Alina Gorghiu susţine digitalizarea Parlamentului astfel încât propunerile legislative să poată fi făcute şi online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu - FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu - FOTO Eduard Enea

Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că luni urmează să depună un proiect de  modificarea a Regulamentului Senatului astfel încât propunerile legislative să poată fi făcute şi online, nu doar pe hârtie la secretariat. Aceasta motivează că votul pentru Decretul preşedintelui a demonstrat nevoia de informatizare a Parlamentului.

Senatorul PNL explică că în prezent parlamentarii aflaţi în izolare nu pot să depună iniţiative legislative pe motiv că, potrivit procedurii, iniţiativa trebuie prezentată fizic la secretariat.

„Total neproductiv şi, în acelaşi timp, frustrant pentru un parlamentar care trebuie să stea în izolare la domiciliu, să nu poată depune o iniţiativă legislativă. Şi asta doar pe motiv că singura procedură legală este că ea trebuie prezentată la secretariat pe hârtie, în format original, pentru a putea fi înregistrată. O astfel de situaţie nu mai poate fi tolerată, munca pe modelul funcţionarului public cu mânecuţe trebuie să înceteze rapid şi ireversibil. În toate instituţiile statului român”, a precizat Gorghiu.

Aceasta a adăugat că votul pentru Decretul preşedintelui Iohannis privind instituirea stării de urgenţă a arătat importanţa informatizării Parlamentului şi prin urmare mâine va depune un proiect de modificare a Regulamentului Senatului astfel încât propunerile legislative să poată fi făcute şi online.

„Chiar experienţa cu votul din plenul Parlamentului pentru Decretul preşedintelui Iohannis privind instituirea stării de urgenţă a evidenţiat câtă nevoie este de informatizare şi la nivelul acestei instituţii. Nici Senatul, nici Camera Deputaţilor nu poate asigura legiferarea fără sincope, cât timp multe dintre activităţile care implică responsabilităţile funcţiei de parlamentar nu vor putea fi desfăşurate şi prin mijloace de comunicare electronice. 

Este total inadmisibil să perpetuăm un mod de lucru arhaic doar pentru că aşa scrie la Regulament, în condiţiile în care acesta poate fi modificat de fiecare dată când anumite norme nu mai contribuie la eficientizarea muncii. Alternativa există: informatizarea. Însă, dacă nu va exista cadrul legal pentru a fi implementată şi la nivel de Senat, oricât de raţională şi necesară este, ea va rămâne doar la nivel de intenţie.

Prin urmare, mâine depun un proiect de modificare a Regulamentului Senatului. Propun astfel ca, prin intermediul unei aplicaţii informatice (Aplicaţie pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative – AGIPL), cele patru tipuri de iniţiatori ai unei propuneri legislative (senatori, deputaţi, Guvern şi cetăţeni) să o poată depune şi online la secretariatul instituţiei. Proiectul de hotărâre vizează, de asemenea, şi posibilitatea senatorilor de a formula întrebări şi interpelări prin mijloace electronice. Aplicaţia va permite, totodată, şi semnarea electronică a documentelor mai sus amintite. Şi bine ar fi ca fiecare senator să aibă cât mai curând semnătură electronică”, a mai notat Alina Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite