Alina Mungiu Pippidi: Exclusivitate. Klaus Iohannis pune condiţii noului guvern

Publicat:
Ultima actualizare:

Stimaţi compatrioţi, deşi am declarat vineri că e un lucru bun că a trecut moţiunea de cenzură, o ştiu şi eu, la fel ca şi dvs, că aceasta nu e calea ideală de a schimba un guvern. Leul a căzut în urma creşterii instabilităţii politice, după un un de zile în care internaţionalizarea luptei noastre politice a afectat dobânda la care se împrumută ţara.

Nu e în interesul românilor să plătească dobânzi mai mari la credite. Şi suntem o ţară de datornici, nu doar Rovana Plumb a contractat un împrumut, ci majoritatea românilor. În interesul stabilităţii era mai bine dacă de vineri anunţam soluţia unei crize politice creată de trecerea moţiunii.

De ce criză? Pentru că majoritatea din Parlament nu s-a schimbat. Oamenii aleşi în 2016 sunt tot acolo, iar PSD e în continuare stăpân pe jumătate din voturi. Chiar dacă de frica alegerilor anticipate, care nu pot fi în niciun scenariu mai devreme de luna iunie a anului viitor, dar de fapt nici atunci, parlamentarii aprobă un guvern minoritar, ce va putea face acesta? Să-i vâre la loc în puşcării pe cei eliberaţi prin recursul compensatoriu până când ne obligă CEDO din nou să le dăm drumul spre reeducare? De aceea am considerat că e mai bine să aducem la putere o grupare mai largă. Matematica e însă neiertătoare, dragi compatrioţi, şi de asta nu putem colabora decât cu fostul meu contracandidat, Victor Ponta, cel care a dovedit la Colectiv că ”corupţia ucide”, şi cu fostul nostru trădător Călin Popescu Tăriceanu, pe care DNA tot nu a reuşit să îl bage la puşcărie. Am avut nevoie de weekend ca să ne facem planuri cât de cât comune cu aceşti tovarăşi de drum, care ne-au sprijinit de altfel la moţiunea de cenzură, şi suntem convinşi că îi vom reeduca şi pe ei din grup infracţional organizat măcar în soluţie imorală. Privim spre viitor: cine e de partea justiţiei să vină de partea noastră, iar justiţia îl va trata cu îngăduinţă.

Am hotărât ca atare să mai dau o şansă PNL. Nu pentru că ar fi partidul meu, iar în ciuda faptului că în decursul mandatului meu partidul nu se poate spune că a evoluat, nici liderii preferaţi de mine, ca Alina Gorghiu sau Cristian Buşoi, şi nici cei aleşi de ei, ca Ludovic Orban, nu au performat pe măsura aşteptărilor mele. Mai recent, i-am băgat însă în restructurare şi acum structurile, de exemplu în Bucureşti, sunt numite de sus în jos, deci Doamne ajută să crească şi performanţa odată cu disciplina.

Am însă aceleaşi temeri pe care le aveţi şi dvs. Cum poate numirea unui prim ministru de la un partid care nu are nici măcar un sfert din voturi în Parlament să stabilizeze ţara? Cum poţi păstra o majoritate parlamentară precum cea de la moţiune fără a oferi ceva fiecărui parlamentar care susţine guvernul? Ce poate face un guvern minoritar în afară de a schimba nişte investiţii locale de la primarii PSD la primarii PNL sau UDMR? Cât va dura până când publicul iarăşi va striga ”Aceeaşi mizerie”, spre profitul USR, care până acum şi-a propus în program să schimbe doar ”paradigma” (consilierii mei lucrează să elucideze care e paradigma asta pe care o vor schimbată şi de unde se poate achiziţiona una nouă), adică a unui partid fără nicio experienţă de guvernare şi care nu pricepe avantajele reformei de sus în jos?

Sigur, mă pot angaja în numele PNL la performanţa de a continua ce a făcut PSD: adică să păstrăm pensiile şi salariile mărite, chiar pensiile speciale impozitate de ei, că asta poate aduce venituri la buget şi are mult mai mult sens decât să le tăiem noi cu totul şi să ne mai facem duşmani. Mai ales că o să mai dăm bani înapoi la bănci, companii energetice şi alţii care ne-au susţinut în campania noastră anti-PSD. Cum a zis dl Vîlceanu, dacă nu e adevărat ce am zis noi că PSD se împrumuta ca să plătească pensii şi găsim banii în bugetul lui Orlando, o să dăm tot ce-au promis ei, dar mai devreme, din ianuarie 2020.

Nu trebuie însă să credeţi, dragi compatrioţi, că dau în numele dvs un cec în alb fostei opoziţii, care nu a avut nici guvern, nici program, nici din umbră, nici transparent, până la moţiunea asta de cenzură, dar pe care am adus-o la guvernare în numele meritului şi raţionalităţii cheltuirii banului public. De asta, indiferent ce altceva vor face, nu voi numi niciun premier de la PNL sau de aiurea dacă nu se angajează la următoarele:

  • Încetarea imediată a tuturor derogărilor de la mecanismul de numire prin merit în orice poziţie din administraţie, începând cu poziţiile de conducere, şi organizarea unui concurs unic naţional de ocupare a acestor mii de posturi pe merit prin examen online, în cooperare cu ANFP şi instituţiile selecţionate pentru a antrena funcţionarii din ministere pentru Preşedinţia Consiliului UE. Modificarea legislaţiei pentru a nu mai avea excepţii de la merit care ajung să depăşească regula.
  • Crearea unei comisii parlamentare pentru un veritabil plan naţional de investiţii (nu doar al PSD), care să includă toate partidele parlamentare, unde fiecare cheltuială, atât din bani de la buget, cât şi fonduri europene, să fie prevăzută pe minim următorii cinci ani. În cooperare cu sectorul privat, societatea civilă, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Măsură deja existentă în programul meu din precedenta campanie şi în conformitate cu cerinţele semestrului european. Guvernul care vine nu va mai face ca PSD, adică să dea bani doar la primarii săi! Dar nici nu vom face un banchet pentru primarii care alocă doar firmelor favorite, alocările din planul naţional de investiţii vor fi condiţionate de afişarea pe site-ul fiecărei autorităţi a tuturor contractelor publice, cu aceiaşi indicatori urmăriţi de European Procurement Scorecard.
  • Refacerea urgentă a sistemului de urmărire a standardelor de cost, distrus de PSD, şi publicarea unui clasament lunar al cheltuielilor/unitate (de exemplu, întreţinere drum urban pe km, costul apei, al bordurilor, gazonului etc).
  • Revenirea la măsura guvernului Boc în care prezenţa în consiliile de administraţie ale companiilor şi regiilor publice cu capital de stat nu se mai remunerează, se plăteşte doar o indemnizaţie de şedinţă care nu poate fi mai mare de 250 de euro pe jumătate de zi, şi reintroducerea managerilor internaţionali.
  • Invitarea unui audit internaţional al legilor anticorupţie şi aplicării lor, că sunt şi eu cam nedumerit cum pot fi achitaţi unii ca Horia Georgescu pentru care se cer ani de închisoare şi de ce durează zece ani să se dea neînceperea urmăririi penale la un primar în funcţie care a făcut arest preventiv un an. O să sprijin guvernul ca rezultatele să fie transpuse într-o legislaţie care să fie eficientă şi să respecte drepturile cetăţenilor în acelaşi timp.

A, uitasem. Şi să îmi ia odată guvernul avionul ăla pentru deplasări ca să nu mai zbor cu lumpendiaspora, le-am dat deja sute de secţii în care mă pot vota, deci nu mai avem de ce să ne întâlnim.

P.S. Te interesează parodiile după oameni politici? Îl poţi citi şi pe David Cameron despre Brexit în ultimul Economist.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite