Alegerile din 2009: Băsescu face încă o dată mişto de Geoană. „L-aţi pune într-o situaţie stânjenitoare pe Iohannis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, ţinta glumelor lui Traian Băsescu şi la opt ani de când l-a învins la limită. FOTO Arhivă Adevărul
Mircea Geoană, ţinta glumelor lui Traian Băsescu şi la opt ani de când l-a învins la limită. FOTO Arhivă Adevărul

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, joi, cu 241 voturi pentru şi 86 contra, înfiinţarea comisiei speciale de anchetă  privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009.

Demersul vine ca urmare a mărturisirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic, pe atunci consultant politic în echipa lui Traian Băsescu, care a povestit că în noaptea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea, unde se mai aflau capii SRI de la acea vreme, George Maior şi Florian Coldea, împreună cu Laura Codruţa Kövesi, pe atunci procuror-general al României. Parlamentul a aprobat şi componenţa nominală a comisiei: Mihai Fifor  (preşedintele comisiei), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turceascu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR). Cu opt membri,  PSD şi ALDE au majoritate şi în această comisie, chiar dacă restul partidelor se coalizează.

Aşadar, dacă PSD va dori să adopte un raport critic la adresa instituţiilor sau, punctual, la adresa Laurei Codruţa Kövesi, va putea să o facă. De fapt, dacă ne uităm la mişcările din ultima vreme, aceasta este miza anchetei parlamentare: audierea Laurei Codruţa
Kövesi.

Căci majoritatea PSD din Parlament a modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât magistraţii vor fi obligaţi să vină la audieri în faţa parlamentarilor, în caz contrar riscând să fie anchetaţi penal pentru că au “obstrucţionat aflarea adevărului”.

Dacă-l puneţi pe Geoană preşedinte, mai am dreptul să candidez o dată Traian Băsescu, fost preşedinte al României

Opoziţia a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională (CCR) hotărârea prin care s-a constituit Comisia de anchetă, în condiţiile în care există o decizie a CCR care interzice audierea magistraţilor. Oricum, ancheta Parlamentului va merge în paralel cu ancheta Parchetului General deschisă pe acelaşi subiect.

„Iohannis ar trebui să plece la Sibiu“

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a cerut ca primul lucru pe care ar trebui să-l facă membrii comisiei este numărarea voturilor după procesele verbale. Apoi, a trecut la ironii. „Al doilea lucru pe care vi l-aş cere este, dacă se poate, să nu ajungeţi la concluzia că Mircea Geoană e preşedinte azi, vă rog frumos. L-aţi pune într-o situaţie stânjenitoare pe domnul Iohannis care ar trebui să plece la Sibiu până îşi face ăsta (Mircea Geoană – n.r.) mandatul”, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte a mai luat cuvântul o dată, tot pentru a face o glumă pe seama lui Geoană şi a PSD. „Dacă-l puneţi pe Geoană preşedinte, mai am dreptul să candidez o dată“, a spus Băsescu râzând.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite