Alegerile anticipate mai pot fi evitate doar dacă PSD îşi sabotează moţiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea de cenzură pe care PSD o va depune pentru a bloca alegerea primarilor în două tururi ar trebui să treacă fără emoţie, cu o singură condiţie: să nu fie sabotată chiar de social-democraţi, care nu vor să ajungă la anticipate. Practic, PSD trebuie să aleagă răul cel mai mic: acceptă alegeri locale în două tururi sau pierde jumătate dintre parlamentari.

Lupta dintre PSD şi PNL pe tema alegerilor primarilor în două tururi a intrat pe ultima sută de metri după ce luni preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să convoace o sesiune extraordinară între 27 şi 31 ianuarie, astfel încât Guverul liberal să-şi angajeze răspunderea pe legislaţia electorală. De cealaltă parte, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a afirmat că a aprobat solicitarea preşedintelui, însă a subliniat că partidul său va depune moţiune de cenzură, deşi „matematic nu avem numărul de voturi”.

Potrivit legii, în termen de trei zile de la angajare, parlamentarii pot depune moţiune de cenzură. Dacă aceasta trece, guvernul este demis, iar legea pe care şi-a asumat răspunderea este respinsă. UDMR, singurul susţinător declarat al moţiunii de cenzură, afirmă că aceasta va trece „fără probleme”, şi chiar dacă nu va trece, semnatarii vor sesiza Curtea Constituţională.

Iohannis: Sunt sceptic că moţiunea va trece

Luni dimineaţă Klaus Iohannis a declarat că a trimis la Parlament scrisorile prin care solicită convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Întrebat dacă Guvernul ar trebui să vină şi cu o altă soluţie pentru modificarea legislaţiei electorale în scenariul în care moţiunea de cenzură a PSD-ului va trece, preşedintele a menţionat că este sceptic în ce priveşte reuşita acesteia. „Deocamdată discutăm situaţii ipotetice. Fapt este că Guvernul doreşte să îşi angajeze răspunderea, drept pentru care am convocat Parlamentul în sesiune. Dacă va trece moţiunea sau nu, şi eu mi-am exprima deja scepticismul în această chestiune, vom vedea şi, la momentul acela, sigur, Guvernul va analiza situaţia şi va veni, probabil, cu o alternativă”, a declarat liderul de la Cotroceni.

Mai departe, Iohannis a confirmat că în cazul alegerilor anticipate sau la termen, îl va nominaliza din nou pe preşedintele PNL Ludovic Orban pentru rolul de premier, pe care îl vede „foarte potrivit” pentru această funcţie. Totodată, în cazul în care moţiunea de cenzură va avea succes, şeful Statului a subliniat că nu îşi doreşte un guvern de uniune naţională, aşa cum propuneau social-democraţii, şi că „nu intră în discuţie” o altă variantă decât un guvern liberal. „Nu mi se pare oportună discuţia despre un guvern de uniune naţională. Eu îmi doresc un guvern liberal. Şi variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal. Orice altă varantă, cel puţin pentru mine, nu intră în discuţie”, a mai relatat Klaus Iohannis.

Ciolacu: Suntem pregătiţi de orice

Câteva ore mai târziu, Marcel Ciolacu a precizat că a aprobat solicitarea preşedintelui pentru organizarea unei sesiuni extraordinare, cu menţiunea că după prezentarea şi dezbaterea asumării de Guvern, PSD va depune, în termen de trei zile, o moţiune de cenzură. „Am justificat de ce depunem această moţiune, de ce strângem semnături de la PSD şi UDMR – se încalcă o linie roşie a democraţiei. Nu putem schimba regulile în timpul jocului. Acest lucru nu e permis nimănui, indiferent jocurile şi socotelile politice”, a adăugat liderul PSD.

Acesta e de părere că deşi „matematic nu avem număruld de voturi”, moţiunea va trece, subliniind că social-democraţii sunt pregătiţi de orice scenariu. „În acest moment facem ajustări la programul de guvernare pe care l-a avut PSD. Noi suntem pregătiţi pentru orice şi pentru alegeri anticipate. Mai puţin pentru alegeri în trei tururi. S-ar tot alege până ar ieşi candidatul PNL, eventual cel al PSD fiind interzis în alegeri”, a mai menţionat Ciolacu. Liderul social-democrat a dezvăluit că ar mai fi nevoie de 6-7 voturi pentru reuşita moţiunii, voturi pe care le poate culege foarte uşor de la ProRomânia sau parlamentarii minorităţilor naţionale.

Kelemen Hunor cere USR să voteze alături de PSD şi UDMR

Până acum, doar UDMR a afirmat public că nu susţine revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi că va vota, alături de PSD, moţiunea de cenzură, fiind „singurul instrument de a împiedica adoptarea legii”, potrivit liderului maghiarilor, Kelemen Hunor. Invitat luni la „Adevărul Live”, acesta din urmă a explicat că nu regretă învestirea Guvernului Orban şi i-a provocat pe parlamentarii din USR să urmeze demersul, fiind primul pas pentru a se ajunge la alegeri anticipate. „Moţiunea de cenzură ar trebui să treacă fără nicio problemă. Nu poţi să faci proiecte, dacă schimbi guvernele în mod permanent. Avem nevoie de o majoritate guvernamentală solidă iar acest lucru se poate face prin anticipate. Nu câştigăm doar jumătate de an. Primul pas e demiterea Guvernului. USR sau o parte din USR, cea care gândeşte limpede, dacă doresc anticipate, trebuie să voteze demiterea Guvernului”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai subliniat că în cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, atunci semnatarii vor sesiza Curtea Constituţională pe tema alegerii primarilor în două tururi. Cu toate că vrea să-l demită din funcţie, Kelemen Hunor a mai adăugat ieri că relaţia sa cu premierul Ludovic Orban este una bună. „Ne cunoaştem de 17-18 ani. Noi am avut o relaţie bună când a fost în Guvernul Tăriceanu sau eu în Guvernul Radu Vasile. E o relaţie în linii instituţionale şi colegiale”, a conchis liderul maghiar.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite