Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta: Am fost la dezbateri şi cu Băsescu. Acolo a fost originalul, cu Iohannis a fost doar o poleială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta, şi omologul său italian, Matteo Renzi, au fost prezenţi joi seară, în studioul Antena 3, unde au vorbit despre campania electorală. Liderul italian şi-a exprimat susţinerea pentru preşedintele social-democrat. Totodată, a cerut susţinerea tuturor românilor şi a promis că va reveni în acelaşi platou, duminică seară, dar ca preşedinte al României.

Principalele declaraţii ale premierului:

Matteo Renzi, premierul Italiei: Mă aflu aici pentru că sunt prieten cu Victor Ponta, dar nu numai acesta este motivul. S-a întâmplat şi la noi să nu vină un candidat la confruntare. Candidatul Victor Ponta a câştigat deja. Fiţi rău cu Victor Ponta! Acest om este capabil să răspundă la orice întrebare. Klaus Iohannis a ratat această ocazie. Ştie ce lucruri are de făcut în România. Eu ar trebui să le învăţ. Nimeni din afară nu trebuie să vă spună ce să faceţi. Dacă cineva din afară ar veni şi mi-ar spune „Fă aşa“, i-aş răspunde „Cum îţi permiţi?!“. Îi sugerez lui Victor să facă ceea ce ştie. El are un rol cu ceilalţi colegi care conduc Europa. Atunci când sunt Consilii Europene, România trebuie să fie respectată. 

Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova: Eu nu sunt la prima ocazie de a-l susţine pe Victor Ponta. Relaţia a început de un an şi câteva luni. Mă bucur că am creat o relaţie fără precedent între Bucureşti şi Chişinău. Este prietenie, dar este şi pragmatism. Cu domnul Ponta am reuşit să imprimăm dialogul nostru şi cantitativ, şi calitativ. A lansat nu ştiu câte proiecte ce au impact asupra Republicii Moldova. Am încredere în Victor Ponta. Îl susţin!. 

Victor Ponta: Sunt foarte onorant de sprijinul tău (referitor la premierul italian, Matteo Renzi, n.r.) şi al celor de la Chişinău care au fost alături de mine. Cel mai important este să fim cetăţeni europeni. Împreună cu iurie Leancă avem un vis! Eu vreau să cred că în 2019, când România va avea preşedinţia Uniunii Europene, Republica Moldova va sta la masă. Visul meu şi al lui Iurie Leancă este să ne unim în Uniunea Europeană. Mă onorează sprijinul lui Iurie. 

Despre politică externă

Victor Ponta: Viitorul preşedinte trebuie să spună foarte clar care este oportunitatea absolută. Parteneriatul cu SUA este foarte important, trebuie să fim mai puternici în UE, dar responsabilitatea noastră este Republica Moldova. Asta înseamnă nu că îi aducem cu forţa în România. Totuşi, eu voi fi în Moldova alături de Iurie Leancă pentru că vreau să câştige alegerile pentru a rămâne pe acest drum european. Alaltăieri s-a întâmplat un lucru şi mai rău, acela că domnul Iohannis a fost întrebat dacă a fost la Chişinău şi Cernăuţi. A spus că nu a fost pentru că nu sunt în România. Acolo ne leagă limba, iar Curtea Constiuţională a decis că în Republica Moldova se vorbeşte limba română. Cel mai important lucru pentru Republica Moldova este România. 

Iurie Leancă: Împreună am reuşit să face câţiva paşi pentru o relaţie între Bucureşti-Chişinău-Kiev. Vom continua împreună să extindem această zonă. 

Despre dezbaterile cu Iohannis

Victor Ponta: Eu am considerat că vreau să fiu preşedintele tuturor românilor, al celor care urmăresc Antena 3, dar şi al celor care nu m-au votat. Am primit critici. De aceea, am considerat să merg la televiziunile de ştiri. Am fost la Realitatea TV care este critic cu mine, la un moderator, Rareş Bogdan, care a spus că îl votează pe Klaus Iohannis. Avem un preşedinte care s-a luptat cu Antena 3, nu a venit la Antena 3. Toată România a văzut că domnul Iohannis nu este deloc pregătit să fie preşedintele României. Nu poţi să spui că te duci la Cotroceni, dar nu ştii politică externă, economie, securitate, judeţele ţării. Eu sunt pregătit din prima zi, din 21 decembrie, să mă duc la Consiliul European şi să mă bat pentru România. 

Adevăratul Iohannis a fost la Realitatea TV. A venit nepregătit şi arogant. Am un avantaj pentru că sunt prim-ministru, dar m-am pregătit câteva zile. Aseară a fost o dezbatere cu Monica Macovei. M-am uitat să văd dacă are o cască. A venit cu o listă pe care o ştiam deja de la doamna Macovei. Nu aţi văzut că nu ştia cum îl chemă pe preşedintele PNL Argeş?!

Întrebările lui Ponta pentru Iohannis

Eu am pus întrebări şi ieri, şi alaltăieri şi nu am primit răspunsuri. Prima întrebare: Ce credeţi despre 2012, despre noi, cei 7,4 milioane de români, care am votat pentru demiterea lui Traian Băsescu? Dvs., care sunteţi la masă cu Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu, Roberta Anastase. L-aş fi întrebat şi astăzi (joi, n.r.) pentru că vrea să fie şi preşedintele acelor români (care au votat pentru demiterea lui Băsescu, n.r.). Nu a vrut să răspundă la această întrebare şi îmi pare rău. Eu am votat pentru demitere, cred că am făcut bine. Este cea mai mare neîmplinire faptul că nu am reuşit să-l demit pe Traian Băsescu. Dacă voi face 10% din ce a făcut Traian Băsescu, trimiteţi-mă acasă. 

A doua întrebare a vizat retrocedările. I-am prezentat nişte date care l-au supărat. În municipiul Sibiu din 1.700 de cereri de retrocedare s-au rezolvat vreo sută şi ceva. S-a supărat pe mine şi nu mi-a răspuns. Eu cred că cel mai important proiect este descentralizarea. Nu mai trebuie să vii de la Baia Mare, de la Tulcea la Bucureşti pentru a rezolva nişte probleme. Ştiţi care a fost cererea domnului Iohannis? Să fie capitala regională la Sibiu, nu la Braşov. Denotă o superficialitate care s-a vazut şi în dezbateri. 

În studiou a venit mama şi soţia lui Victor Ponta.

Daciana Sârbu, despre dezbaterea Ponta - Iohannis: Am fost foarte mândră de Victor. Aş fi aşteptat şi această confruntare, a treia. 

Victor Ponta: Domnul Iohannis a folosit termenul „pomeni electorale”. Eu i-am citit care sunt măsurile pe care le-am luat şi dumnealui le numeşte „pomeni electorale”. Ca domnul Băsescu, el nu este de acord cu nimic. Care din acestea le veţi abroga dacă veţi fi preşedinte. Indexarea pensiilor? Dacă acestea sunt pomeni, spuneţi dvs., domnule Iohannis, dacă pensiile sunt prea mari, alocaţiile sunt prea mari. Dacă foloseţşti termenul de pomană electorală, ai grijă că este un drept al lor. Am văzut nişte minciuni oribile. Alina Gorghiu a spus că Ponta va lua înapoi cuponurile din fonduri europene de la cei care le-au primit. Domnul Iohannis nu spune nimic de la dânsul. S-a pregătiti cu domnul Tătaru, cel care i-a făcut campania şi lui Băsescu. Lucrând cu aceiaşi oameni, domnul Iohannis face aceeaşi politică. 

Am avut ocazia să merg la dezbateri şi cu domnul Băsescu. Au fost acelaşi metode, dar acolo a fost original, cu domnul Iohannis a fost o poleială. 

Dorel Vişan: L-am auzit pe Excelenţa Sa pronunţându-se la emisiunea dumneavoastră despre valori. Nu se poate face schimbare fără valori. Noi avem oameni de geniu. (...) Eu cred că un popor, ca să devină o naţiune, trebuie să-şi creeze o platformă serioasă pentru fiecare individ.

Victor Ponta: Cred că şi domnul Klaus Iohannis mă votează. Dumnealui a spus că votează schimbarea...adică pe mine. 

Despre ideologia şi valorile sale

Am vrut mereu un echilibru social. Sunt un om de centru-stânga. Din punct de vedere economic, ca prim-ministru, am fost de dreapta. Guvernul Ponta a luat cele mai de dreapta măsuri: a scăzut CAS şi numai. România nu se poate împărţi numai în stânga si în dreapta.

Am vrut să-l întreb pe contracandidatul meu: „Domnule Iohannis, dacă dumneavoastră sunteţi preşedinte, cu cine o să guvernaţi?” Nu a spus cu cine. Nici măcar numele lui Crin Antonescu nu l-a pronunţat. Eu l-am pronunţat.

Despre apelul de unitate a românilor

Apelul meu către Iohannis este către toti cei care se simt români indiferent de unde sunt şi ce religie au. Scopul meu a fost să-l provoc în chestiunea unirii Ardealului, a simţămintelor noastre etc.

Despre votul din Diaspora

Cei din Diaspora au mai votat o singură dată, în 2009. Atunci l-au susţinut pe Traian Băsescu. Timp de cinci ani, nici Băsescu, nici Blaga, nici Iohannis, nu s-au întrebat nicio secundă ce se întâmplă cu românii din Diasporă. De luni, nu o să-i mai auziţi pe Predoiu sau pe Iohannis vorbind de românii din Diaspora. Eu am trăit acolo. Am fost în vizite. Mesajul meu e următorul: împreună cu colegii mei miniştri am aplicat pentru ei legile la fel ca pentru cei din ţară. Indiferent de opţiunea lor politică, eu îmi doresc să se simtă mândri că sunt români, să-şi manifeste opţiunea. 

Moderator: Domnule prim-ministru, când aţi plâns ultima dată?

Victor Ponta: Din păcate în politică şi pentru oamenii politici, plânsul se leagă de un moment în care am fost toţi înşelaţi. Probabil că orice om pe care îl vedeţi plângând, îl credeţi un fariseu ca pe Traian Băsescu. Sunt momente, totuşi, emoţionante. 

Despre imnul naţional

Moderator: Dacă veţi ajunge preşedinte, vi se va intona imnul naţional de multe ori. Dumneavoastră ştiţi prima strofă a imnului naţional?

Victor Ponta: Nu doar că ştiu prima strofă, ştiu toate strofele imnului şi mă gândesc des la cum se cântă imnul pe stadioane, la meciuri. Ştiţi că de obicei tot stadionul cânta: „Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte/ În care te-adânciră barbarii tăi tirani”. Dar, deja din ce în ce mai multe dintre strofe sunt ştiute.

*** Corect, versurile scrise de Andrei Murşan, care au fost reproduse parţial de Victor Ponta, sunt: „Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte, În care te-adânciră barbarii de tirani!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite