Alegeri prezidenţiale 2014. Ultimele sondaje, candidaţi şi calendarul alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri
prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis pare să fie singurul candidat al
dreptei capabil să îl învingă pe Victor Ponta
la alegerile din noiembrie 2014
Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis pare să fie singurul candidat al dreptei capabil să îl învingă pe Victor Ponta la alegerile din noiembrie 2014

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna noiembrie, cu 45 de zile înainte de finalul mandatului actualului preşedinte al României, Traian Băsescu. În acest articol, vedem care sunt candidaţii anunţaţi, ce spun ultimele sondaje şi calendarul alegerilor.

Alegeri prezidenţiale 2014. Ultimele sondaje

Un sondaj al Biroului de Cercetări Sociale (BCS) arată că, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, liberalul Klaus Iohannis l-ar învinge pe candidatul stângii, Victor Ponta. Este primul sondaj de opinie în care Victor Ponta nu este considerat favorit în lupta prezidenţială. Sondajul BCS arată că Iohannis ar câştiga cu 50,4% din voturi, în timp ce Victor Ponta ar primi 49,6% din voturile românilor.

Sondajul a fost comandat de Fundaţia Mişcarea Populară. Cercetarea a fost efectuată în perioada 3-12 iulie, pe un eşantion de 1.272 de persoane. Marja de eroare este de 2,8%. Acelaşi sondaj a analizat şi o eventuală confruntare Ponta-Antonescu în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Sondajul a relevat că Antonescu ar primi doar 36,5% din voturi, în timp ce Ponta - 63,5%.

Toate celelalte sondaje îl indică pe Victor Ponta drept câştigător al alegerilor prezidenţiale, oricine i-ar fi adversar. Un sondaj CSCI efectuat între 10 şi 16 iulie 2014 arată că Victor Ponta ar câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 41% din voturi, în timp ce Iohannis ar primi 28%, iar Călin Popescu Tăriceanu - 10%. Mihai Răzvan Ungureanu şi Dan Diaconescu ar fi votaţi, fiecare, de 7% dintre alegători, în timp ce Cristian Diaconescu, candidatul susţinut de actualul preşedinte, ar primi 3% din voturi, la egalitate cu Kelemen Hunor. Sondajul, efectuat pe un eşantion de 1.050 de persoane, are o marjă de eroare de 3%.

Klaus Iohannis a fost desemnat, luni, 21 iulie, drept candidatul PNL pentru alegerile prezidenţiale. Principalul contracandidat al primarului Sibiului a fost Crin Antonescu. O cercetare sociologică urmează să decidă care va fi candidatul dreptei pentru prezidenţiale. Iohannis este mare favorit în competiţia cu Cătălin Predoiu, candidatul desemnat de PDL.

Alegeri prezidenţiale 2014. Calendar

Mandatul preşedintelui Traian Băsescu se încheie la data de 21 decembrie 2014. Conform legii, alegerile trebuie să aibă loc cu 45 de zile înainte de acest moment. În prezent, sunt luate în discuţie două date pentru aceste alegeri: 2 noiembrie şi 9 noiembrie 2014.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va începe cu exact o lună înainte de data votului.

Cine sunt candidaţii

Victor Ponta şi-a lansat candidatura zilele trecute, în Oltenia, regiunea care l-a propulsat în funcţia de deputat şi spre vârful ierarhiei PSD. Klaus Iohannis, principalul adversar, a câştigat lupta internă în PNL în faţa lui Crin Antonescu şi va fi mai mult ca sigur principalul candidat al dreptei pentru alegeri.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, îşi va anunţa candidatura la prezidenţiale la începutul lunii august. Tăriceanu a apelat la un tertip pentru a avea un partid care să îi susţină candidatura la alegeri. Pentru a nu fi nevoit să strângă cele 25.000 de semnături necesare înfiinţării unui nou partid, Tăriceanu a acceptat propunerea liderului Partidului Naţional al Mediului, Marius Mateescu. Potrivit digi24.ro, înţelegerea prevede ca PNM să îşi schimbe numele în Partidul Reformator Liberal, exact denumirea pe care Tăriceanu o dorea pentru noul său partid.

După fuziunea prin absorbţie a Forţei Civice cu PDL, Mihai Răzvan Ungureanu şi-a anunţat dorinţa de a fi prezidenţiabilul democrat-liberalilor pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Sondajele de opinie arată că MRU ar avea mai multe şanse la victoria finală decât actualul candidat desemnat de PDL, Cătălin Predoiu.

PMP merge pe mâna lui Cristian Diaconescu, cotat însă cu şanse foarte mici la aceste alegeri. La mijlocul lunii iulie, Kelemen Hunor a fost desemnat candidatul UDMR la alegeri. Sondajele de opinie arată că atât Cristian Diaconescu, cât şi Hunor ar primi doar 3% dintre voturile românilor.

Remus Cernea, Corneliu Vadim Tudor şi Dan Diaconescu vor candida şi ei, nefiind la prima astfel de încercare. Viorel Cataramă şi Ioan Ghişe vor candida ca independenţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite