Alegerile locale nu vor avea loc în iunie. Guvernul prelungeşte mandatele primarilor prin OUG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Guvernul Orban va adopta în şedinţa de azi o ordonanţă de urgenţă prin care mandatelor aleşilor locali - primari, consilieri locali, preşdinţi de Consilii Judeţene şi consilieri judeţeni - vor fi prelungite până la finalul lunii decembrie, cel târziu.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, în şedinţa de Guvern, faptul că Executivul trebuie să ia decizia amânării alegerilor lcoale până la o dată care va fi anunţată ulterior. 

„În această situaţie nu se pot desfăşura campanii şi alegerile trebuie să se desfăşoare în condiţii sigure. Trei instituţii, Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne şi Ministerul Administraţiei, au iniţiat un proiect de OUG de prelungire a actualelor mandate, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020”, a precizat Turcan. Aşadar, mandatele aleşilor locali - primari, consilieri locali, preşedinţi de CJ şi consilieri judeţeni - pot fi prelungite până cel târziu în luna decembrie.

În varianta de proiect prezentată de Raluca Turcan, numărul de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi ar urma să fie diminuat. De asemenea, procedura de depunere a candidaturii ar urma să fie simplificată şi în ceea ce privelte documentele depuse. 

„Va fi prezentată o singură listă de susţinători şi un număr minim de 25.000 de semnături, 500 din fiecare judeţe, 1.000 din municipiul Bucureşti. Există posibilitatea ca în locul listelor să se depună o contribuţie de 3% din valoarea maximă pentru funcţia pentru care candidează sau 50 de salarii de bază”, a mai afirmat Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite