Alegerile pentru CA al TVR vor fi reluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii CCR au decis, ieri,  că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTV este neconstituţională întrucât nu a inclus niciun membru propus de PDL.

Prin urmare, actualul CA al Societăţii Române de Televiziune va fi desfiinţat, iar cei opt membri desemnaţi din rândurile PSD, PNL UDMR şi UNPR îşi vor pierde funcţiile.

PDL a contestat la CCR hotărârea Parlamentului din 25 iunie, invocând faptul că decizia „nu corespunde algoritmului politic". Potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească trei locuri, UDMR un loc, UNPR un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri. În ciuda acestui calcul, în Consiliul de Administraţie al SRTV, PSD şi PNL au avut câte trei reprezentanţi, iar UDMR şi UNPR câte un reprezentant.

Potrivit legii, Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 membri: grupurile parlamentare din cele două Camere înaintează propuneri pentru opt locuri, preşedintele României pentru un loc, Guvernul pentru un loc, grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale pentru un loc şi personalul de specialitate desemnează, prin vot secret, candidaţi pentru două locuri. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

În contextul în care Consiliul de Administraţie, în frunte cu preşedintele-director general Claudiu Săftoiu, este invalidat, există posibilitatea ca toate deciziile luate de echipa lui Săftoiu să nu se mai aplice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite