Alina Mungiu-Pippidi: Guvernul (şi preşedintele) merită o lecţie

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Ce poţi să faci cu un guvern care reintroduce obligativitatea purtării măştii în aer liber chiar cînd omul e singur pe stradă, ca să poată amenda pe oricine, dar lasă să meargă festivaluri, sindrofii private şi cîrciumi, deşi mulţi organizatori nu cer nici un fel de certificare şi statul nu are cum să verifice nici teoretic ce se întîmplă acolo?

Ce să faci cu guvernanţi care mint zilnic în legătură cu cifrele pandemiei, un prim ministru care dă vina pe alţii, cînd el, personal, s-a opus oricăror încercări de a gestiona pandemia pe vreo bază ştiinţifică? Numai pe baza certitudinii că abuzul de putere, chiar rezultînd în victime umane demonstrabile va scăpa nesancţionat pentru că e primul ministru ales de sistem, acelaşi sistem care se ţine menţinînd o lege proastă, arbitrară şi inaplicabilă, schimbată zilnic, că asta îi dă putere mai mare decît dacă legea ar fi raţională şi predictibilă?

Ce să faci cu un preşedinte care în loc să construiască un consens politic în jurul obligativităţii vaccinării, măcar pentru sectorul public, se luptă din 2015 încoace să creeze un monopol de putere doar pentru o fracţiune din PNL asociată cu serviciile secrete (şi familiile acestora)?

Ce să faci cu o coaliţie de guvernare inconştientă, care înghesuie într-un PNRR cheltuieli pretinzînd că sunt daruri, cheltuieli peste ce e planificat în buget, cu condiţii pe care nu le pot satisface, iniţiind un nou cincinal de planuri şi raportări false, şi rente considerabile pentru nişte particulari care vor sfîrşi prin a fi plătite de la buget?

Un singur lucru. Îi dai afară pe toţi, fără să-ţi pese că vai, care e alternativa, opoziţia e chiar mai rău, etc. Şi dacă ai un singur copil care se poartă prost şi nu ai alternativă la el singura cale de a rezolva ceva e să-l pedepseşti, nu să-l tot mîngîi pe cap că ăsta e, Goe ţi-a fost hărăzit. Iohannis şi Cîţu nici nu ori fi fost răi de tot la început, dar nu au primit sancţiunile adecvate şi aşa au ajuns un pericol public. Pedepsiţi-i acum, ca să ştie că nu sunt deasupra sancţiunii publice, e unicul lucru folositor care se poate face.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite