Aleşii fac jonglerii cu imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României Foto Adevărul
Parlamentul României Foto Adevărul

Comisia de Statut a adoptat, ieri, cu majoritate de voturi raportul comisiilor juridice la cererea de reexaminare a Statutului parlamentarilor.

Astfel, comisiile juridice reunite au votat cu o majoritate covârşitoare eliminarea articolului prin care un parlamentar îşi pierde mandatul prin necontestare în instanţă a raportului ANI, prin care s-a constatat incompatibilitatea acestuia.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu (PNL), cel mai vehement contestatar al acestui articol, şi care a avut un rol decisiv în retrimiterea statutului la comisiile juridice, a susţinut că această prevedere este neconstituţională.

„Un mandat încredinţat de către popor nu poate înceta printr-un act administrativ, prin trimiterea unei scrisori şi prin expirarea unui termen. Cu alte cuvinte, un asemenea mandat nu poate înceta de drept şi asta era marea problemă a textului pus în discuţie. Vă reamintesc că la comisia juridică noi dăm un aviz de constituţionalitate. Acest text contravine mai multor principii constituţionale: principiul separaţiei puterilor în stat, principiul controlului Legislativului asupra Executivului, principiul supremaţiei Parlamentului“, a explicat Chiuariu.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a susţinut însă contrariul, deşi argumentele sale nu i-au convins pe colegii jurişti. Ba, mai mult, a generat un schimb de replici acide între el şi Chiuariu. „Nu-mi tăiaţi dumneavoastră vorba, pentru că o faceţi cu intenţie pentru că nu vă convine ce vă spun, că vă combat pe dumneavoastră“, i-a replicat tăios Nicolicea. „Da, vă mulţumim, cred că toţi am înţeles. Nu, dumneavoastră sunt convins că nu aţi înţeles“, i-a răspuns Chiuariu. 

CE A CERUT ŞEFUL STATULUI

Cererea de reexaminare a fost introdusă pe ordinea de zi de miercuri a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor a fost retrimisă de şeful statului Parlamentului spre reexaminare.

Unul dintre argumentele preşedintelui face referire la faptul că noul act normativ îi permite unui parlamentar să-şi păstreze mandatul chiar dacă a fost declarat incompatibil de ANI, iar decizia nu a fost contestată în 15 zile. Ba, mai mult, şeful statului critica procedura privind declararea incompatibilităţii unui parlamentar, în sensul că, la nivelul Parlamentului, comisiile ar urma să aibă ultimul cuvânt după verificări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite