Aleşii locali îşi ameninţă liderii cu boicotarea campaniei dacă nu li se vor da pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii de la centru ai PNL şi parte din candidaţii pentru alegerile locale din PNL. FOTO Radu Eremia
Liderii de la centru ai PNL şi parte din candidaţii pentru alegerile locale din PNL. FOTO Radu Eremia

Aleşii locali ai PSD şi PNL transmit conducerii partidelor că un refuz de a nu insista pentru acordarea de pensii speciale, pe modelul celor acordate parlamentarilor, îi va determina să se implice mai puţin în campaniile electorale din acest an, decizie ce va aduce un scor mai puţin bun pentru partid.

Mai mulţi lideri ai PNL s-au declarat împotriva susţinerii pensiilor speciale pentru aleşii locali.  „E un demers populist al lui Dragnea ca să-şi amăgească primarii. Ştiţi foarte bine că prima lege a fost declarată neconstituţională. Prima dată CCR  a zis indicaţi sursa. Bun, poate Guvernul găseşte aici banii. A doua treabă (n.r. spusă de CCR): nu puteţi face partajări între categoriile de aleşi. Legea va avea aceeaşi soartă (n.r.-la CCR) (...) Noi suntem de acord cu pensii speciale doar pentru structurile de forţă şi armată. Aşa cum este în toată Europa“, a Blaga cu câteva ore înainte de începerea Ligii Aleşilor Locali unde sute de edili urmau să vină să vadă conducerea centrală.

Mai direct a fost refuzul lui secretarului general, Ilie Bolojan, de a accepta pensiile speciale pentru aleşii locali. „Primarii nu au nevoie de pensii speciale, dar avem 3.000 de primari care au absorbit în proporţie de 100% fonduri europene“, declara de la tribuna Ligii Aleşilor Locali Bolojan, serios, fără a face precum alţi colegi glume, bancuri şi a cere să înceapă lupta politică în care PNL trebuie să-i „zdrobească“ pe social-democraţi.  

Pensii mai mici, dar să fie

Părerea secretarului nu a fost împărtăşită de o bună parte a celor care conduc primăriile din teritoriu. Fiind întrebaţi de tema pensiilor speciale, un grup de delegaţi aflaţi la Liga Aleşilor Locali s-a pronunţat clar: da, pensii speciale şi pentru aleşii locali. Mai mici faţă de varianta propusă de parlamentari, dar să fie. „Consilierii locali şi primarii merită şi ei ceva. Nu poţi tu ca parlamentar să-ţi dai ţine 2.000 sau 3.000 de lei şi pe cel care te ajută să-ţi câştigi locul de parlamentar să nu-i dai nimic. Fă-i domnului o pensie de câteva sute lei, dar să fie acolo. Să simtă şi el. Aşa dă randament“, a declarat un delegat constănţean aprobat de oamenii din jur.

Un alt primar constănţean, Nicu. P, declara că vrea egalitate între parlamentari şi aleşii locali. „Pensii speciale pentru toată lumea sau fără, dar la toţi. Acum să vedem ce iese înainte de alegerile astea. Le mai scapă câte ceva pentru noi acum. Aşa e în campanie“, declara liberalul care venise să-l susţină pe candidatul PNL pentru Primăria Constanţa, Vergil Chiţac.

Cum se văd pensiile speciale din fieful lui Dragnea

„Adevărul“ a contactat şi mai mulţi primari social-democraţi din judeţul lui Liviu Dragnea, politicianul care le-a promis pensii speciale aleşilor locali, pentru a lua pulsul şi de partea cealaltă a baricadei. Primarii PSD aşteaptă concretizarea promisiunii, dar sunt sceptici. „Trebuie să mişte ceva. Acum, în mai-iunie, noi ieşim pe stradă să facem campanie ca să ne voteze lumea. Încercăm să strângem cât mai multe voturi, ca să ieşim la procent. Eu, unul, ies primar şi dacă stau acasă toată campanie. Însă, trebuie să scoatem majorităţii la consilii locale. Ar fi bine să dea legea cu pensiile speciale. Să nu uite că la toamnă când o să fie liste pentru parlamentare o să vină la noi să le facem şi lor campanie. Nu o să vină ei să meargă pe stradă. Tot pe noi «pun băţul»“, a declarat un edil social-democrat pentru „Adevărul“.

Un al doilea primar social-democrat, din colegiul în care a fost ales Dragnea parlamentar în 2012, a afirmat că fără pensii speciale candidaţii îşi vor pierde din avânt. „Măcar să facă asta. Să rezolve pensiile speciale şi să vadă cum mai aduce fonduri în Teleorman. De când s-a schimbat Guvernul nu s-a mai auzit de proiecte noi, bani care să vină spre administraţia locală. Să vedem cât se ţine de cuvânt cu pensiile. Dacă rezultatul e bun şi noi suntem de treabă. Dacă ne amăgeşte, ne mişcăm şi noi mai greu în campanie. Câtă baltă, atâta peşte“, a precizat primarul teleormănean.   

PSD încearcă să-i păcălească pe primari

Într-o încercare de a-i păcăli pe primari, PSD a modificat legea pensiilor pentru aleşii locali, însă a păstrat prevederea declarată neconstituţionale de către CCR. În forma asumată de PSD, legea nu are nicio şansă să treacă de un nou control al Curţii Constituţională.

Curtea a recunosctut dreptul Parlamentului de a conferi indemnizaţii speciale aleşilor locali, însă cu o mare condiţie: indemnizaţia să se aplice pentru toţi aleşii locali, nu numai pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi adjuncţii lor, ci şi pentru consilierii locali şi judeţeni. În caz contrar,  s-ar face o diferenţiere chiar între aleşii locali,  adică primarii, viceprimarii, preşedinţii de CJ-uri şi vicepreşedinţii de CJ-uri ar fi avantanjaţi, pe când simplii consilieri locali şi judeţeni nu s-ar bucura de acelaşi privilegiu, deşi au fost şi ei aleşi de popor.

Ca urmare a deciziei CCR, Parlamentul avea la îndemână doar două opţiuni: fie să taie complet indemnizaţiile tuturor aleşilor locali, fie să le dea indemnizaţie la toţi – deci şi actualilor şi foştilor consilieri locali sau judeţeni.

PSD a ales calea neconstituţională

PSD a decis să nu aleagă niciuna dintre aceste căi indicate de CCR şi să legifereze contrar deciziei de neconstituţionalitate. Liderii social-democraţi nu au făcut-o din necunoaşterea deciziei CCR, ci în mod deliberat. Această concluzie rezultă şi din explicaţia deputatului PSD Florin Iordache, cel care s-a ocupat de redactarea proiectului de lege care acordă privilegii aleşilor locali. „Noi nu dăm consilierilor locali pentrru că ei nu desfăşoară activitate continuă cum desfăşoară primarii. Dacă lăsam aşa, era vorba de 90.000 de consilier locali. Motivaţia Curţii era că ar fi o discriminare, dar legea se adresează celor care prestează o activitate continuă. Consilierul local vine la două şedinţe pe lună. Nu pot să-i dau o astfel de indemnizaţie. Curtea a spus să definim şi noi am redefinit cui se adresează. Şi am spus să fie acordaţi primarilor aleşi după 1990“, a arătat Iordache, pentru „Adevărul“.

Guvernul va ataca la CCR

Practic, liderii PSD doar se fac că îi preocupă soarta primarilor, însă ştiu că legea nu are nicio şansă să treacă de Curtea Constituţională. Iar Guvernul este hotărât să sesizeze, din nou, CCR dacă Parlamentul nu va pune legea în acord cu decizia Curţii. „Atâta vreme cât solicitările Curţii nu sunt respectate, evident că vom ataca din nou la Curtea Constituţională şi vom solicita să se pronunţe din nou. Solicitările Curţii nu sunt negociabile. Sunt imperative“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite