Alegerile PSD la firul ierbii. Liviu Dragnea a fost votat în ţigănie, la primărie şi chiar în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Poporul PSD“ a ieşit ieri la vot pentru a-şi alege preşedintele, într-un simulacru de scrutin în care Dragnea a fost singurul candidat şi, în final, a fost ales cu peste 90% din voturi. La sediul central, liderii PSD au avut emoţii mai mari pentru naţionala de fotbal a României, iar în ţară s-a votat chiar şi în bucătăria unui primar PSD.

În Bucureşti, la sediul central al partidului, a fost amenajată o secţie specială pentru toţi acei membri PSD care se aflau în tranzit. Pe baza unei adeverinţe emise de filiala din care fac parte, aproximativ 70 de social-democraţi, în frunte cu premierul Victor Ponta, au votat în Kiseleff.

În ziua alegerii lui Liviu Dragnea, Victor Ponta l-a invocat, din nou, pe Traian Băsescu. Întrebat, conform chestionarului pe care l-au primit toţi social-democraţii, care este cea mai rea măsură pe care a luat-o ca premier, Ponta a răspuns puţin incoerent: „Îmi pare rău că am schimbat nişte legi, pentru că îl demiteam pe Traian Băsescu, iar azi era Crin Antonescu preşedinte şi era mult mai bine pentru România“. A refuzat apoi să explice ce a vrut să spună de fapt.„Eu cred că Liviu Dragnea va fi un preşedinte legitim. Oricum, mult mai legitim decât să o pună domnul Iohannis pe o domnişoară şefă la partidul de opoziţie. La PSD nu te pune chiar aşa“, a mai spus Ponta.

Liviu Dragnea a ajuns, spre seară, la sediul din Kiseleff puţin înainte de ora la care trebuia să ajungă Victor Ponta. Dragnea s-a arătat mulţumit de faptul că social-democraţii s-au prezentat în număr foarte mare la vot, în ciuda vremii. Cea mai mare prezenţă la vot a fost în chiar în judeţul natal: Teleorman. Centralizarea finală a arătat că 81,23% dintre social-democraţi au votat până la ora 20.00 în întreaga ţară.

Apoi, liderii PSD  s-au strâns într-una dintre sălile sediului pentru a se uita la meciul România – Feroe, un eveniment cu o miză mult mai mare faţă de alegerile din PSD. Victor Ponta nu a rămas la meci alături de echipa lui Dragnea. Primul gol al României a fost întâmpinat cu urale de către social-democraţi, chiar în momentul în care Valeriu Zgonea a intrat în sală. „Zgonea a venit cu golul“, au strigat social-democraţii.

Avocatul Iliescu

Tot în Bucureşti, dar nu la sediul central al partidului, ci la organizaţia PSD Sector 1, filiala cu cea mai mare prezenţă din Bucureşti, a votat şi fostul preşedinte Ion Iliescu. Întrebat ce părere are despre faptul că PSD va avea un lider care este condamnat, în primă instanţă, Ion Iliescu a declarat: "Este aberantă însăşi ridicarea acestei probleme. Este împotriva spiritului democratic în care partidele au un rol şi exponenţii partidului trebuie să-şi desfăşoare o activitate concretă. Asta a făcut Dragnea“, a spus Iliescu, care, cu câteva zile înainte de vot, îl criticase pe Dragnea pentru modul „ceauşist“ în care a organizat Congresul.

TELEORMAN

„Premoniţia“ lui Dragnea: Probabil voi fi ales preşedintele PSD

Liviu Dragnea a vrut să voteze în organizaţia PSD în care şi-a început cariera politică, în municipiul Turnu Măgurele. Acasă la Dragnea, secţia de votare a fost amenajată în fostul Cinematograf Patria, o ruină situată în mijlocul parcului municipal. Până la apariţia lui Dragnea, niciunul dintre şefii social-democraţi teleormăneni nu a votat. Abia după ce Dragnea a introdus buletinul în urna de vot, s-au aliniat spre cabinele de vot subalternii pe linie de partid din Teleorman, printre care s-au aflat deputaţii Cătălina Ştefănescu şi Adrian Simionescu, ambii originari din Turnu Măgurele. Pesediştii adunaţi la Cinematograful Patria au avut şi ei un mesaj pentru preşedintele lor: „Să nu daţi puterea liberalilor!“. După ce a votat la secţia de vot din Turnu Măgurele, Dragnea s-a retras cu staff-ul PSD la hotelul Turris, deţinut de soţia sa, Bombonica Dragnea. (Elisa Bouleanu)

GORJ

Vot în primărie

În comuna Bălăneşti, alegerile pentru desemnarea preşedintelui PSD au avut loc chiar în sediul primăriei localităţii, care funcţionează, provizoriu, într-o fostă şcoală. O cabină de vot şi o urnă au fost puse pe holul sediului improvizat al Primăriei. Aici au fost aşteptaţi cei peste o sută de membri ai organizaţiei comunale pentru a-l vota pe preşedintele partidului. Ovidiu Pungan, primarul comunei, de la UNPR, consideră că nu este nicio problemă că secţia de votare s-a organizat în cadrul primăriei, deşi legea interzice acest lucru: „Nu este vreo problemă să se organizeze alegeri în sediul primăriei. Păi, alegerile parlamentare unde se ţin? Până la urmă, dacă un partid nu are sediu în localitate, trebuie să punem la dispoziţie un spaţiu pentru a-şi putea exercita dreptul de a vota. Nu cred că trebuie să încurcăm bunul mers al alegerilor“. Anca Borduşanu, purtătorul de cuvânt al PSD Gorj, spune că spaţiul în care a fost amenajată secţia de vot nu face parte din sediul primăriei: „Sediul primăriei este într-un spaţiu provizoriu, în care a funcţionat o şcoală, iar pe un hol este amenajată secţia de vot. Sediul primăriei este în renovare, iar spaţiul respectiv poate fi împărţit în mai multe părţi, iar secţia de vot este amenajată într-un corp al clădirii dezafectate“. Una dintre cele 12 secţii de votare din municipiul Târgu Jiu a fost amenajată în cartierul romilor Meteor, în curtea palatului ţigănesc al liderului comunităţii Ion Mihai, zis Ministru, care este şi pastorul localnicilor de aici. (Alin Ion)

GALAŢI

„Ar fi fost mai excitant cu mai mulţi candidaţi!“

Ploaie şi uliţe goale. Acesta era peisajul duminică dimineaţă în comunele gălăţene. Rareori zăreai câte un localnic cu o umbrelă. Într-o casă bătrânească din comuna gălăţeană Folteşti, primăriţa Lenuţa Munteanu aştepta membrii PSD să vină la vot. Casa aparţine viceprimarului comunei, şi el membru PSD. Au luat listele cu membrii PSD, buletinele de vot şi s-au instalat în bucătărie. Nimeni nu era deranjat de aburii de la mâncarea care se afla pe foc. Asta nu făcea decât să încălzească şi mai mult atmosfera. „Eu sunt optimist că o să fie mai bine pentru noi. Liviu Dragnea sigur se va gândi şi la omul de rând, aşa cum sunt eu, un simplu muncitor în construcţii“, ne-a declarat Mitică Iacob. Alţi membri PSD ar fi vrut să aibă mai multe opţiuni la conducerea partidului. „Procesul este gândit şi pentru cazurile în care sunt mai mulţi candidaţi şi pentru cazurile în care este un singur candidat. Sigur că dacă ar fi fost mai mulţi candidaţi ar fi fost mai excitant, ca să spun aşa“, ne-a declarat Elena Grosu. (Diana Deleanu)

TIMIŞ

Analiza lui Oaie

Municipiul Lugoj este un fief al PSD, dovadă fiind şi candidatura lui Ilie Sîrbu în ultimele două mandate în acest colegiu. Rând pe rând, PSD-iştii lugojeni au venit să îşi voteze preşedintele. „Trebuia ales cineva preşedinte. Pe cine altcineva să pui? Pe Băsescu de ce nu îl judecă pentru că are atâtea procese? Eu nu i-aş aresta, eu le-aş lua averile. Ăştia (n.r. -PSD) ne-au dat şi la pensii şi la tot. Ceilalţi au tăiat pensii, au tăiat salarii. Ăştia au achitat, de bine de rău“, a spus un pensionar venit să îl voteze pe Dragnea. La Măguri, un sat în care aproximativ 90 la sută din populaţie este de etnie romă, şeful filialei locale a PSD este Ion Ştefan, zis Oaie. „Nu putea să candideze altul cu domnul Dragnea. E un om la locul lui. Dosarul nu ne mai interesează pe noi. Să răspundă el în faţa instanţei. Noi suntem membri PSD şi ne facem datoria faţă de partid“, a spus Oaie. (Daniel Dancea)

SIBIU

Votul, mai scurt decât slujba

Secţiile din fiecare localitate, anunţate cu surle şi trâmbiţe, nu au fost chiar în fiecare localitate. Cornăţel e un sat la aproximativ 20 de kilometri de Sibiu, în care puţinii oameni care s-au încumetat să iasă din case pe vremea de afară habar nu aveau că se alege preşedintele în cel mai mare partid din România. Câţiva kilometri mai încolo, în satul Hosman, aceeaşi poveste. Oamenii simpli, de la ţară, habar nu aveau că sunt alegeri la PSD. Ca să nu mai căutăm zadarnic secţii de vot, un localnic amabil şi-a sunat prietenul, şef de organizaţie în comuna Nocrich, şi nepotul, şef într-o altă comună, la Marpod. Şi unul şi celălalt ne-au transmis să nu mai căutăm degeaba, pentru că deja alegerile s-au terminat, a votat toată lumea. Era abia puţin peste 10 dimineaţa. Ultima oprire, de această dată într-o secţie de vot de la oraş, a fost la Agnita. Înăuntru, trei domni, unul cu liste în faţă. Întrebăm dacă putem poza buletinele de vot cu candidatul unic, iar răspunsul a fost sec: „Nu“. (Ramona Găină)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite