Alina Mungiu-Pippidi: Alternativa la PSD nu a câştigat pentru că nu există

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Cum nu putem rezolva cu impostura, să rezolvăm măcar instabilitatea. Faceţi un guvern de uniune naţională pentru preşedinţia europeană din 2019!

S-a mai petrecut o încercare de insurecţie – a cîta din ultimele douăsprezece luni? – şi iar nu s-a reuşit să fie dată jos coaliţia de guvernare. Mi-e şi jenă să mai repet ce spun de un an despre stupiditatea acestei agresivităţi prost plasate, care nu avansează pe nimeni şi nimic. Poporul s-a prins şi el şi stă la meci sau la mall mai degrabă decît să vină la Parlament să dea guvernul jos. Afacerea nici nu e rea pentru popor, că între timp şi cu minimă activitate îi creşte punctul de pensie şi diverse salarii. Agitaţia şi prostia sunt aşa de mari că nu avem timp să vorbim despre ce chiar a făcut PSD, de exemplu ridicarea enormă a salariilor la medici. E de necrezut aproape şi o mare ocazie de a relansa sănătatea, care de altfel nu stă aşa prost cum spun alarmiştii, numai că nu ai cu cine vorbi, nu poţi întrerupe pe nimeni din războiul civil ca să discuţi ceva serios.

Istoria s-a încheiat cu o majoritate mai mare pentru guvernanţi decît se credea. Felicitări, postaci şi antreprenori Facebook, aţi muncit bine.

Nu are a face, tabăra perdantă va reveni la armele tradiţionale, adică se începe de către procuratura cea care se ocupă cu crima organizată ancheta în dosarul de trădare. Nu rîdeţi, că la fel or fi rîs unii de dosarul de instigare la abuz administrativ cu secretarele de la Teleorman ascultate de SRI şi uite că a luat Dragnea trei ani şi ceva cu executare. Numai Boureanu, că a agresat un echipaj de poliţie, a luat cu suspendare. În rest toţi ăia care nu deranjează pe nimeni au fost achitaţi săptâmîna asta – ce să mai pierdem vremea cu Nicolescu de la Argeş, destul că am băut şampania cînd l-au arestat. În timpul ăsta, ăştia care îşi ling rănile de la moţiune au şi tras de mînecă nişte ambasadori asupra marelui pericol care pîndeşte justiţia – din partea PSD, desigur. Şi aşa au de gînd să o ţină, de ce să fie mai deştepţi anul care vine decît au fost în cel care a trecut?

Dar pe scurt şi lăsînd la o parte cele bune şi cele rele ale PSD, nu are cum să treacă moţiunea unora care nu au prim ministru, nu au trei idei articulate despre ce vor face la guvernare (care e ideea de bază cu agricultura a lui Cioloş, care a fost comisar cu agricultura, o ştie cineva? Sau a lui Turcan cu educaţia, sau a lui Dan Barna cu fondurile europene, specialitatea lui, pentru care l-am recomandat în guvernul Cioloş?) şi de ce nu au un site cu guvernul alternativ, cu meritele şi ideile lor, cu modelarea primelor o sută de zile cu ei la putere (ce Dumnezeu, şi acum 20 de ani ne-a dus mintea să facem asta) să vadă lumea cine vine dacă dă jos PSD şi ce face? Numai Năsui şi Stanciu-Viziteu de la USR au ceva program, ei apără SRI de „duşmanii săi” şi serviciile secrete de o lege nouă, ca să îi cităm exact, iar asta chiar în comisia de supraveghere a SRI de către puterea civilă (dar sigur că nu se pune dacă cineva nu e civil). Noroc cu Măgureanu şi Medar că ne-au lăsat o legislaţie grozavă, ca să o apere pe baricade partidul anti-sistem al societăţii civile.

Ca atare, greu să plîngem la aceste noi episoade din lupta partidului cu securitatea. Că oare chiar meritau să cîştige oamenii ăştia? De ce? Că se opun PSD? Da, PSD vrea să umble la guvernanţa corporativă şi rău face, dar nu ne pot reprezenta în opoziţia cu ei tehnocraţii care cînd au fost la guvernare au dat afară belgianul de la TAROM în cinci minute la cererea grupului de interese aferent şi la fel au făcut peste tot unde a împins careva mai cu muşchi.

Ca atare, dat fiind că lucrurile merg tot cum merg indiferent cine vine şi aceleaşi grupuri aranjează aceleaşi lucruri, conflictul e, după părerea mea, problema la ora asta. Pîra în exterior şi ideea că în loc de alegeri băgăm contracandidaţii la trădare şi instigare şi ajungem să avem un singur candidat, astea sunt dăunătoare democraţiei şi economiei. Alegeri anticipate, cum vrea Dacian? Păi la ce? Şi aşa sunt prea multe alegeri, care refac constelaţia prezentare la vot puţină, şi lume motivată doar de patronaj de ambele părţi. În rest nu mai votează nimeni.

Ca atare, sfatul meu e să faceţi voi un guvern de uniune naţională, măi fraţilor. Mai prost nu aveţi cum guverna, unii sau alţii, şi măcar scăpăm de pancarte în Parlament şi moţiuni de cenzură care riscă să ridice dobînda la împrumuturile externe. Asta e încă bună, ţineţi-o aşa, că pe greci asta i-a nenorocit. Dacă impostura nu o putem elimina, să eliminăm măcar instabilitatea! Faceţi un guvern de uniune naţională, oricum SRI o să aibă veto pe toţi miniştrii şi prim miniştrii, şi veniţi la preşedinţia europeană cu o ţară care, dacă nu are alte calităţi, are măcar ceva solidaritate.

Şi puneţi-l prim-ministru pe Hunor, că a fost cel mai înţelept săptămîna asta. Cu preşedinte neamţ şi prim-ministru ungur facem Europa praf. Dacă nu o răzbesc Orban şi Salvini între timp.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite