Alegeri locale 2016. Care sunt cele mai tari dueluri electorale din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii ies la vot pentru alegerile locale pe 5 iunie. FOTO Dorin Constanda
Românii ies la vot pentru alegerile locale pe 5 iunie. FOTO Dorin Constanda

La startul campaniei electorale s-au înscris mulţi candidaţi pentru primării, însă numai o parte dintre ei au cu adevărat şanse de câştig, mai ales că alegerile locale sunt programate într-un singur tur de scrutin, un sistem ce avantajează clar partidele tradiţionale, nicidecum candidaţii independenţi sau micile formaţiuni.

„Adevărul“ vă prezintă bătăliile pentru fotoliul de primar din marile oraşe. Iată cum se prefigurează lupta electorală în cele mai mari oraşe ale României, ordonate alfabetic. 

Arad

Principalii doi candidaţi pentru Primăria Municipiului Arad sunt actualul primar, Gheorghe Falcă, şi Sebastian Bulumac – candidat independent susţinut de PSD şi de unele organizaţii non-guvernamentale. Gheorghe Falcă (49 de ani) are trei mandate în fruntea Aradului, obţinute ca membru PDL, va candida pentru al patrulea, din partea PNL, după fuziunea dintre cele două partide.   Acesta a fost implicat într-un dosar de corupţie, în urmă cu câţiva ani, fiind achitat de instanţele de judecată după un proces destul de lung. Sebastian Bulumac (38 de ani) este candidat independent susţinut de PSD, dar şi de o parte a societăţii civile. Bulumac nu a mai făcut politică, iar numele său nu a fost legat de vreun scandal de corupţie.

Braşov

Primarul George Scripcaru şi Cătălin Leonte sunt cotaţi în majoritatea sondajelor de opinie drept favoriţi în cursa electorală. Primarul George Scripcaru a ajuns independent din cauză că, fiind trimis în judecată de DNA pentru corupţie, nu poate candida pe listele PNL din cauza decalogului integrităţii. El a fost membru PD, apoi APR, PDL şi, după fuziune, PNL. A fost viceprimar timp de un mandat şi este primar în funcţie de 12 ani.

Principalul contracandidat al lui Scripcaru, cotat ca favorit de sondajele locale de la PNL, PMP şi ALDE, este Cătălin Leonte. El a fost consilier local din partea PSD în acest mandat, dar a demisionat din partid şi din Consiliul Local când a anunţat că va candida ca independent. Ulterior el s-a întors în PSD, dar jocurile politice l-au obligat să meargă singur în alegeri.

Bucureşti

În cursa pentru cel mai mare oraş al ţării, chiar dacă s-au înscris peste zece candidaturi, doar trei dintre pretendenţi la scaunul de primar au şanse reale de reuşită. Favorită pleacă Gabriela Firea (PSD), candidat care se bazează pe disciplina aparatului de partid şi pe electoratul stabil al social-democraţilor. Celălalt mare  partid de pe scena politică – PNL –  îl propune pe Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei. Un al treilea candidat redutabil pentru Capitală e matematicianul Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB).

Cluj

Emil Boc (49 de ani), edilul în funcţie al Clujului, este candidatul PNL pentru un nou mandat de primar. Al patrulea. Principalul său contracandidat este unul dintre milionarii Clujului, Octavian Buzoianu (61 de ani). A fost vicepreşedinte la Ursus, consilier local (1998-2002), project manager la Opera Plaza (primul hotel de 5 stele al oraşului; 2007-2012), iar din 2012 şi până în prezent este project manager la Cluj Business Center. Candidează ca independent, dar au anunţat oficial că-l susţin filialele clujene a PSD, ALDE şi UNPR.

Constanţa  

Decebal Făgădău (PSD) porneşte cu avantajul de a fi primar în funcţie, ceea ce în cazul unui singur tur de scrutin i-ar putea aduce victoria. Viceprimarul lui Radu Mazăre, devenit primar interimar după demisia forţată de anchetele DNA a lui Radu Mazăre, are însă un imens dezavantaj: acela de a fi „vicele lui Mazăre“, căruia populaţia îi reproşează că a făcut parte din administraţia coruptă ce a distrus Constanţa.

Vergil Chiţac (PNL) este figura nouă a politicii, care promite să aşeze lucrurile în oraş. Amiralul a renunţat la funcţia de rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ pentru a se implica activ în viaţa comunităţii. Nu a fost implicat în niciun scandal.

Craiova

Lia Olguţa Vasilescu, primarul în funcţie al Craiovei, cercetată penal în stare de libertate într-un dosar de corupţie, a intrat în politică la 17 ani, ca membru fondator al PRM. În anul 2000, a devenit deputat PRM. Şapte ani mai târziu, Olguţa Vasilescu s-a înscris în PSD. În 2008, a fost aleasă senator de Dolj din partea social-democraţilor. În 2012, Vasilescu avea să devină prima femeie primar al unui municipiu reşedinţă de judeţ. Un an mai târziu, câştiga şi funcţia de preşedinte al PSD Craiova. Numele Olguţei Vasilescu a apărut în scandalul doctoratelor plagiate. De gâtul primarului Olguţa Vasilescu atârnă şi un dosar penal: este acuzată de patru infracţiuni de luare de mită şi de spălare de bani.

Pavel Badea, candidatul PNL la Primăria Craiova, a fost unul dintre cei mai reprezentativi fotbalişti ai Universităţii Craiova de la începutul anilor ’90. În politică a intrat în 2008, an în care a obţinut şi un mandat de consilier local. În perioada în care exista USL, acesta a fost şi preşedintele CS Universitatea Craiova. Este om de afaceri în domeniul imobiliarelor.

Focşani

Candidaţii creditaţi cu cele mai multe şanse pentru a câştiga Primăria Focşani sunt liberalul Ion Ştefan şi social-democratul Cristi Misăilă. Ambii candidează pentru prima dată în alegerile locale şi fac politică de puţin timp. Ion Ştefan, candidatul PNL, are 47 de ani şi este un cunoscut om de afaceri din Focşani, firma sa de mase plastice fiind cea mai mare din România. Ştefan Ion este de profesie inginer electromecanic şi a devenit liberal în urmă cu trei ani. La rândul său, Cristi Misăilă, candidatul PSD, în vârstă de 41 de ani, este la bază economist. A fost mulţi ani funcţionar al direcţiei de Finanţe, apoi a devenit consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. În ultimii doi ani a fost subprefect.

Galaţi

Nu mai puţin de patru candidaţi sunt creditaţi cu şanse sensibil egale în sondaje. Marius Stan ( UNPR) este primarul în exerciţiu al oraşului, fiind ales pe listele USL (din partea PNL). Se află la primul mandat, iar anterior a fost preşedinte al clubului de fotbal Oţelul. Ionuţ Pucheanu (PSD) este la prima candidatură pentru o astfel de funcţie şi este un „produs” al organizaţiei de tineret a social-democraţilor. În prezent este şeful serviciului Ecosal din cadrul Primăriei.

Senatorul Eugen Durbacă (ALDE) este  cel mai în vârstă dintre candidaţii de la Galaţi (are 73 de ani). A mai fost primar al Galaţiului (1996-2000) şi a avut şi un mandat de preşedinte al CJ (2004-2008). Nicuşor Ciumacenco (PNL)  a mai candidat la primărie şi în 2012, ca independent, fiind învins de Marius Stan. În perioada 2008-2012 a fost viceprimar al Galaţiului din partea PSD, după ce mai înainte fusese în PNŢCD.

Iaşi

Mihai Chirica (PSD) - actual primar interimar al Primăriei Iaşi a început cariera în administraţie printr-o funcţie de director tehnic la instituţia publică. Chirica a prelut şi frâiele partidului după arestarea fostului primar, Gheorghe Nichita, judecat pentru corupţie. Chirica nu a fost membru în alte partide şi până la acest moment nu este suspect sau inculpat în nicio anchetă penală. Este cotat cu prima şansă la alegerile din iunie.

Marius Bodea – preşedintele organizaţiei municipale a PNL Iaşi – a fost lansat în politică de către fostul baron Relu Fenechiu, aflat în prezent în spatele gratiilor. Bodea a fost în trecut prefect al Iaşiului, el fiind interceptat la finele anilor 2000 într-o investigaţie a procurorilor demarată împotriva corupţiei din Poliţia Rutieră Iaşi. Bodea apărea atunci pe interceptări în timp ce îl sfătuia pe un poliţist cum să se mute la o altă structură. Bodea este în prezent directorul Aeroportului Iaşi.

Sibiu

Astrid Fodor va candida la Primăria Sibiu din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. Fost viceprimar al oraşului, Fodor a asigurat interimatul la conducerea Primăriei după ce Klaus Iohannis a devenit preşedinte. În vârstă de 62 de ani, Fodor este absolventă a Facultăţii de Drept din Sibiu şi, până în 2008, când a fost aleasă viceprimar, a fost director economic în cadrul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

Răzvan Pop este candidatul liberalilor pentru Primăria Sibiu. În vârstă de 34 de ani, acesta a condus, din 2013, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu. Anterior, a fost preşedinte al Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu, consilier personal al ministrului Culturii şi al celui al Justiţiei. Răzvan Pop este doctorand în istorie şi membru PNL din 1997. 

Timişoara

Nicolae Robu, actualul primar al Timişoarei, a câştigat mandatul în urmă cu patru ani. Este preşedintele PNL Timiş. Între 1990-2004 a fost de patru ori prorector al Universităţii Politehnica din Timişoara, iar între 2004-2012 rector. Este membru în PNL din 2008, iar din 2010 a fost ales preşedintele partidului pe judeţul Timiş. Florin Bârsăteanu este medic primar radiolog, doctor în ştiinţe medicale în specialitatea de radiodiagnostic din 2002. A fost consilier local la Primăria Timişoara între 2004-2008 şi 2012-2014. Din 2004 până în prezent este deputat. 

Citeşte şi: 

Alina Gorghiu: Nu exclud un congres PNL după alegerile locale. Ultimele zece filiale îşi vor pierde conducerea

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru agenţia News.ro că nu exclude ca în urma alegerilor locale din iunie să aibă loc un congres al liberalilor, punctând, în acelaşi timp, că în ultimele zece filiale din ţară va fi schimbată conducerea.

PNL a stabilit lista de candidaţi pentru Consilliul General al Municipiului Bucureşti. Cum arată echipa completă a liberalilor

PNL a stabilit lista de candidaţi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti pe care o va depune la Biroul Electoral Municipal pentru alegerile locale din iunie. Cap de listă este Ciprian Ciucu, fostul candidat al M10 pentru funcţia de primar al Bucureştiului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite