Alianţa PSRM-Blocul ACUM, „în moarte clinică”. A început numărătoarea inversă a debarcării Guvernului Sandu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul R.Moldova, Maia Sandu versus Preşedintele Igor Dodon                         sursa foto: Moldova.org
Premierul R.Moldova, Maia Sandu versus Preşedintele Igor Dodon                         sursa foto: Moldova.org

Alianţa dintre PSRM şi Blocul ACUM se află în pragul imploziei, după ce socialiştii pro-putinişti au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, miza fiind „controlul numirii Procurorului General al R.Moldova”.

În fapt, această manevră a „oamenilor Kremlinului de la Chişinău” era previzibilă încă din vară în contextul în care Dodon a reuşit să pună mâna pe instituţiile de forţă ale statului moldovean. Iar sub aşa zisa „dez-oligarhizare”, socialiştii au aşteptat momentul prielnic debarcării de la putere a Blocului ACUM, care a venit odată cu alegerile locale, şi cu victoria lui Ion Ceban la primăria Chişinăului.

Preşedintele R.Moldova, Igor Dodon nu are nici un interes să accepte numirea unui procuror integru şi independent care să umble la dosare şi să răscolească şi mai mult firul banilor furaţi de la BEM, de la care s-au înfruptat toţi politicienii care au trecut prin „insectarul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc”. „Fostul preşedinte al propriului său birou” din Epoca Plahotniuc are girul Kremlinului şi este pus pe „fapte mari” de pioşenie faţă de Vladimir Putin, iar prezenţa Maiei Sandu în această ecuaţie este inutilă, căci Dodon şi oamenii săi nu au fost şi nu vor fi adepţii drumului european condiţionat de Bruxelles de reforme contra bani.

Aceşti „hoţi în lege” ai eşichierului politic de la Chişinău vor numai să „guverneze ruseşte pe bani europeni”, iar liderii de la Bruxelles nu chiar aşa uşor de păcălit. Lui Dodon nu îi pasă de o posibilă blocadă externă în eventualitatea debarcării Maiei Sandu de la guvernare întrucât drumul a fost şi va fi la Kremlin întrucât credibilitatea lui în Occident este ZERO.

„PSRM a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Aceasta va fi transmisă spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, care urmează să examineze corectitudinea prezentării acesteia, iar Parlamentul se va întruni în următoarele trei zile pentru a o examina în plen”, a declarat preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

În acest sens, PSRM acuză Guvernul  Sandu că a încălcat Constituţia atunci când şi-a asumat răspunderea pentru proiectul cu privire la numirea „Procurorului General”. Astfel, că socialiştii au declarat că nu acceptă ca Guvernul Maiei Sandu să modifice legea de numire a Procurorului General prin asumare de răspundere, ci prin votul Parlamentului.

În fond, nu este nimic nou aici, ci numai o simplă manevră din vremea de tristă amintire a „democraţiilor populare”, şi o tentativă de umilire a Maiei Sandu întrucât ar fi încălcat cu bună ştiinţă „acordul din septembrie” cu privire la condiţiile de alegere a Procurorului General al R. Moldova.

„Înţelegerea a fost grav sfidată de către colegii din Blocul ACUM, de către doamna premier. Toate aceste prevederi au fost respectate cuvânt în cuvânt de către fracţiunea socialiştilor. La 6 noiembrie s-a pus cruce pe lege. Sandu pe la spate, mişeleşte, a venit cu o lege prin care doreşte dumneaei, personal, să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general. Astfel ea desconsideră cea mai mare fracţiune din Parlament, ce a socialiştilor”, a declarat deputatul Vasile Bolea, pentru Telegraph.md.

Din păcate, garanţiile pe care Maia Sandu le-a primit în vară de la Marile Puteri, când s-a convenit la această formulă „în contra naturii”, s-au dovedit „apă de ploaie”, iar „omul Moscovei” care ocupă funcţia de preşedinte al R.Moldova a implementat cu tact planul siloviki-lor lui Putin. În fond, motivaţiile socialiştilor sunt puerile, însă acestea trebuie să acopere teama lui Dodon că nu ar reuşi să mai câştige încă un mandat de preşedinte, şi implicit să întoarcă „statul frate dintre Prut şi Nistru către Uniunea Euroasiatică”.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite