Alexandru Rafila, acuzaţii grave: Guvernul a luat măsuri anti-COVID fără consultarea specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila, candidat al PSD pentru Camera Deputaţilor. FOTO Captură
Alexandru Rafila, candidat al PSD pentru Camera Deputaţilor. FOTO Captură

Măsurile luate de Guvern privind închiderea şcolilor şi a pieţelor nu au fost discutate cu specialiştii din comisiile tehnice înfiinţate pentru gestionarea crizei COVID-19, iar grupul de suport tehnic din cadrul CNSU nu a mai fost convocat de două luni, a declarat joi, la Suceava, medicul Alexandru Rafila, candidat al PSD la Camera Deputaţilor.

„Noi nu putem să înlocuim Guvernul în decizie. Importanţa unor specialişti, a unor comitete tehnice este, evident, clară pentru toată lumea şi reflectă ceea ce se întâmplă în toate ţările din UE sau din alte zone civilizate ale lumii. Există două comisii tehnice. Una este Grupul de suport tehnico-ştiinţific al CNSU, unde sunt mulţi medici de diverse specialităţi şi din diverse instituţii, şi nu numai medici. Acest grup nu a mai fost convocat de vreo două luni. Există şi Comisia ştiinţifică COVID-19 a Ministerului Sănătăţii care se întruneşte lunar sau de câte ori e solicitată (....) . Noi chiar şi astăzi vom avea o discuţie şi facem tot ce putem încât să îmbunătăţim opţiunile terapeutice, să propunem îmbunătăţirea modului de testare, testarea periodică a personalului medical (...) Închiderea şcolilor primare sau închiderea pieţelor nu au fost discutate în cele două comisii despre care v-am spus şi cu atât mai puţin în cea de la CNSU'', a afirmat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

În opinia candidatului PSD, Ministerul Sănătăţii ''are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună'', impunându-se, pe lângă dezvoltarea capacităţii terapeutice, şi o dezvoltare a sistemului de sănătate publică pentru realizarea anchetelor epidemiologice şi creşterea numărului de teste pentru populaţie.

''Ne aflăm pe un trend ascendent. În mod evident numărul de cazuri va creşte şi ceilalţi doi indicatori care reflectă gravitatea epidemiei, numărul de pacienţi la ATI şi numărul de decese, va înregistra un trend crescător, chiar dacă au fost luate anumite măsuri, al căror efect îl vom vedea peste 2-3-4 săptămâni (...) Ar trebui să existe o strategie mai clară şi o coordonare mai bună la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că am constatat că şi atunci când sunt 6.000 de cazuri pe zi, dar şi când sunt 10.000 noi testăm tot atâţia pacienţi. Asta îmi arată că nu reuşim să facem la fel de multe anchete epidemiologice, nu reuşim să le facem la timp, să testăm inclusiv contacţii apropiaţi ai persoanelor infectate, să putem să-i izolăm, să putem să-i monitorizăm, pentru că nu poţi să faci acelaşi număr de teste atunci când ai 5-6 mii de cazuri sau când ai 10.000 de cazuri. Efortul nu trebuie să fie doar în partea de dezvoltare a capacităţii terapeutice, ci şi dezvoltarea sistemului de sănătate publică care să facă anchetele epidemiologice şi să testeze un număr mai mare de pesoane", a mai spus Alexandru Rafila

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite