Alina Mungiu-Pippidi: Am avut dreptate cu statul paralel. Şi acum ce facem?

Publicat:
Ultima actualizare:
alina mungiu pippidi foto ceu.edu Daniel Vegel

În timp ce mai ia un premiu obscur în Germania (mulţumim presei oficiale române, că altfel nu ştia nimeni, presa germană a ratat subiectul) Klaus Iohannis se pregăteşte să patroneze îngroparea finală a democraţiei româneşti.

Cu alte cuvinte, ceea ce s-a petrecut sub ochii noştri în ianuarie 2015, adică un preşedinte ales de popor pur şi simplu pentru că avea un profil agreat de opinia publică (şi atacat de sistem, sau de o bună parte din el la început) devine după aceea preşedintele sistemului. Pe care îl patrimonializează, punînd pe şeful lui de campanie şeful SRI, înlăturîndu-l pe Coldea şi pe cei apropiaţi lui Victor Ponta şi creînd condiţiile pentru un amestec fără precedent al serviciilor secrete în politică sub pretextul luptei cu corupţia, pentru care nici el, nici aliaţii de la Ordonanţa 13 nu făcuseră anterior nimic. Cu fonduri enorme pentru presă, platformele de socializare, creînd pseudo societate civilă şi pseudo opinie publică cu un succes pentru care Putin ar putea fi invidios.

Sunt deja cîţiva ani de cînd avertizez că pericolul politic major pentru România este incapacitatea dreptei de a cîştiga alegerile fără a folosi serviciile secrete (şi nu Dragnea sau alt baron local) şi lipsa neobişnuită de scrupule în a folosi mijloace neconstituţionale pentru a-şi promova interesul propriu, prezentat ca fiind singurul pro-Europa, pro-Occident, pro-bună guvernare, etc. Din păcate, am avut dreptate, şi la această oră preşedintele şi partidele mari sunt încolonate şi gata să legalizeze, printr-o reformă fără ruşine a legilor siguranţei naţionale, sistemul actual, în care serviciile deturnează sensul alegerilor şi controlează preşedintele (eventual folosind DNA, al cărui control a fost mereu miza lor, de cînd Băsescu, luîndu-se după americani şi uitînd unde se află, a făcut corupţia ameninţare de securitate), care va deveni singurul de care depind, eliminînd orice alte controale democratice? Alegerile directe pentru preşedinte au fost totdeauna o problemă pentru ei, fiind calea cea mai clară prin care imprevizibilul (adică votanţii) ar putea schimba ceva, dar captura post-alegeri din cazul Iohannis ne arată că fie la selecţie, fie la campanie, fie la rezultat statul paralel are mijloace de a fi mai tare ca electoratul.

O mînă de ziarişti, de fapt mai puţini ca degetele unei mîini, protestează contra acestei stări de fapt şi pe unii a trebuit să îi arăt cu degetul ca să se trezească. Azi, cînd bătălia e aproape pierdută ne întrebăm de ce lumea nu se mobilizează să apere democraţia românească, sau în sondaje avem singura majoritate din Est dezamăgită de sistem şi gata să se întoarcă la liderul providenţial. Pentru că atunci cînd mai era încă vreme aţi făcut front că statul paralel e o ficţiune a lui Dragnea (deşi ştiaţi bine că eu, şi nu Dragnea, lansasem primul avertisment) şi evident că nu vă crede nimeni azi, cînd aţi întors-o la 180 de grade. Dar, în sfîrşit, bine că v-aţi trezit, o mînă de ONG şi de ziarişti. 

Cine tace zgomotos merită evidenţiat, nu cine se trezeşte, fie şi tîrziu. Întind mîna oricui se mobilizează, fie şi tîrziu. Cum stăm:

Intelectualii. Revistele 22 şi Dilema, tăcere totală. Nu o fi chiar o întîmplare, de altfel, că au ajuns amîndouă să aibă acelaşi editorialist, pe Andrei Cornea, care apără toate poziţiile sistemului, pînă la nuanţe, de orice deviaţionism (exact pe dos faţă de ce trebuie să facă intelectualul, care pune în discuţie, chestionează puterea, etc), şi pentru care Băsescu e Elisabeta a II-a şi nu Petrov. Numai că nu şi-au trecut pe generic iubirea pentru SPP, SRI şi SIE, asta după ce finanţatorii mai vechi au fost de genul Udrea, Plăcintă, baroni locali susţinători Roşia Montană, etc. Aşteptaţi să vedeţi cum e apărată democraţia de securitate de alde Baconschi sau Cristi Preda. De zece ani văd în jurul meu numai o mînă de disidenţi, aceiaşi de dinainte de 1989, pe care îi publicăm pe România curată, Antonesei, Tudoran, etc.

Oligarhii. Securişti de rit vechi sau nou, oligarhii din media sunt complet subjugaţi de anticorupţie, cu Băsescu se mai luptau, dar cu un sistem care are fiscul, DNA şi tot ce mişcă e mai greu. Preferă să ia bani direct de la guvern şi să lupte cu Putin, umplînd cu generali plagiatori toată komentatura. Voiculescu, care a supravieţuit şi închisorii şi atacurilor fiscului e mai prudent decît era, că i-au arestat şi şeful de trust, pus în discuţie copiii, etc. Alţi oligarhi sunt direct ai lor, dezvoltaţi prin monopoluri date de sistem. CNA stă să în sfîrşit să lichideze încălcarea flagrantă a legilor anti-concurenţiale de către DIGI, dar hai să vedem dacă sunt în stare. Curaj !!!

Societatea civilă. Unde sunt Iniţiativa România, Rezist Toată Ţara, Corupţia Ucide şi toţi cei care au ajutat la greu statul paralel în 2017-2020, toată pseudosocietatea civilă creată de Mihai Poliţeanu doar ca să anuleze coaliţiile reale care existau? Nicăieri. Ghinea i-a dat lui Poliţeanu un loc de deputat în USR pentru misiunea îndeplinită şi ceilalţi s-au băgat la loc în găurile din care ieşiseră. Amîndoi luptă pentru controlul USR pe toate părţile, că aşa e la ăştia. Sau poate aşteptaţi de la societatea civilă creată de postul dintotdeauna sub control Pro-TV, şi condusă de vedetele lui, să ia vreo atitudine? Alde Mîndruţă, Moisescu, etc? Aşteptaţi.

Publicul. Greu să mai aştepţi ceva de la unii care s-au lăsat pradă unor manipulări atît de ieftine şi s-au ascuns în bule astupîndu-şi urechile cu ambele mîini ca să nu fie forţaţi să găndească. Preţul expunerii selective la media face ca publicul cîndva evoluat să fi coborît la nivelul publicului Antenei 3, pe care l-a demascat tot timpul. Dacă îţi iei lumina de la influencerii de la servicii nu ai reflexe democratice mai bune decît fanii lui Gădea et comp. Aceia măcar sunt săraci, bătrîni şi nu au de ales. Dar, în sfîrşit, cine nu e acoperit să se mişte, măcar acum, dacă reuşeşte să treacă peste orgoliul de a fi fost paralel cu ce s-a întîmplat în România ani de zile şi dă o mînă de ajutor măcar acuma. 

Partidele. Ca şi în Brazilia (şi ea condusă de un general după o are campanie anticorupţie) anticorupţia a distrus partidele, pentru că erau corupte, sistemul a pus mîna pe nişte cioturi ca USR sau AUR ca să facă alternativă la el însuşi şi a colonizat partidele principale la greu. Deci cine să facă ce? Poate oamenii de afaceri, ca în Bulgaria, dar cîţi sunt autonomi faţă de sistem şi capabili să finanţeze un partid nou? Reamintesc că Cioloş nici nu s-a putut înscrie de cîte bariere i s-au pus pînă nu l-au luat nişte securişti în primire, taxa de intrare e să îi iei şi pe ei. Dar oamenii de afaceri să priceapă că nu poţi avea statul paralel la guvernare, pentru că tendinţa lui e să sufoce piaţa cu monopolurile lui, ca la Hexi Pharma. Suntem ca în Ruanda, unde firmele asociate cu şeful statului se prezintă singure la licitaţii, cp nu are nimeni curajul să vină contra lor.

Suntem pe frontul domestic cam ca la războiul din Ucraina: nu am fost severi cu Putin cînd nu era înarmat şi nu îi facem concesii acuma cînd poate distruge toată Ucraina. Dar, asta e! Tîrziu cum e, dacă societatea românească nu se mişcă acum, degeaba am intrat UE şi NATO, sau doar ca să facem figuraţie.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite