Alegerile locale din 27 septembrie 2020. Semnificaţii şi consecinţe politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile din 27 septembrie 2020 s-au încheiat cu puţin peste o săptămână în urmă. Pentru că mulţi comentatori s-au făcut că nu au înţeles ce am scris în recentul meu articol, am decis să mai fac un efort şi să explic cum putem interpreta rezultatul alegerilor de săptămâna trecută.

În primul rând, am observat că mulţi simpatizanţi ai PSD îl compătimesc pe Marcel Ciolacu, Preşedintele PSD, din cauza pierderii alegerilor la Bucureşti, de către candidatul partidului, Gabriela Firea. Realitatea este că Marcel Ciolacu se bucură pentru eşecul Gabrielei Firea. Marcel Ciolacu vrea să-şi întărească poziţia în PSD iar victoria Gabrielei Firea la Bucureşti o putea transforma în contracandidatul său la preluarea şefiei partidului, în cazul pierderii alegerilor parlamentare de către PSD, în data de 6 decembrie 2020. Este aproape o certitudine că PSD nu va câştiga alegerile parlamentare fiindcă, la locale, partidul a pierdut multe din ”fief-urile” tradiţionale (mari primării ca Iaşi şi Bucureşti, judeţe ca Iaşi, Vrancea, Giurgiu). Chiar dacă la Craiova, Lia Olguţa Vasilescu a câştigat fotoliul de primar, PNL are majoritatea în Consiliul Local, ceea ce face ca victoria Liei Olguţa Vasilescu să fie o ”victorie a la Pyrrhus”. Evident, Marcel Ciolacu se bucură şi în acest caz, fiindcă şi Lia Olguţa Vasilescu ar fi fost un competitor periculos pentru el, mai ales că Lia Olguţa Vasilescu nu a fost prea încântată de prezenţa lui Vasile Dâncu în cercul de conducere al PSD. În plus, Oltenia, regiune care a rămas sub controlul PSD nu va putea ajuta la recuperarea terenului politic pierdut de PSD la 27 septembrie 2020.

            În al doilea rând, reiau ideea că Traian Băsescu, aşa cum am scris atunci, va câştiga. Evident, dacă nu a devenit Primarul General al Capitalei, asta nu înseamnă că Traian Băsescu a pierdut. Cine l-a urmărit în seara alegerilor, a văzut că era cel mai încântat de rezultat. PMP a câştigat cel mai mare scor, dintre ”partidele mici”. Recent, PNL a semnat un protocol de cooperare la nivelul administraţiei locale cu PMP, ceea ce arată că Traian Băsescu şi-a atins scopul. Consilierii locali şi judeţeni ai PMP vor fi ”forţa de elită” pentru alegerile parlamentare. În ultimele ore, s-a vehiculat ideea că PMP ar putea obţine un post de viceprimar la Capitală, ceea ce arată, încă o dată, că PMP a obţinut ce a dorit.

            Traian Băsescu a fost comandant de navă şi ştie că un rol esenţial în traversarea Strâmtorii Bosfor sau Canalului Corint îl au remorcherele şi piloţii specializaţi. Traian Băsescu dacă nu mai poate fi comandant din punct de vedere politic, poate fi pilot politic. În plus, este cunoscută în mediul de afaceri strategia potrivit căreia dacă nu poţi prelua pachetul majoritar de acţiuni, preiei un pachet minuscul, aparent insignifiant şi aştepţi să te caute cei care nu pot face majoritatea fără tine. Ori, Traian Băsescu asta a făcut, a obţinut un scor îndeajuns de bun, pe plan naţional, ca să poată fi căutat pentru majorităţi în consiliile locale şi judeţene.

            În al treilea rând, prietenia conjuncturală dintre PNL şi USR-PLUS nu poate dura o veşnicie. Au fost oraşe importante ca Timişoara şi Braşov unde USR a câştigat în faţa PNL. La Bucureşti, alianţa dintre PNL şi USR-PLUS nu a fost decât o alianţă contra Gabrielei Firea, un succes de etapă vital atât pentru PNL cât şi pentru USR-PLUS. A fost un fel de ”pact de neagresiune” între două forţe care nu se suportă dar cărora le este mai bine împreună, la un moment dat. Nicuşor Dan a câştigat, în nume propriu alegerile de la Bucureşti şi nu se va grăbi să se repeadă la statutul de membru PNL sau USR-PLUS. Pe mulţi dintre membrii PNL i-a atacat în mod vehement, anterior, inclusiv pe Ludovic Orban, iar din USR a plecat cu scandal, iar asta nu se uită, oricât ar încerca să ascundă asta Dan Barna. Dan Barna se teme de Nicuşor Dan fiindcă Nicuşor are avantajul victoriei, iar el, Dan Barna a pierdut ruşinos la alegerile prezidenţiale.

Este de ajuns să ne uităm la rivalitatea de la Iaşi dintre Mihai Chirica şi Cosette Chichirău, să vedem că situaţia de la Bucureşti nu trebuie echivalată cu aceea de la nivelul întregii ţări. În plus, se ştie că acolo unde relaţia PNL-PSD a fost bună la nivel local,  partidul USR-PLUS nu a prins decât pe alocuri poziţii în consiliile locale sau judeţene.

            În cadrul USR-PLUS, membrii fostului partid PLUS vor şi ei să aibă locuri pe liste la parlamentare, la fel ca USR, dar USR nu ar vrea fiindcă parlamentarii USR îşi vor în continuare mandatele.

            În al patrulea rând, este clar pentru toată lumea că mai mult decât a reuşit la precedentele alegeri parlamentare din 2016, USR nu va mai reuşi în 2020. De multe ori, cei din USR, ”lupi tineri” s-au sfâşiat pe plan intern exact ca politicienii din partidele de top din România ultimelor trei decenii. ”Pe câmpul de luptă se îmbătrâneşte repede”, spunea Napoleon, iar parlamentarii USR au învăţat destul de repede jocurile puterii.

            În al cincilea rând, mulţi membri ai PNL sunt foşti pedelişti, iar apropierea de PMP ”îi unge pe suflet” sau ”le vine mănuşă”. Este clar că după alegerile parlamentare, Ludovic Orban va vrea să-şi reconfirme statutul de ”numărul 1” în PNL, dacă va ajunge să fie din nou nominalizat premier, pentru că, dacă îşi controlează partidul, îşi păstrează fotoliul de premier. Cert este că la un viitor congres, Ludovic Orban va avea o opoziţie mare a foştilor ”pedelişti” din PNL, încurajaţi de apropierea dintre PNL şi PMP.

            În al şaselea rând, singurii care au pierdut alegerile sunt Gabriela Firea, Nicolae Bădălău, Dan Tudorache, Marian Oprişan, ”greii” din PSD în ultimii ani. Marcel Ciolacu va folosi această înfrângere în favoarea lui, spunând că PSD   ”s-a autoreformat”.

 Deşi Gabriela Firea, sub influenţa înfrângerii, spune că îşi va lua revanşa la parlamentare, părerea mea este că nimeni nu-i va da prima poziţie pe listele PSD la Bucureşti sau la Ilfov. Dezvăluirile lui Nicuşor Dan, războiul declaraţiilor îi vor zgudui Gabrielei Firea atât poziţia cât şi imaginea până la startul campaniei electorale, iar PSD are destule greutăţi atârnate de picior încât să o mai promoveze pe Gabriela Firea.

În PSD, se aplică ”legea ringului”, fiind rare cazurile în care un campion care şi-a pierdut centura, a reuşit să o recâştige. Dacă tot preferă doamna Firea exemplele americane de genul ”Brad Pitt”, să îşi aducă aminte că numai legendarul Cassius Clay a reuşit să încalce această tradiţie din box a celui care, dacă a pierdut titlul de campion nu mai câştigă niciodată.

            În concluzie, această campanie electorală care va începe va putea să continue seria surprizelor de la alegerile locale. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite