Alegeri în timpul pandemiei. E pregătit statul să asigure protecţia votanţilor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile pe 27 septembrie reprezintă cel mai grav atentat la sănătatea românilor! Ieri a fost promulgată legea care stabileşte data alegerilor locale, şi anume 27 septembrie, lăsând, în schimb, o serie de aspecte esenţiale nelămurite. Cum anume vom vota în siguranţă. Vor asigura această lege şi normele ei toate instrumentele necesare unui vot în pandemie?

Este evident că pentru o democraţie eficientă sunt necesare atât alegerile locale din septembrie, cât şi alegeri parlamentare premergătoare acestora, doar că ESTE VITALĂ O ORGANIZAREA EFICIENTĂ ŞI SIGURĂ.

Priorităţile s-au schimbat radical odată cu apariţia pandemiei Covid-19, poate sună cinic să ne gândim la alegeri în contextul în care în spitale există o situaţie gravă, însă este mult mai periculos să fie lăsată România într-o situaţie neclară din punct de vedere legislativ.

Punctul cel mai important pe lista de priorităţi în calendarul alegerilor trebuie să fie condiţiile de siguranţă ale celor care merg să-şi exercite dreptul de vot. De asemenea, trebuie să existe scenarii alternative pentru persoanele care din varii motive nu reuşesc să ajungă în secţie. Sunt necesare modalităţi pentru a vota în spital, în închisoare sau în alte locuri de genul, peste tot fiind necesare echipamente de protecţie, dezinfectant,culoare, măşti, etc.

Condiţiile de vot ale oamenilor şi a celor care gestionează secţiile de votare, dar şi activitatea de campanie electorală, precum şi prelucrarea ulterioară a datelor trebuie făcute respectând cu stricteţe proceduri şi având toate măsurile de distanţare şi de protecţie pentru ca această acţiune să nu se transforme într-un carnagiu.

Avem oare aceste pregătiri făcute? Măcar demarate? Eu unul mă îndoiesc!

Astfel spus, deşi îl vedem pe Orban arătându-se preocupat de evoluţia numărului de infectaţi, totuşi nu prezintă nimic pentru organizarea în condiţii de siguranţă a alegerilor. Oare marii specialişti liberali ori chiar dl Tătaru, nu-i explică premierului că perioada de campanie electorală cât şi cea premergătoare campaniei (strângerea listelor de semnături, de exemplu ) sunt foarte periculoase pentru răspândirea coronavirusului? Eu, unul, cred că această grijă a d-lui Orban este doar mimată! Dacă ar fi reală, nu s-ar fi grăbit cu data de organizare a alegerilor ignorând părerea şi sfatul specialiştilor ! Din păcate şi PSD aici a mers pe mâna lui Orban (din nou!) şi vor fi părtaşi poate la cea mai mare greşeală făcută în această pandemie! România nu este nici Franţa şi nici măcar n-are numărul de paturi de ATI ale Poloniei! Orice demers pre-electoral sau electoral constituie un atac la sănătatea românilor în această perioadă şi va avea consecinţe grave!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite