Reportaj de la sediul USL, adevarul.ro te ţine la curent cu numărătoarea paralelă/Liviu Dragnea: "Am câştigat 346 de mandate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Exceptând cele două declaraţii ale europarlamentarului PSD, Cătălin Ivan, la sediul USL a fost o linişte ieşită din comun pe tot parcursul zilei. Lucrul explicabil, de altfel, întrucât liderii marcanţi ai USL au candidat în colegii din afara Bucureştiului.

UPDATE: Liviu Dragnea face declaraţii de la sediul de campanie al USL.

Dragnea: "Am câştigat 346 de mandate. Am câştigat tot în 25 de judeţe"

Întrebat de jurnalişti despre discuţiile care vor fi purtate la Palatul Cotroceni, liderul PDS-ist a declarat că vor merge la negocierile cu Traian Băsescu ca şi alianşă, nu ca partid politic. Dragnea a afirmat că, potrivit datelor valabile la ora 02.00, USl a câştigat toate mandatele în nu mai puţin de 25 de judeţe, printre care Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Braşov, COnstanţa, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Prahova, Mehedinţi, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. De asemenea, toate mandatele disputate în colegiile din Bucureşti, au fost câştigate de formaţiunea USL.

Referitor la negocierile USL - UDMR: Dragnea a declarat: Există o discuţie începută cu liderii UDMR şi ea va continua şi în cazul în care USL va avea peste 70% din voturi. În opinia mea, USL-ul va câştiga două treimi din mandate. Nu vom avea sub 66%."

UPDATE: Figurile importante aflate în fruntea USL au câştigat lejer mandate de senatori şi deputaţi, conform exit poll-urilor. Printre ei, Victor Ponta, Crin Antonescu, George Becali, Toader Dima

UPDATE: Liviu Dragnea va face declaraţii în scurt timp. Rămâneţi aici pentru detalii

UPDATE/ Surse: USL a câştigat 20 de judeţe din ţară.

Dacă Victor Ponta a preferat să aştepte rezultatele parţiale la Târgu-Jiu, unde a candidat pentru un al treilea mandat de deputat în colegiul 6, în care l-a avut contracandidat pe Dan Diaconescu, Crin Antonescu s-a întors la Bucureşti. Liderul liberal a candidat pentru un mandat de senator în colegiul nr. 2 din Teleorman, exercitându-şi dreptul de vot alături de Liviu Dragnea, la Liceul Agricol.

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a venit la numărătoarea paralelă a voturilor

Pe măsură ce se apropia anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, sediul USL a început să se anime. În faţa ziariştilor au venit liderul liberal Crin Antonescu, care i-a avut alături pe conservatorul Daniel Constantin şi pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. De asemenea, la sediul USL s-au mai aflat ministrul Mediului Eduard Hellvig, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Dan Şova, europarlamentarul Corina Creţu şi ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea.  

Imediat după anunţarea rezultatelor parţiale, care au arătat victoria clară a social-democraţilor în faţa contracandidaţilor de la ARD,vizibil emoţionat, copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat că votul de duminică a reprezentat ”victoria împotriva regimului Băsescu".

"Acest vot nu mai poate fi pus la îndoială ca fiind expresia unei voinţe de majoritate absolută a alegătorilor români. Acest vot îi ia posibilitatea lui Traian Băsescu de a se mai juca cu destinul dumneavostră, al tuturor. Este sentinţa dreaptă, definitivă, irevocabilă pe care aţi dat-o regimului Băsescu", a declarat Crin Antonescu.

În plus, liderul liberal a criticat dur afirmaţiile făcute sâmbătă de Traian Băsescu, pe care le-a calificat drept minciuni lansate "în mod josnic şi ticălos".Asigurându-i pe români că programul USL înseamnă consolidarea şi restaurarea statului de drept în România, Antonescu a subliniat că rezultatele parţiale de la vot arată că nu mai e niciun dubiu că premierul României va fi Victor Ponta.

De asemnea,în discursul său, liderul liberal a criticat şi acuzaţiile lui Traian Ungureanu, purtătorul de cuvând al ARD, care, într-o conferinţă de presă, a făcut apel pentru "salvarea ţării de teleormanizare", referindu-se la faptul că Antonescu a candidat într-un colegiu din fieful lui Liviu Dragnea.

"Sunt mândru că sunt candidat şi probabil senator de Teleorman, sunt mândru că cetăţenii din Teleorman au venit într-un număr mare la vot dovedindu-se buni cetăţeni. Dar România este întreagă, teleormănenii sunt români ca şi ardelenii, pentru această unitate a ţării s-a vărsat sânge şi au construit generaţii. Apelul aberant la scindarea ţării în funcţie de o opţiune politică sau alta este o iresponsabilitate de grad maxim. Putem să pierdem alegeri şi am pierdut toţi pe rând alegeri, nu putem rupe România în funcţie de votul pe care unii sau alţii îl dau", a mai afirmat preşedintele PNL.


Alegeri parlamentare 2012: Retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite