Aleşii PDL îşi ţin averile la secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demnitarii PDL nu se grăbesc să îşi facă publice declaraţiile de avere, chiar dacă există o decizie în acest sens a conducerii partidului.

La nivelul Executivului, prezentarea noilor declraţii de avere pare mai degrabă o opţiune personală. Declaraţia de avere a Elenei Udrea este completată în ianuarie 2010, la preluarea mandatului de ministru al Dezvoltării şi Turismului. Deşi are şi calitatea de deputat  Udrea nu şi-a publicat noua declaraţie nici pe siteul ministerului, nici la Cameră pe siteul instituţiei apărând doar declaraţia din vara anului 2009.

Mai citiţi şi:

Boc: Guvernul analizează impozitarea suplimentară a averilor mari

Videanu: Guvernul, în ansambul lui, e perfect. Cea mai mare problemă a PDL este lipsa unui înlocuitor pentru Băsescu

Premierul Emil Boc, miniştrii Adriean Videanu şi Vasile Blaga sunt printre puţinii demnitari PDL care au respectat hotărârea de a-şi face publice averile, independent de decizia Curţii Constituţionale în privinţa Legii ANI.

Potrivit siteului Camerei Deputaţilor, doar 38 din cei 126 de reprezentanţi ai PDL şi-au transparentizat averile. Printre cei au păstrat discreţia asupra propriilor venituri se regăsesc lideri care, la nivel de discurs, au pledat vehement pentru „transparenţă”.

Raluca Turcan, Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Mircea Toader, Daniel Buda, Alin Popoviciu şi Valeriu Tabără. La Senat, procentul celor reţinuţi în privinţa propriei averi este chiar mai mare: doar cinci pedelişti îşi publicaseră declaraţiile pe siteul grupului parlamentar, dar ulterior siteul nu mai putut fi accesat.

PSD şi PNL procente mai bune decât PDL
Situaţia este diferită în tabăra Opoziţiei pe care PDL a acuzat-o că a măcelărit Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, legea care reglementa regimul declaraţiilor de avere şi care a fost declarat neconstituţională. Astfel, 65 de deputaţi PSD din totalul de 95 şi-au făcut publice declaraţiile de avere. Printre ei se numără nume grele din PSD precum Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc sau Adrian Năstase.  La PNL, 46 din cei 53 de deputaţi  şi-au depus la jumătatea lunii iunie declaraţiile actualizate, în frunte cu liderul de grup, Călin Popescu Tăriceanu.

Legea ANI merge cu viteza melcului
De altfel, partidul de guvernământ nu se grăbeşte nici cu adoptarea noii legi a Agenţiei Naţionale de Integritate. După ce legea a picat din nou la Curtea Constituţională şi a fost criticată în raportul Comisiei Europene, preşedintele Traian Băsescu a cerut sesiunea extraordinară în prima parte a lunii august. Însă , la ora actuală coaliţia majoritară nu a fixat o dată a sesiunii, vorbind de 16 august. Pe de o parte, ministerul Justiţiei a depăşit termenul dat de premierul Emil Boc pentru finalizarea noii legi  ANI şi nici nu a prezentat opiniei publice care este stadiul acesteia. Pe de altă parte, majoritatea parlamentarilor PDL sunt în vacanţă şi nu vor să se întoarcă pentru legea ANI.

Diferenţa dintre vorbe şi fapte
Declaraţiile de avere au devenit secrete în urma unei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la legea Agenţiei Naţionale de Integritate. Biroul Permanent al PDL a decis  că demintarii acestui partid îşi vor face publice declaraţiile de avere. În ciuda acestui exerciţiu de imagine, parlamentarii PDL au avut un cu totul alt comportament. Amputarea legii ANI la Senat a fost atribuită senatorului UDMR Gyorgy Frunda, dar amendamentele acestuia nu ar fi trecut fără sprijinul democrat-liberalilor. De altfel, trebuie menţionat că la Senat unul dintre amendamentele cele mai controversate a venit de la Petru Bocşa (PDL). Acesta a propus ca parlamentarul să îşi poată rectifica oricând declaraţia de avere fără a suferi consecinţe penale, anulând , practic, infracţiunea de fals în declaraţii.

PDL a avut aceeaşi atitudine şi când a venit vorba de luarea unor decizii în contextul anulării legii ANI. Deputatul liberal Alina Gorghiu a propus în comisia juridică publicarea declaraţiilor de avere pe baza statutului deputaţilor şi senatorilor aflat în vigoare. Majoritatea PDL a respins ideea pe motiv că decizia Curţii Constituţionale în cazul ANI prevalează asupra oricărei legi.

TERGIVERSARE

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a depăşit termenul dat de premierul Emil Boc pentru finalizarea noii legi referitoare la declaraţiile de avere. Proiectul urma să intre în dezbaterea Coaliţiei guvernamentale. O nouă lege a declaraţilor de avere a fost cerută şi de Comisia Europeană.

Democrat-liberalii văd diferit căderea în sondaje

Liderii PDL caută soluţii pentru a contrabalansa prăbuşirea partidului în sondaje. Eurodeputatul Cristian Preda a avansat, ieri, soluţia organizării unor alegeri interne pentru a desemna candidaţii partidului la diferite funcţii, inclusiv la cea de preşedinte al României. Cristian Preda susţine că soluţia a fost discutată la o întâlnire cu simpatizanţii PDL la care a participat  alături de Sever Voinescu.

„În peisajul trist al scăderii dramatice în sondaje a PDL, e îmbucurător să constaţi că există simpatizanţi care caută revigorarea – pe căi democratice – a încrederii în formaţiunea pentru care au votat“, notează europarlamentarul.

În schimb, şeful PDL Emil Boc este convins că măsurile nepopulare decise de Guvern vor avea efecte pozitive în următorii doi ani. „Puteţi fi siguri că dacă am lua doar măsuri călduţe, de imagine, populare, am fi frumoşi în sondaje azi, dar ţara s-ar prăbuşi mâine“, a afirmat premierul Emil Boc, ieri, la videoconferinţa cu prefecţii.  El a reiterat ideea că guvernul actual trebuie să plătească din cauza deciziilor populiste luate de guvernele anterioare. Premierul i-a încurajat pe prefecţi, arătând că în această perioadă dificilă se verifică adevăraţii politicieni şi administratori.

Boc a estimat că „succesul restructurării şi al reformelor de azi“  se va simţi în 2012. „Câştigătorii politici  vor fi partidele care formează astăzi Coaliţia: PDL, UDMR, UNPR, grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor“, a afirmat Boc. ; Romulus Georgescu

Sesiunea extraordinară, în suspensie

Chiar dacă au primit termen de la şeful statului să discute noua Lege ANI în prima parte a lunii august, democrat-liberalii nu s-au grăbit să acţioneze în acest sens. Liderii PDL au avansat în faţa presei data de 16 august ca zi de început pentru sesiunea extraordinară, fără a lua o decizie explicită în acest sens. Explicaţia acestei situaţii este că mulţi dintre parlamentarii partidului sunt în vacanţă. Pe de altă parte, liderii PDL au dat vina pe reprezentanţi ai Opoziţiei. Ei l-au acuzat pe conservatorul Dan Voiculescu de tentativa de a opri convocarea sesiunii parlamentare extraordinare. Democrat-liberalii au susţinut că Voiculescu ar abuza de poziţia de şef al Senatului, pe care o deţine în locul lui Mircea Geoană, până la 7 august.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite