spaţiu nu le vine), dar primăria de sector aprobă să avem un Mega Image la trei case în schimb (dar nu mai există brutării şi măcelării de calitate etc). Clotilde evident nu are idee de toate astea, altfel ar spune ceva! Şi se bazează că votanţii care au mai rămas (puţini, că firmele nu votează) sunt captivi anti-PSD, pensionari care au recuperat imobile şi, deci, sunt în tabăra noastră, a proprietarilor, chiriaşi de lux pe chiriile mari şi deci o vor vota oricum.

O să o votăm în orice condiţii pe Clotilde, fără să ne spună ce va face cu parcările, cu pieţele, cu trotinetele, fără să ne explice măcar de ce se dublează în două roluri (chiar nu era nimeni din Aectorul 1 în USR, de exemplu de ce nu a candidat fosta mea studentă Ana Ciceală aici, îi făceam campanie, a dus greul anti-PSD în Consiliu)? Fără măcar să enumere problemele şi să spună că va consulta rezidenţii, ce să mai spun să ofere soluţiile echipei ei la ele? Şi echipa care e? Care e arhitectul Clotildei (că arhitecţii noştri descopăr peste vară că nu sunt cu ea, deşi nu sunt cu PSD, săracii). Candidatura ei sună  a decizie de putere şi notorietate, fără nicio bază, iar liberalii fiind la rândul lor zero barat la oameni în Bucureşti, au înghiţit găluşca. Şi zău că vă aduceam eu de la pensie, dacă nu din altă parte, zece candidaţi competenţi, născuţi în Sectorul 1 şi de meserie!

Să o votăm că altfel iese PSD? Care PSD? Că la campania de cumpărare plus şantaj a guvernului Orban, pariez că dacă iese Tudorache la două luni după alegeri se mută în PNL, deci nu asta e problema noastră.

Problema noastră e să obţinem ceva de la candidaţii ăştia. Dacă nici măcar la promisiuni nu sunt competenţi, ce realizări să aşteptăm?

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite