Aleşii au reluat discuţiile privind votul prin corespondenţă, dar nu au stabilit nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO wikimedia.org
FOTO wikimedia.org

Membrii Comisiei de Cod Electoral s-au reunit, marţi, pentru a relua dezbaterile pe tema proiectului privind introducerea votului prin corespondenţă. Parlamentarii s-au cramponat în principii.

"Este necesar ca în două, maximum trei săptămâni, raportul să fie finalizat. Este un termen necesar. NL a depus un proiect de lege. Nu ne cramponăm de paternitatea proiecutlui de lege. Nu există garanţii legale prin care o instituţie a statului stă în spatele unui cetăţean pentru a vota singur. Nimeni nu-i păzeşte pe oameni să voteze singuri", a susţinut Mihai Voicu, preşedintele Comisiei pentru elaborarea legislaţiei electorale.

Reprezentantul AEP, Florin Creţu, a adresat şase întrebări membrilor Comisiei: 

La ce tipuri de procese electorale se poate vota prin corespondenţă?

Ce categorii de alegători pot vota în funcţie de procesul de electoral?

Când are loc înregistrarea celor care doresc să voteze prin corespondenţă?

Care este data limită pentru recepţionarea votului?

Au dreptul alegătorii care s-au înregistrat pentru vot prin corespondenţă să voteze la  secţie de votare?

Au dreptul alegătorii care şi-au experdiat votul să opteze să voteze la o secţie de votare?

Deputatul Mihai Voicu a prezentat poziţia PNL, răspunzând întrebărilor lansate de AEP.

"Opinia noastră este ca la toate alegerile să se voteze prin corepondenţă. Suntem de acord să începem cu alegeri parlamenare, europarlamentare, prezidenţiale, urmând ca anul viitor să aducem votul prin corepsondenţă şi la locale. Înregistrarea celor care doresc să voteze prin corepondenţă trebuie făcută înainte de fiecare ciclu electoral. Votul prin corepondenţă este un vot anticipat şi depune înainte de alegeri. Alegătorii se pot răzgândi, dar înainte de expedierea plicului", a spus Mihai Voicu.

Deputatul PSD Florin Iordache a vorbit despre caracterul secret al votului prin corespondenţă. "Credem că în trei săptămîni putem avea o formă. Avem şi noi o serie de completări la această lege. Aş vrea să avem un răspuns foarte clar până săptămâna viitoare privind securizarea votului", a spus Iordache.

"Am reuşit să conturăm câteva principii. Votul secret reprzintă dreptul fundamental al cetăţenilor. Accesibilitate - trebuie uşor de aplicat pentru toţi cetăţenii. Echitate presupune tratament egal pentru toţi participanţii la vot. Responsabilitatea personalului admnistrativ. Sustenabilitate", a spus Gabriela Podaşcă, deputat PSD, vicepreşeidntele Comisiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite