Alegeri prezidenţiale 2019. Ce este interzis să faci în cabina de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale 2019 au loc, duminică, 10 noiembrie, în intervalul 7.00 - 21.00. Pentru primul tur de alegeri alegătorii trebuie să ştie ce nu au voie să facă în cabina de vot, întrucât anumite fapte sunt considerate infracţiuni, potrivit Codului Penal. Printre acestea se numără interzicerea fotografiatului sau filmatului buletinului de vot sau să mergeţi însoţit de cineva în cabina de vot.

Potrivit legislaţiei, alegătorii trebuie să posede la ei un act de identitate valalabil, emis de statul român: cartea de indentitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, carnetul de serviciu militar.
 

Ce este interzis să faci în cabina de vot la alegerile prezidenţiale 2019

  • Este interzisă frauda la vot. Frauda la vot înseamnă votarea celor care nu au acest drept, precum şi încercarea de a vota de mai multe ori, introducerea în urmă a mai multor buletine de vot, utilizarea unui act de identitate fals/nul. Frauda se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Este interzis în cabina de vot să fie prezentă o altă persoană decât cea care votează. Excepţie fac doar cei care, din motive constatate de biroul electoral al secţiei de votare, nu poate vota singur. Astfel, aceştia din urmă au drept la un însoţitor, care nu poate fi din rândul rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
  • La alegerile prezidenţiale 2019 este interzisă violarea secretului votului, aceasta fiind pedepsită cu amendă între 600 şi 90.000 de lei. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, fapta este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • De asemenea, este interzis ca alegătorii care participă la alegerile prezidenţiale să părăsească incinta secţiei de votare cu ştampila de vot, fiind consederat furt.
  • În cele din urmă, este interzis în cabina de vot ca alegătorii să facă fotografii sau să filmeze, deoarece este considerată o tentativă de violare a confidenţialităţii votului.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite