Umilinţa românilor din diaspora: la Paris, Londra şi Munchen se aşteaptă şi câte patru ore pentru a vota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din diaspora au trebuit să aştepte chiar şi patru ore pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. „Aşa suntem umiliţi“, ne-a transmis unul dintre românii care a stat la coadă la Consulatul din Munchen ca să îşi aleagă preşedintele. Timpul de aşteptare a fost la fel de îndelungat şi în Franţa, Marea Britanie sau Italia. Pentru scrutinul din 2 noiembrie s-au tipărit 600.000 de buletine de vot, care au fost distribuite în 294 de secţii.

UPDATE Henny Buchholzer ne transmite, la ora 23.06, următorul mesaj: „La ora 21.00 au ajuns la rând cei care ajunseseră acolo la ora 13.00, deci au aşteptat 8 ore... Coada era încă foarte mare, oamenii au început să ţipe şi a venit poliţia. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu lumea, dacă s-a închis sau nu, eu am plecat de acolo la ora 20.00“.

UPDATE  BEC: Votarea în secţiile de votare din străinătate nu va putea fi prelungită după ora 21.00

Votarea în secţiile de votare din străinătate nu va putea fi prelungită după ora 21.00, a declarat, duminică seară, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, el adăugând că vor putea vota după această oră numai alegătorii care se află în secţie.

UPDATE Cozile uriaşe de la secţiile de vot de peste hotare i-au scandalizat atât pe cetăţenii români din diaspora, cât şi pe cei aflaţi în ţară. Oamenii au aşteptat şi până la 4 ore pentru a putea vota, iar mai multe secţii au rămas fără formulare sau chiar cu ştampile în minus pe parcursul programului. Celor mai mulţi români le este teamă că nu vor mai prinde urnele deschise pentru a putea vota, în ciuda faptului că aşteaptă la coadă de câteva ceasuri bune.  

Pentru a veni în sprijinul diasporei, comunitatea de pe Facebook „Uniţi Salvăm” organizează un protest spontan la sediul Biroului Electoral nr. 48, care se ocupă de votul în străinătate. La 20.30 activiştii din „Uniţi Salvăm” promit să se adune pe Strada Aleea Alexandru nr.31 (clădirea Eminescu), Sector 1 pentru a prelungi votul până când toţi cetăţenii români care stau la cozi să apuce să voteze. 

Mesajul comunităţii: 

Suntem solidari cu diaspora. Vrem prelungirea votului până când toţi cetăţenii români care stau acum la cozi votează. Este inadmisibil să nu permiţi propriei populaţii să voteze, în condiţiile în care prezenţa la vot este deja redusă. Sunt mii de oameni care aşteaptă acum să voteze. Marea Britanie, Paris, Veneţia, Madrid, Stuttgart suntem alături de voi! Puneţi pe pagina de event imagini, videouri sau orice materiale aveţi de la faţa locului.

E dreptul tău să votezi. E dreptul tău să dispui de această alegere aşa cum doreşti şi e caz penal atunci când nu o poţi face. Când incompetenţa autorităţilor se traduce în prea puţine hârtii xeroxate, prea puţine liste suplimentare, statul a eşuat. Ieşim în stradă, nu stăm la coadă pentru democraţie. Ne-o facem singuri. Hai cu noi!

De asemenea, unul dintre activiştii cunoscuţi ai societăţii civile româneşti, Mihail Bumbeş, a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj prin care îi îndeamnă pe români să pună presiune pe autorităţi astfel încât diaspora să-şi poată exercita dreptul de vot. 

„Se cam impune un pic de acţiune directă în seara acesta din cauza nesimţirii MAE faţă de cetăţenii români din diaspora. Boicotez turul acesta de alegeri, dar susţin libertatea celor care au decis să meargă la vot. De aceea cred că în următoarele ore trebuie făcut un desant cetăţenesc la sediul MAE din Aleea Alexandru nr 31 pentru prelungirea programului de votare din afara ţării. Să mergem peste ei, zic! La ora. 20.30 la sediul MAE. ‪#‎acţiunedirectă‬ ‪#‎democratieparticipativa‬ Sediul MAE”, scrie Mihail Bumbeş pe contul său de Facebook

UPDATE MAE: Ca urmare a întâmpinării PMP şi ţinând seama de precizările BEC, s-a decis cu majoritatea următoarea procedură privind compeltarea de către alegător a declaraţiei pe proprie răspundere: formularul declaraţiei pe proprie răspundere va fi pus la dispoziţia alegătorului de către un membru al al biroului secţiei de votare, alegătorul are posibilitatea de a completa pe propria răspundere şi în proximitatea secţiei de votare, cu datele personale solicitate, fără a o semna, semnarea va fi semnată în faţa unui membru al biroului electoral al secţiei de votare, care va verifica datele menţionate.

Alegeri prezidenţiale 2014. Monica Macovei cere prelungirea programului în secţiile de votare din străinătate şi a depus mai multe contestaţii

Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţia României, cere prelungirea programului secţiilor de votare din străinătate dacă la ora 21.00 încă mai este lume la coadă, după ce în mai multe capitale europene, dar şi în alte oraşe s-au format cozi cu cetăţeni români care aşteaptă de ore bune să voteze.
 

Iohannis a câştigat în Noua Zeelandă 

Românii din Noua Zeelandă şi-au exercitat primii votul, datorită fusului orar. Secţia de vot s-a închis deja, iar primele rezultate îl indică drept câştigător pe candidatul ACL Klaus Iohannis. Iohannis a obţinut 66 de voturi, Monica Macovei a primit 28 de voturi, iar Elena Udrea s-a clasat pe locul al treilea, cu 13 voturi. Victor Ponta a obţinut şapte voturi, iar în urma lui se află Călin Popescu Tăriceanu, cu şase voturi, la egalitate cu Vadim Tudor. În total, 126 de români au votat la secţiile din Noua Zeelandă.

Procesul electoral s-a finalizat şi în Sydney (Australia). Câştigătoarea este Monica Macovei, potrivit rezultatelor obţinute de stiripesurse.ro. Clasamentul este: Monica Macovei - 60 de voturi, Klaus Iohannis - 51 de voturi, Victor Ponta - 13 voturi, Elena Udrea - 5 voturi, Teodor Meleşcanu - 2 voturi, Călin Popescu Tăriceanu - 1 vot, Corneliu Vadim Tudor - 1 vot, William Brînză - 1 vot.

Coadă la vot în Franţa

În Franţa, românii au la dispoziţie cinci secţii de votare unde pot merge să voteze. La secţia amplasată în Paris, românii stau la coadă pentru a-şi alege preşedintele.  „Sunt mult mai mult de 800 de români care au votat în Paris. Este coadă de trei rânduri. Este vreme frumoasă şi lumea nu mai are răbdare. Nu se poate intra mai mult de cinci persoane. Este un motiv de sărbătoare venitul la vot pentru românii din Franţa. Ion Ţiriac, aflat la Paris, a vrut să voteze, a încercat să treacă în faţă, dar i s-a spus să stea la coadă. S-a enervat şi a plecat“, ne-a transmis corespondentul „Adevărul“ aflat la Paris, Iulia Badea Gueritee.

Între timp, Ion Ţiriac a venit cu avionul la Bucureşti, acolo unde a votat la Liceul Jean Monnet. „Am încercat să votez la Paris. Era o mulţime de oameni atât la consulat, cât şi la ambasadă. E mai simplu acum“, a declarat Ţiriac.

Aglomeraţie în Republica Moldova

Aglomeratie mare este şi la secţiile de votare din Republica Moldova, Spania şi Italia, unde sute de romani stau la cozi pentru a-şi exercita dreptul la vot. În jur de 300.000 de cetăţeni din Republica Moldova au şi cetăţenie română. În total au fost amplasate 21 de secţii de votare.

„Moldovenii au venit în număr foarte mare la vot. La Ambasada Română se aflau aproximativ 700 de români. S-a format o coadă imensă, dar au spus că nu pleacă acasă până nu votează. Este o zi însorită şi caldă. Cei din Republica Moldova au fost la curent cu ce s-a întâmplat în campanie“, a transmis şi corespondentul „Adevărul“ din Republica Moldova, Doina Stimpovschi.

Românii se înghesuie la vot în Londra 

Peste 500 de români stau la coadă la ora 14.30 pentru a-şi vota preşedintele. Jurnalistul Alexandru-Brăduţ Ulmanu se află şi el în Londra, unde aşteaptă împreună cu familia să pună ştampila pe candidatul preferat. Brăduţ spune că aşteaptă de cel puţin o oră pentru a putea vota, iar unii dintre români şi-au pierdut răbdarea şi au renunţat să mai stea la coadă. Cu toate acesta, pe o vreme tipic londoneză, românii din Londra au ieşit la vot împreună cu întreaga familie. „Sunt aici mulţi oameni cu copii în cărucioare, aşteaptă la coadă fără să discute neapărat subiecte politice”, a spus Brăduţ Ulmanu pentru „Adevărul”.  

„Chiar dacă plouă, nu este frig, sunt undeva la 14 grade, dar am văzut familii cu copii care s-au descurajat şi au plecat acasă”, a completat Brăduţ. 

La câteva ore distanţă de mesajul transmis de Brăduţ, un alt român aflat la Londra spune că numărul persoanelor aflate la coadă aproape că s-a dublat. „Londra, 5.50 pm, după ploaie. La secţia de votare de la ambasadă sunt aproximativ 960 de persoane la coadă (pe numărate). Cei care stau să intre acum au aşteptat 4 ore şi jumătate. Coafura rezistă”, spune Adrian Gheorghe, cercetător la London School of Hygiene & Tropical Medicine. 

La rând pentru „a pune ştampila” şi în Munchen

Românii, umiliţi la urne în Munchen. Mii de oameni stau la rând ca să poată vota la alegerile prezidenţiale 2014

image

Românii care au vrut să voteze în Munchen au trebuit să aştepte aproximativ 3 ore pentru a intra în cabina de vot. Alex Bebeşelea este stabilit de peste un an de zile la Munchen şi a povestit pentru „Adevărul” că la „Rumänisches Konsulat” (Consulatul Român din Munchen) au existat patru urne de vot, „dacă le putem numi aşa, în realitate sunt patru cutii de carton tăiate, poziţionate pe verticală, toate pe o masă, nu există perdele sau vreo chestie prin care să-ţi poţi acoperi buletinul de vot şi o altă cutie de carton în care sunt introduse buletinele de vot”, a spus Alex Bebeşelea 

„Din punct de vedere organizaţional este o bătaie de joc. În Germania sunt doar 5 secţii de vot, iar perioada medie de aşteptare este cam aceeaşi, de aproximativ 2.5 - 3 ore”, susţine Alex.  

Alex povesteşte pentru „Adevărul” că a întâlnit români la Munchen care au condus peste 200 de km pentru a putea vota. „Imaginează-ţi după ce conduci 200 km, mai stai încă 3 ore ca să poţi intra. Marea majoritate sunt tineri, tineri care lucrează în Germania, iar candidatul pe care îl susţin în unanimitate este Iohannis”, a completat el.  

Tinerii despre care vorbeşte Alex cred într-un nou mod de a se face politică în România, tocmai de aceea, spune el, oamenii vor vota indiferent de cât timp trebuie să aştepte. 

„La ora 13, cand am ieşit eu de la vot, votaseră 500 de persoane, asta pot să spun, pentru că acesta a fost numărul meu de ordine pe listele de vot, iar afară asteptau peste 1000.  La felul în care se asteaptă, nu cred că vor putea ajunge toţi să-şi exprime dreptul la vot, dar oamenii sunt motivaţi şi nu pleacă nimeni. Indiferent cât de lung este rândul, indiferent cât de lungă este perioada de aşteptare, stau şi aşteaptă. Din păcate, organizarea lasă de dorit din foarte multe puncte de vedere”, a mai spus Alex. 

image

Din 5 ştampile au rămas 2

„Aşa suntem umiliţi“, a spus Alex, care a rămas să urmărească desfăşurarea votului de la Munchen, acolo unde 1250 de români au pus ştampila pe buletinele de vot, până la ora actuală.

„Problema e că dintr-o dată nu mai sunt decât două ştampile de vot. Din cinci au rămas două“, declară Alex.  

1.500 de români nu au mai apucat să voteze, la Munchen

La ora 21:30, la Munchen uşa consulatului s-a închis şi foarte mulţi români nu au mai apucat să voteze. ”A venit poliţia germană şi a făcut un cordon în faţa consulatului iar afară au rămas aproximativ 1000 de români care aşteptau să voteze. Din păcate n-au mai apucat. Problema e că au venit săracii cu autocarul, au aşteptat 6 ore şi au plecat fără niciun fel de explicaţie logică din partea autorităţilor”, a spus Alex Bebeşelea. 

Cititorii „Adevărul“ se fac auziţi de la urnele de peste hotare 

Tot despre coada de la vot din Munchen ne povesteşte cititoarea noastră Henny Buchholzer, care cere prelungirea programului secţiilor de votare pentru ca toţi oamenii de la rând să apuce să voteze: „Cineva de acolo îmi scrie că erau peste 1500 de oameni la ora 13, întinşi pe trei strazi. Românii fac cozi uriaşe în marile oraşe europene, dar cred că cineva trebuie să ceară urgent la BEC prelungirea programului secţiilor de votare acolo unde sunt cozi. Altfel, mulţi nu se vor mai aşeza la coadă. Este corect ca toţi cei care doresc să voteze să poată face asta şi nu este vina lor că autorităţile nu au organizat decât o secţie de votare la câteva mii de români.”

„Folosesc Facebook pentru a-i încuraja pe conaţionalii aflaţi peste hotare să stea la coadă indiferent de dimensiunile ei. Iar aici, în România, poate se simte un candidat ceva, poate unul care intuieşte pentru cine stau oamenii ăia la coadă?! Sesizaţi BEC, va rog”, a completat ea. 

Cititorul Mihai Dan Ispas a postat o fotografie pe Facebook Adevărul, în cronologia Adevărul — la Rumänisches Konsulat, cu explicaţia: München, Germania... 4 ore aşteptare pentru a vot

image

Marius Morosan ne trimite de la Dublin o fotografie cu românii care aşteaptă la coadă pentru a ştampila buletinele de vot. 

„Se vede clar că se vrea minimizarea impactului în rezultatele finale ale opţiunii Diasporei, prin numărul minim de secţii de votare existente în afara României. Şi la Dublin de dimineaţă se stă la coadă pentru vot, iar cineva a făcut tot posibilul să ne îngrădească dreptul la exprimarea opţiunii electorale! Să le fie ruşine celor care ne marginalizează pe cei care trăim în afara graniţelor!” , scrie Marius Morosan, român care locuieşte în Dublin, Irlanda. 

image

Cititorul „Adevărul“ Ursache Eugen Mihai ne trimite o poză din Brescia, din jurul orei 15.00, când la coadă se aflau cel puţin 200 de români. 

image

Madrid. Fotografie de Annamaria Damian (Twitter). 

image

Bruxelles

image

Bălţi, Republica Moldova - Constantin Codreanu, Facebook

image

O colecţie de imagini de la secţiile de vot din străinătate. Ionuţ Apahideanu pe Facebook. 

image

La Londra plouă torenţial, dar românii stau la coadă pentru a vota. Sursă foto - contul de Twitter al Oanei Neumayer. 

image

Câteva zeci de români aşteaptă să voteze în capitala Marii Britanii. 

image

Românii din Paris votează la alegerile prezidenţiale din 2014

Sursa foto Iulia Badea Gueritee

image
image

Citeşte şi:

LIVE BLOG Alegeri prezidenţiale 2014. Udrea, Dragnea, Meleşcanu şi Funar au făcut declaraţii de la urne

Alegeri prezidenţiale 2014. Românii îşi aleg un nou preşedinte pe 2 noiembrie. Urmăriţi aici transmisiunea întregii zile în format live blog, pentru a fi la curent cu toate informaţiile, prezenţa la vot şi incidentele.

Alegeri prezidenţiale 2014. Gheorghe Funar a votat la ora 7:00, îmbrăcat în costum popular

Candidatul independent la Preşedinţie Gheorghe Funar a votat, duminică dimineaţă, la ora 7.00, el venind la secţia de votare îmbrăcat în costum popular.

Alegeri prezidenţiale 2014. Primele informaţii de la MAI

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, la ora 8.00, primele informaţii privind alegerile prezidenţiale 2014. Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 11.00.

Alegeri prezidenţiale 2014. Tot ce trebuie să ştii despre ziua votului

Românii sunt aşteptaţi duminică, 2 noiembrie, să-şi aleagă viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani. „Adevărul“ vă prezintă un scurt ghid informativ cu privire la ziua votului.

Alegeri prezidenţiale 2014. Ce zic românii pe reţelele sociale până la ora 9.00

Alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur de scrutin a început astăzi de la ora 7.00, iar românii au început deja să scrie pe reţelele sociale despre alegeri, despre incidente. Deja au apărut primele probleme, ca la fiecare astfel de eveniment în România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite