Alegeri pentru primăria Chişinău: cine are cele mai mari şanse?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 20 mai 2018, adică peste două săptămâni, vor avea loc alegerile locale pentru a stabili care va fi primarul oraşului Chişinău pentru următorul an. Aceste alegeri au survenit pe fondul demisiei fostului primar, Dorin Chirtoacă, după ce acesta din urmă a acuzat presiuni politice duse prin intermediul justiţiei.

Ne aflăm la mijlocul campaniei electorale pentru alegerea primarului oraşului Chişinău. Cu aproximativ un milion de cetăţeni, oraşul Chişinău reprezintă o redută importantă pentru orice partid din Republica Moldova, acesta totalizând peste 70% din activitatea economică a celui de al doilea stat românesc şi un sfert din populaţie.

Miza este uriaşă iar electoratul este grupat pe trei direcţii principale, toate de esenţă geopolitică:

1. unionismul;
2. statalismul pro-rus;
3. statalismul pro-european.

Pe aceste trei categorii de electorat se bat 12 candidaţi, dar la acest moment doar 5 prezintă procente care să îi facă cu adevărat relevanţi.

Cifrele arată la moment că unioniştii, dacă ar avea un singur candidat, ar lua cu siguranţă primăria oraşului Chişinău, ba chiar din prima dacă mobilizarea ar fi una bună. Chiar şi fără o mobilizare exemplară însă primul loc ar fi ocupat de voturile unioniste, care se apropie de 50%. Celelalte două tabere, cea statalist proeuropeană şi cea statalist prorusă, îşi împart aproape egal voturile.

Problema votanţilor unionişti este că sunt obligaţi să fugă după doi iepuri: Constantin Codreanu, candidatul fostului preşedinte Traian Băsescu şi Valeriu Munteanu, candidatul nominalizat de Partidul Liberal din care face parte şi fostul primar, Dorin Chirtoacă.

Nu vorbim aici despre care este mai unionist ci despre faptul că ambii şi-au propus să vină cu acest mesaj, iar electoratul este uşor debusolat.

Constantin Codreanu şi Valeriu Munteanu îşi împart astfel procentele ce pot fi aduse de electorat, dar numai unul singur dintre cei doi are şanse să intre în turul doi şi este mai bine plasat, chiar şi la aceste momente.

Pe vectorul european Andrei Năstase conduce detaşat, în spatele său, dar la o diferenţă colosală aflându-se Silvia Radu. Aceasta din urmă a fost asociată de-a lungul timpului cu politicianul Vladimir Plahotniuc, iar această asociere i-a spulberat orice şansă să ocupe funcţia de primar general.

Forţele pro-ruse stau şi ele foarte prost, de altfel aşa cum au stat permanent pe Chişinău. Ion Ceban, candidatul partidului socialist al preşedintelui Igor Dodon, stă însă şi mai prost decât partidul, fiind în spatele voturilor unioniste şi a celor statalist-europeniste. Intrarea acestuia în turul II nu este garantată iar procentele la acest moment sunt apropiate dar volatile, adică pot fi pierdute uşor. Indiferent însă dacă intră sau nu în turul II, Ion Ceban nu are nici o şansă la funcţia de primar.

Bătălia reală pentru acest post se dă între Andrei Năstase şi Constantin Codreanu.

Cei trei sunt principalii candidaţi cu şanse (Constantin Codreanu, Valeriu Munteanu şi Andrei Năstase) de a intra în turul II, iar procentele lor sunt destul de apropiate la acest moment.

Scenarii posibile

La acest moment, există trei scenarii posibile, toate cu şanse aproximativ egale:

Ion Ceban în finală cu Constantin Codreanu, cel din urmă devenind primar al oraşului Chişinău.

Andrei Năstase în finală cu Constantin Codreanu, cel din urmă devenind primar al oraşului Chişinău.

Ion Ceban în finală cu Andrei Năstase, cel din urmă devenind primar al oraşului Chişinău.

Aparent, am putea spune că Constantin Codreanu are două şanse din trei însă nu este aşa. Şansa sa la acest moment este egală cu a celorlalţi doi candidaţi.

Susţinerea pe final de campanie din partea celui de al doilea candidat unionist ar aplica însă o lovitură de graţie forţelor statalist-proruse şi statalist-proeuropene deoarece l-ar trimite pe Constantin Codreanu cu siguranţă în finală şi de acolo pe postul de primar la oraşului Chişinău.

Urmează să vedem însă dacă la Chişinău unionismul chiar contează sau reprezintă doar o unealtă electorală folosită numai în timpul campaniilor electorale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite