Alegeri locale în două tururi: PSD îngroapă proiectul prin amânare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea PSD-UNPR-ALDE din Senat a impus prelungirea termenului pentru adoptarea tacită a proiectului de lege care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect iniţiat de PNL. Interesul PSD este să-şi conserve numărul actual de primari, iar sistemul cu un singur tur de scrutin vine mănuşă.

În mod normal, orice proiect de lege poate aştepta maximum 45 de zile în prima Cameră. Dacă nu este votat în acest interval, este trimis automat (prin adoptare tacită) în cea de-a doua Cameră – decizională – unde trebuie neapărat dezbătut şi votat. Proiectul alegerii primarilor în două tururi, iniţiat de liberali, se află în acest moment la Senat (prima Cameră) şi depăşise deja termenul de 45 de zile fără a fi dezbătut sau votat, pentru că PSD a refuzat să-l pună pe ordinea de zi.

Aşadar, proiectul trebuia adoptat tacit şi trimis la Camera Deputaţilor, pentru decizia finală. Numai că PSD nu riscă nimic. Partidul condus de Liviu Dragnea (foto) a forţat Regulamentul Senatului şi a mai prelungit cu încă 15 zile termenul de adoptare tacită. „Senatul se pronunţă asupra proiectelor de lege şi propunerilor legislative ce intră în competenţa sa, ca primă Cameră sesizată, în termen de 45 de zile. Pentru coduri sau alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile“, se arată în Regulamentul Senatului.

Însă proiectul propus de PNL modifică doar un articol din legea electorală, nu e nici pe departe complex, deci prelungirea termenului de adoptare tacită nu este decât un subterfugiu pentru a mai trage de timp. Căci proiectul va mai zace în sertarele Senatului încă două săptămâni, apoi va veni Paştele, iar imediat începe campania electorală, când Parlamentul va fi mai mult în vacanţă. „Vă e frică de această lege, tremuraţi de frica alegerilor în două tururi, vă e frica de popor, dar de ce vă e frică nu scăpaţi“, le-a reproşat senatorul PNL Teodor Atanasiu colegilor de la Putere.

Ce invocă PSD
Senatorii social-democraţi nu ascund că proiectul a fost frânat din interes electoral.  „Se joacă politic şi de-o parte, şi de alta. E un joc de imagine pe care fiecare încearcă să-l facă mai bine. Acum, fiecare încearcă să profite dându-şi seama de ce are în teritoriu“, spune senatorul PSD Petru Filip. În traducere, Filip spune cam aşa: sistemul într-un singur tur avantajează partidul  cu cei mai mulţi primari în funcţie, deci PSD. Scopul social-democraţilor este să-şi conserve mandatele deja existente, iar votul în două tururi le-ar mai diminua din şansele de câştig. „Eu am fost primar în Oradea şi am candidat în sistemul cu două tururi. O dată m-a avantajat, altă dată nu. De două ori am câştigat, o dată am pierdut“, a mai spus Petru Filip.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu vine şi cu o explicaţie procedurală. „ Acest proiect de lege este în responsabilitatea a două Comisii: Juridică şi de Administraţie Publică. Întrucât a iscat foarte multe dezbateri, am dat-o şi la Comisia pentru Constituţionalitate“, a spus senatoarea PSD Ecaterina Andronescu. Comisia de Constituţionalitate este ultima găselniţă a Senatului, un for care dublează practic atribuţiile Comisiei Juridice. 

PNL încă mai speră
În paralel cu proiectul de lege din Parlament, liberalii încearcă să schimbe sistemul electoral şi în Justiţie. PNL va merge în instanţă, unde va cere ca legea alegerilor locale într-un singur tur să fie trimisă al CCR. „Eu estimez că, în maximum o săptămână, vom avea un termen în instanţa de judecată, termen la care să putem invoca excepţia neconstitutionalităţii alegerilor într-un singur tur. Instanţa va decide când trimite dosarul la Curtea Constituţională şi Curtea se va pronunţa.  E timp suficient“, a anunţat Alina Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite