Peste 280.000 de români au votat în diaspora. S-a cântat imnul la Paris şi Munchen, dar mii de români au protestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi la secţiile de votare din diaspora FOTO Colaj Adevărul
Cozi la secţiile de votare din diaspora FOTO Colaj Adevărul

Chiar dacă mii de români nu au apucat să-şi exercite dreptul la vot în diaspora, numărul celor care au ieşit la vot reprezintă un record. Prezenţa la vot în diaspora, până la ora 19.00, era de 284.970, conform BEC. În Paris şi Londra s-a cântat imnul la aflarea primelor rezultate, însă mii de români au protestat pentru că nu au putut vota. Autorităţile locale au intervenit cu gaze lacrimogene în Paris, Torino şi Munchen.

UPDATE 23.20 Violenţe în diaspora, după vot. La Paris, Torino şi Munchen s-a intervenit cu gaze lacrimogene asupra românilor care protestează. Se strigă „Hoţii!”

UPDATE 23.14 VIENA Toţi cei peste 8.000 de români care s-au prezentat la urne în Austria au reuşit să voteze. Acest fapt a fost posibil şi datorită sprijinului acordat de aproximativ 20 de voluntari, conform Mediafax.  

Încă de la ora locală 20.00, în faţa secţiilor de vot din Viena nu se mai aflau alegători, precizează un comunicat al MAE.

UPDATE 22.10 TORINO Lupte de stradă au loc în faţa consulatului de la Torino. Autorităţile locale au intervenit cu gaze lacrimogene asupra grupului de români. Oamenii strigă „Hoţii!” Puteţi urmări un video aici

UPDATE 22.05 PARIS Uşile s-au închis la Ambasada şi la Consulatul României de la Paris. În jur de 2000 de oameni au rămas în faţa uşilor închise, fără să voteze. Imagini de la Paris transmise de Iulia Badea Gueritee. 

Your browser does not support iframes.

UPDATE 21.40 BRUXELLES La Ambasadă sunt peste 500 de oameni la coadă. Se cântă „Deşteaptă-te, române!” şi „Deschide uşa, creştine!”

UPDATE 21.40 PARIS Se cântă imnul şi se strigă „Jos Ponta!“ la Paris, Munchen şi Bruxelles. 

Your browser does not support iframes.


UPDATE 21.00  Prezenţa la vot în diaspora, până la ora 19.00, este de 284.970, conform BEC. În Paris, românii încă aşteaptă să voteze, dar mulţi dintre ei au fost încurajaţi la aflarea rezultatelor parţiale. În Munchen, coada este de 1000 de români. Nici la Londra nu au reuşit să voteze încă toţi românii. Mai au două ore până la închiderea secţiilor de votare. 

Secţiile în care s-au înregistrat cele mai multe voturi până la ora 19.00, ora României:

Franţa 1 - Paris: 3.150
Franţa 2 - Paris: 2.650
Berlin: 2.511
Bonn: 3.343
Munchen: 2.883
Stuttgart: 2.830
Atena: 2.363
Dublin: 2.478
Bologna: 2.400
Padova: 3.110
Londra 1: 3.170
Londra 2: 2.597
Londra 3: 2.620
Chişinău 1: 2.400
Chişinău 2: 2.567

Chişinău 3: 2.554
Chişinău 4: 2.542
Orhei: 2.254
Ialoveni: 2.660
Madrid 3: 2.501
Coslada: 3.679
Alcala de Henares: 2.830

Arganda del Rey: 3.050 

UPDATE 20.42 PARIS Prezenţa la vot, în turul doi, a depăşit-o pe cea din turul I. Astfel că astăzi au votat 6.500 de români la Paris, însă oamenii încă aşteaptă la coadă, cu speranţa că vor apuca să pună ştampila pe candidatul preferat.  

LIVE Pe ultima sută de metri la Londra

Your browser does not support iframes.

UPDATE 20.30 Monica Macovei, aflată la coadă în Londra, scrie pe pagina ei de Facebook.  

În diaspora stăm la coadă cu miile, ore în şir, să votăm. Îşi bat joc de noi, ne umilesc! Voi ce faceţi acasă? IEŞIŢI LA VOT!

La Sectia 150 din Londra suntem cel puţin 5.500 de români la coadă, aşteptând să votăm. Pentru voi, acasă, este mult mai uşor să votaţi. DUCEŢI-VĂ LA VOT! Vă rog frumos! Şi vă roagă toţi românii din Londra, de la Secţia 150.

UPDATE 20.21 SUA Românii au început să voteze şi în SUA. Mai multe despre votul românilor din New York, Boston, Florida aici. 

VIDEO Alegeri prezidenţiale 2014 / Tensiune la Bruxelles: mii de români nemulţumiţi că nu au mai apucat să voteze vor să protesteze la Ambasadă

UPDATE 20.20 Portsmouth „La Portsmouth mai sunt 1.500 de oameni în aşteptare. După şase ore am reuşti să votez, poate vor mai reuşi încă 500“, ne transmite Adina Brădeanu

UPDATE 20.15 BEIRUT „Am votat. La Beirut. Am fost doar eu si cu mama. Daca mai stateam putin, eram votantul cu numarul 200. Am intrebat, nu se dadeau premii pentru vorantul cu numarul 200. Nici macar o sarmaluta. Deci m-am linistit. Tocmai ratasem aglomeratia cea mare. Intre 4 si 6 n-a fost nimeni, apoi, la 6, venisera vreo 20-30 de oameni deodata. Pentru Beirut, asta inseamna mult. De toti, suntem cam vreo 400-500 de romani in tot Libanul. Dupa noi au mai venit vreo doua masini. N-am putut face poze. In ambasada nu se poate intra cu telefonul mobil, iar in fata cladirii nu se pot face fotografii din motive de securitate. Ambasada e fix langa palatul prezidential si aici nu se stie niciodata cand bubuie un pachet suspect“, ne transmite Ana Maria Luca. 

UPDATE 20.00 PARIS „Coada de la Paris merge foarte greu, e imensă, eu mai am câţiva kilometri în faţă, vreo opt ore de aşteptat. Se scandează „Jos Ponta" şi oamenii sunt foarte frustraţi, le e teamă că nu vor ajunge să voteze. Unii strigă să se anuleze alegerile dacă nu reuşesc să voteze toţi", a spus pentru adevarul.ro, Miruna Mitrofan Margraff, o româncă stabilită la Paris.

UPDATE 19.48 Românii din Irlanda au închiriat un autocar pentru a ajunge la vot în Belfast, în Irlanda de Nord. 

UPDATE 19.40 MONTREAL Ninge în Canada, dar românii stau la coadă până şi acolo. Aglomeraţie este şi la deschiderea urnelor de la Toronto. 

Mai multe detalii în Storify mai jos. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/alegeri-2014-turul-al-doilea-pentru-romanii-din-st" target="_blank">View the story "Alegeri 2014 - turul al doilea pentru românii din străinătate. " on Storify</a>]

UPDATE ORA 19.32 LONDRA La ICR Londra românii scandează „Jos Ponta!” şi „Vrem să votăm!”, iar personalul diplomatic este uşor îngrijorat, ne transmite corespondentul Mircea Barbu, aflat în secţia de vot de la ICR Londra. Intră mai mulţi români în secţia de votare, iar cei de afară ameninţă că vor intra abuziv în secţie dacă nu pot vota.  

„A veni şi poliţia, iar jandarmii s-au poziţionat în cordon în faţa intrării. E clar că nu toţi vor reuşi să voteze!”, spune Mircea Barbu. 

Monica Macovei a rămas în continuare la coadă alături de românii de acolo şi cere anularea alegerilor în cazul în care vor exista români care nu pot vota. „Indiferent de cine va câştiga”, spune Macovei. 

UPDATE ORA 19.00 PARIS În jur de 3000 de oameni încă mai aşteaptă să voteze în Paris. Românii au fost dezamăgiţi de cifrele sondajelor şi cred că va ieşi oricum „cine trebuie“, ne transmite Iulia Badea-Guéritée. Mulţi dintre ei au abandonat aşteptarea şi au plecat acasă. Jurnalista scrie pe blogul său de pe adevarul.ro un mesaj celor rămaşi în ploaie ca să voteze. 

Trebuie să rezistaţi. Orele trec, ploaia mocănească nu se mai opreşte. Mai puţini - obosiţi de ploaie şi de statul în picioare ore în şir - mulţi alegători români din Paris au ales să plece. „Jenaţi, frustraţi, scârbiţi", după cum mărturisea o româncă sătulă de 5 ore de aşteptat.

UPDATE ORA 19.00 LONDRA  Ciprian Rus postează pe contul său de Facebook: „IMAGINEA ZILEI: La 90 şi ceva de ani, Elisabeth Raţiu, soţia lui Ion Raţiu, a ieşit în stradă să îi încurajeze pe românii care votează în Londra. #yeslavot, #respectdUamnă!“

elizabeth ratiu si nicolae ratiu voteaza la londra

UPDATE ORA 18.43 TORINO Oamenii îşi cer dreptul la vot în Torino, unde mii de români nu vor apuca să pună ştampilele pe buletinele de vot. 

În faţa consulatului, românii au întins un drapel imens. 

steag torino vot diaspo

Primii doi votanţi de la München, extenuaţi la capătul a peste 13 ore de aşteptare.  Doi români care au stat la coadă ore în şir pentru a putea vota au postat pe Facebook o fotografie care arată situaţia dramatică a votului în diaspora. Fotografia lor poate fi văzută aici 

UPDATE 17.58 Munchen Părinţii încă aşteaptă la coadă pentru a vota. Şi-au adus cu ei şi copiii, în cărucioare. „Mamici cu copii, sacrificii pe care multi nu cred ca le pot intelege. Toate astea pentru .... dreptul nostru, pentru o amarata de stampila!!! Nu se poate asa ceva!!!“, ne transmite Alex Bebeselea, de la Munchen. 

UPDATE 17.50 ROMA Porţile consulatului român de la Roma s-ar fi închis pentru că sunt prea mulţi oameni înăuntru. „Eu sunt aici in fata la consulat. Poarta e închisă. Au spus ca sunt prea multi oameni înăuntru si nu deschid portile pentru ca cei de afara or sa de-a buzna înăuntru. Minciuni. Trag de timp. Afara ploua cu găleata iar ei ne inchid usile in fata!”, ne transmite Pavel Ana Maria de la Roma.  

UPDATE 17.35 ROMA Imnul României, cântat la coadă la Roma

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/de-teapt-te-romane-cantat-la-coada-de-la-roma" target="_blank">View the story "Deşteaptă-te române cântat la coada de la Roma" on Storify</a>]

UPDATE 17.18 Klaus Iohannis a câştigat alegerile în Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi China, acolo unde urnele s-au închis deja. Astfel, Iohannis a câştigat cu 94% în Australia, unde au votat, în total, 330 de persoane. 

În Noua Zeelandă, candidatul ACL a obţinut 96% din voturi. 

Şi în Coreea de Sud, Iohannis a câştigat cu 81%. 

La fel, în Hong Kong, candidatul ACL a fost votat de 95 de români, în vreme ce Victor Ponta a fost preferat de 12 români.

Iohannis a anunţat pe pagina sa de Facebook că a câştigat şi în China şi Japonia cu „un procent covârşitor”, fără a preciza însă rezultatele exacte. 

UPDATE 17.02 CHIŞINĂU Se forţează accesul la vot. Fotografie Lina Vdovîi. 

image

UPDATE 17.00 ROMA Se protestează la Academia di Romania. 

UPDATE 16.58 LONDRA Monica Macovei stă la coadă la ICR Londra pentru a vota. 

„Stau la coada la Secţia de votare nr. 150 Londra Belgrave Square de la ICR. Coada se intinde pe 4 strazi, sunt aproximativ 4.000 de persoane la rând. Aici este ora 14.40“, scrie Monica Macovei pe pagina sa de Facebook

Mesajul Monicăi Macovei pentru cei care aşteaptă la coadă pentru a-şi exercita un drept fundamental. Transmisiune live de la corespondentul Mircea Barbu. 

Your browser does not support iframes.

UPDATE 16.47 BRUXELLES Atmosfera este tensionată la Ambasada şi la Reprezentanţa Permanentă UE, cele câteva mii de oameni scandează împotriva guvernului Ponta. Timpul mediu de aşteptare la coadă este de 5-6 ore, cei care ajung la ora aceasta nu mai pot vota. Horia Blidaru, blogger adevarul.ro, apreciază că evenimentele ar putea degenera, poliţia belgiană a închis deja străzile învecinate. „Prezenţa la vot pare a fi dublă faţă de primul tur“, ne transmite Horia Blidaru.  

UPDATE 16.40 STRASBOURG Supărare mare pentru românii care votează la Strasbourg! Şi astăzi s-au format cozi imense la care s-au aşezat români care locuiesc în Strasbourg, dar şi în localităţi din Germania sau Franţa aflate chiar şi la 300 de kilometri distranţă. 

Citiţi mai multe aici. 

UPDATE 16.38 ROMA „Roma Ostia: 3 ştampile, se strigă Vrem să votăm!!!!!! şi Ruşine!!!!"

image

UPDATE 16.35 COMO Se votează şi la Como în Italia, dar la secţia de vot nu e o coadă aşa de mare. Se stă în interiorul secţiei organizate.

UPDATE 16.34 CHICAGO Români ieşiţi de la vot, bucuroşi că au făcut acest lucru. 

CHICAGO ALEGERI

UPDATE 16.32 HOLLYWOOD „Lume multa, dar fara coada in Hollywood, Florida, la  7:30 AM"

UPDATE 16.27 ROMA Românii improvizează o umbrelă dintr-un tricolor. „Asa arata o umbrela la Consulatul Roman din Roma. E albastru-galben-rosu. Romanii din diaspora voteaza chiar si pe ploaie, voteaza si tu"

umbrela tricolor alegeri 2014

UPDATE 16.10 PORTSMOUTH „Acum la secţia de votare din Portsmouth - Fratton Community Centre, Trafalgar Place, PO1 5JJ. In doua ore cred ca votam! Oamenii sunt organizaţi aici, cei care nu si-au adus declaraţia cu ei primesc un exemplar in timp ce stau la rând"

image

UPDATE 16.08 PARIS La Paris a început să plouă. Românii stau la coadă de şase ore şi vor să mai rămână. 

UPDATE 16.05 STUTTGART Românii au început să scandeze „Vrem să votăm" şi "Jos Ponta". 

stuttgart alegeri

UPDATE 15.58 BONN Plouă în Germania, dar românii stau la coadă. 

image

UPDATE 15.57 SPANIA În Spania, până la ora 14.00, ora României, peste 30.500 de persoane au votat, cu 3.000 de persoane mai puţin decât au reuşit să voteze toată ziua în primul tur, transmite Digi24. Mai mult, într-o singură oră 6.000 de persoane au reuşit să îşi exercite acest drept.

UPDATE 15.55 CHIŞINĂU La coada din capitala Moldovei se discută politică şi se stă de câteva ore bune. 

Jurnalista Lina Vdovîi pe Facebook: „În Chişinău e nasol, şase ore la coadă în faţa Ambasadei. Un moş cu părul alb zburlit şi o pată roşie pe obraz testează terenul:"nu ştiu pe cine! pe neamţ nu-l cunosc, Ponta e cu Iliescu". I se răspunde din mulţime: "Da' România a avut conducători nemţi? A avut! A fost bine cu ei? A fost!" Moşul are dubii: "toţi spun că Ponta e mai bun.." "Oricât ar fi de bun, îl are în spate pe Iuda". Bătrânul oftează, mai are timp de gândit. La câţi oameni mai are în faţă, e foarte posibil să rămână cu decizia în aer."

image

UPDATE 15.53 LONDRA A început să plouă în capitala Marii Britanii. 

UPDATE Antena 3 titrează pe burtiera că secţiile de votare din străinătate sunt goale. Manipularea atinge un nou nivel. 

image

UPDATE HELSINKI 15.40 „Comunitatea de Romani din Helsinki este foarte mica, desi saptamana trecuta nu votaseră nici macar 300 de persoane in Helsinki, astazi la ora 15 eu am fost a 500-a persoana! Asa ca haideti la vot, ca sa-i dam peste bot!" - un român din Finlanda

UPDATE CASTELON 15.38 Coada se întinde pe câteva sute de metri. 

UPDATE LONDRA 15.36 Românii de la Londra rămân la coadă. Conform datelor, sunt peste 10.000 de oameni. Se strigă Jos Ponta!

Mii de români din Londra stau la rând în faţa Ambasadei ca să îşi aleagă preşedintele

Românii de la coada formată în Wembley Park (Londra) scandează „Jos Ponta!”

UPDATE 15.25 LERIDA, SPANIA Românii din afara secţiei de votare, vegheaţi de giganţii catalani. 

Barcelona alegeri 2014

UPDATE 15.23 HAGA Se pare că procesul electoral a decurs foarte bine aici. - Marius Moga, Facebook. 

n Haga votează aproximativ 600 de persoane pe ora, asta încă de dimineaţă. Organizare excelenta, asta înseamnă că unde se doreşte un vot normal se poate!

"E pentru prima data când vin la vot, asta pentru ca am pentru prima oara cu cine sa votez ", asta am auzit în jurul meu.

Tineri, familii cu copii mici, femei însărcinate, zâmbete, speranţă , asta am văzut aici.

În turul 1 au fost 2000 de voturi în Olanda, acum sunt sigur ca vor fi cel puţin de 3 ori mai mult. 

image

UPDATE 15.22 BRUXELLES În Belgia se scandează Jos Ponta la coadă. 

#diasporavotează. În Belgia se scandează „jos, Ponta!” în faţa secţiei de votare

UPDATE 15:15: PARIS "Au venit şase dube ale poliţiei franceze. În faţa secţiei se scandează "Jos Ponta", a transmis Miruna Mitrofan Margraff din capitala Franţei.

Tot la Paris votează şi Elena Udrea, care a publicat imagini pe contul ei de Facebook. 

image

UPDATE 15.11 ROMA "Ostia, 4 ştampile, peste 1000 de persoane la rând"

UPDATE 15.10 PORTSMOUTH "La vot...in Portsmouth de data asta....doar vreo 500 de oameni ...desi Londra pare ca se muta aici"

UPDATE 15.03 BONN Românii de la Bonn înfruntă ploaia pentru a vota. 

UPDATE 14.49 COPENHAGA Un grup de români de la Goteborg, din Suedia, a sosit la Copenhaga pentru a vota la Ambasada României din Danemarca. 

image

UPDATE 14.45 BERLIN

"Acum o oră în Berlin. Deja s-a format o coadă mult mai lungă decât cea de pe 2 noiembrie. S-a ajuns chiar şi după colţul străzii. Le sunt înmânate declaraţii celor care nu au"

image

Live de la ICR LONDRA, transmite Mircea Barbu

Your browser does not support iframes.

UPDATE 14.29 LONDRA La secţia de votare de la Consulatul României în Londra, unde sunt peste 3.000 de votanţi, o parte dintre cei veniţi de dimineaţă renunţă să mai stea la coadă, transmite Mihaela Codreanu, blogger adevarul.ro. Un grup de români care locuiesc în Portsmouth, la două ore şi jumătate de mers cu maşina de Londra, spun că sunt la coadă de la ora 8 dimineaţa şi nu mai pot sta să voteze, pentru că trebuie să ajungă înapoi acasă şi luni la muncă.

Coadă de zeci de metri s-a creat şi la secţia de votare de la sediul Ambasadei României din Londra, din strada  Belgrave Square.

UPDATE 14.24 VIENA Ministerul Afacerilor Externe îi invită pe românii de la coada din Viena să voteze în Slovacia sau Cehia. 

image

UPDATE 14.20 BARCELONA Alex Lazăr, blogger adevarul.ro, aproximează că peste 1000 de români aşteaptă la secţia de vot din Barcelona. Oamenii au venit „înarmaţi” cu tricolorul şi speranţa că vor reuşi să îşi exercite dreptul de a alege preşedintele României, într-un final. Stau de peste trei ore la coadă, iar procesul de vot se desfăşoară încet. 

image
vot diaspora barcelona  FOTO Alex Lazar

UPDATE 14.07 PARIS "Coada de la Paris merge foarte greu, e imensă, eu mai am câţiva kilometri în faţă, vreo opt ore de aşteptat. Se scandează "Jos Ponta" şi oamenii sunt foarte frustraţi, le e teamă că nu vor ajunge să voteze. Unii strigă să se anuleze alegerile dacă nu reuşesc să voteze toţi", a spus pentru adevarul.ro, Miruna Mitrofan Margraff, o româncă stabilită la Paris. 

UPDATE 14.05 CHIŞINĂU Timpul de aşteptare este de 4 ore la Consulatul de la Chişinău. Fotografie George Popescu.

UPDATE 13.55 MANTOVA, ITALIA Coadă lungă şi la Mantova, în Italia. 

image

UPDATE 13.45 BONN Coada este de 500 de metri potrivit celor care au realizat harta de mai jos, care arată cât de mult se întinde coada de români care vor să voteze. 

image

UPDATE 13.40 LONDRA La secţia de votare de la Consulatul României în Londra, la coadă s-au adunat 3.000 de votanţi, iar o parte au venit încă de azi-noapte, transmite Mihaela Codreanu, blogger adevarul.ro.

Cei care au venit cu pancarte pe care erau scrise lozinci împotriva lui Victor Ponta au fost somaţi să nu mai afişeze asemenea mesaje. Cei care stau la coadă au spus că ar fi fost cineva din partea PSD-ului. După această întâmplare, votanţii au început să şi scandeze lozincile anti-Ponta, nemulţumiţi de mesajul primit.

UPDATE 12.30 LERIDA, SPANIA Coada s-a triplat de dimineaţă până la această oră. 

UPDATE 13.24 BRISTOL Cosmina Dorobanţu, blogger adevarul.ro, ne transmite că timpul de aşteptare la secţia din Bristol (UK) a crescut de la 8 minute la ora 7:00 la 32 de minute la 10:30. Deşi la prima oră s-a votat fără probleme, şi acolo au început să apară cozile.

bristol UK vot foto cosmina dorobantu

UPDATE 13.28 TORINO 1.300 de români au votat până acum la Torino, potrivit lui Pavel Croitoru. Afară mai stau încă aproximativ 3.000 de persoane la coadă. 

torino foto pavel croitoru

UPDATE 13.26 LONDRA - O hartă cu lungimea cozii de la Londra. 

image

UPDATE BURGOS, SPANIA 13.20 Poate cea mai bună imagine a votului de până acum. 

Burgos Spania

UPDATE VIENA 13.19 Aproximativ 1000 de oameni care aşteaptă la coadă să voteze. Oamenii stau liniştiţi, spune Anda Radu, o tânără care s-a oferit să ajute voluntar la fluidizarea votului, alături de alţi şapte români.

Viena vot FOTO Anda Radu

UPDATE 13.14 MUNCHEN Cristian Roman, blogger Adevărul, ne povesteşte de la Dublin.

1. Mobilizare fara precedent astazi in istoria votarilor pentru alegeri romanesti din Irlanda. Estimez, la ora 10:15 cand am ajuns eu, aproape 1.000 de persoane, intinse pe o distanta de peste 500 de metri. Sunt patrule de politie constante, atat pe biciclete, cat si cu masini. Fiindca oamenii ar fi putut ajunge cu coada pana pe un bulevard principal important, cam la 700 de metri de sediul Ambasadei, politia a dirijat coada pe stradute secundare.

2. Am reusit sa votez rapid doar fiindca am fost cu cel mic si astfel am avut prioritate. Am terminat in 15 minute. Exista insa oarecare nervozitate din partea unora care nu au copii si vad cum parintii cu copii mici intra in fata, dar nimic grav.

3. Mult mai multi indrumatori / observatori decat la primul tur. Unul insa zicea sa se bage in fata doar un parinte cu un copil, celalalt parinte sa se aseze la coada de cateva ore (???). Nu s-a tinut cont de acest sfat, dar nu stiu ce se va intampla de aici incolo.

4. In sectia de votare (reamintesc - singura din Irlanda, unde sunt 30.000 de romani) erau de aceasta data 7 cabine de vot, fata de 5 acum doua saptamani.

5. Cu toate astea, nu as putea spune ca se misca bine coada fiindca, de exemplu, cand am intrat eu in cabina restul de 6 erau goale: practic, se pierde timp mult cu completarea formularelor, semnaturi in fata comisiei, inmanare/reinmanare stampile, etc.

6. Cand am plecat, pe la 10:35/40, incepusera deja scandarile, exista o oarecare nervozitate.

vot in dublin foto cristi roman

UPDATE 13.05 TORINO Peste 3000 de oameni stau la coadă în Torino, acolo unde autorităţile române au solicitat intervenţia poliţiei locale, astfel că mai multe dube cu jandarmi au venit la consulatul României pentru a face ordine. 

„Stăm de la 5 dimineaţa aici, poliţia italiană a intrat în consulat, adică pe teritoriul românesc, dar nu ştiu exact care este scopul. Lumea a început să se agite, să huiduie. Mascaţii au venit aici să facă ordine, deşi nu era cazul”, ne transmite Pavel Croitoru, aflat la Torino. 

torino foto pavel croitoru

UPDATE 13.05 VALENCIA O româncă din Spania, Mariana Iancu, a vorbit, pentru „Adevărul“, despre situaţia de la secţia de votare din Valencia. Femeia a povestit că, până la ora 12.00, s-a format o coadă de aproximativ 500-600 de metri, iar românii sunt aşezaţi pe cinci rânduri.

Valencia

„E o ruşine ce se întâmplă aici, e o coadă interminabilă şi este o singură secţie de votare! Sunt cel puţin 5.000 de persoane la o coadă care se întinde pe o jumătate de kilometru. Indiferent cu cine votăm, avem dreptul să votăm! Eu sunt aici de la 8.30, dar sunt persoane venite şi de la patru sau cinci dimineaţa. Ar trebui să se deschidă mai multe secţii, e o ruşine pentru toată ţara!“,a  spus femeia.

Un alt bărbat, aflat  şi el în Valencia, a mers să voteze. El a reuşit să intre în secţia de votare după ce i-a rugat pe oamenii aflaţi la rând să îi cedeze locul, întrucât se afla cu familia în concediu. „Oamenii din secţie, personalul e surescitat. Sunt şase cabine în secţia de vot, dar procesul merge greu. Cei de la coadă sunt liniştiţi, însă, lumea filmează şi înregistrează. Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva, nici nu îmi imaginam că sunt atât de mulţi români aici. E o energie incredibilă, dar din păcate nu cred că vor reuşi toţi să intre“, a mai spus el.

UPDATE 13.03 HELSINKI Ambasada României la Helsinki, organizarea foarte buna, cafea si ceai pentru toată lumea, acces la toaleta. Dacă se vrea, se poate. Pana la ora 10 dimineaţa votasera deja 200 de persoane. Unii dintre alegatori, inclusiv eu, au venit cu mai multe copii dupe declaratie, just in case”

UPDATE 12.43 LONDRA La coada de la Londra, potrivit Arinei Stefan Helstern, stă şi actorul român Victor Rebengiuc. 

UPDATE 12.44 PARIS Cozile rămân la fel de mari. Ritmul de vot e mult mai lent decât numărul românilor prezenţi la coadă. 

Paris

UPDATE 12.31 DUBLIN Imagini cu românii care stau la coadă acolo. 

Dublin

UPDATE 12.23 La Munchen se votează în continuare foarte greu, în ciuda măsurilor de „fluidizare” anunţate de MAE. Cel puţin 3.000 de persoane stau la coadă în faţa Consulatului României, iar poliţia locală a închis străzile din jurul Consulatului. 

„La Munchen, poliţia germană estimează că aşteaptă la coadă, în faţa consulatului României, în jur de 2.800 de persoane. Sunt estimările poliţiei germane. Au închis deja toate străzile din jurul consulatului. Nu se vede o îmbunătăţire faţă de primul tur, înţeleg că sunt în plus două ştampile, dar, sincer, chiar nu se vede nicio fluidizare a procesului de vot”, a declarat pentru „Adevărul” Bernd Fabritius, parlamentar german, membru al partidului CDU, condus de cancelarul Angela Merkel. 

Fabritius a adăugat că oamenii s-au strâns în faţa acestei secţii de la ora 3.00 dimineaţa, cu patru ore înainte de deschiderea urnelor. Cel puţin 700 de persoane se aflau deja în faţa secţiei la ora 07.00, atunci când sau deschis urnele. Numărul s-a dublat în mai puţin de oră, pentru ca acum să fie în jur de 3.000 de români care aşteaptă să voteze. 

UPDATE 12.22 BARCELONA Cozi mari şi în capitala provinciei Catalunia din Spania. 

Barcelona alegeri 2014

UPDATE 12.14 LONDRA "Se împarte hârtie igienică sa ştergem ştampila. Organizare ireproşabila a ACL. Sa strigă jos Ponta şi se cântă imnul. Coada de aproape 800 m iar lăţimea e de 8 persoane in medie"

Revoluţia votului la Londra. Mii de românii stau la coadă la ICR

UPDATE 12.04 CHIŞINĂU La Chişinău se stă la cozi de două străzi la Ambasadă. Coada este uriaşă şi la consulat. 

cozi mari la ambasada romaniei

UPDATE 11.58 PARIS Iulia Badea-Gueritee publică pe Facebook următorul mesaj: „Stiti ceva, datele va sunt false. Tocmai s-au publicat cifrele. Si eu sunt la Paris, si tot la Ambasada: au votat deja 1500 de persoane, pâna la ora 10, când în 2 noiembrie, pâna la aceeasi ora, votasera 400. La ambele sectii. Faceti diferenta, putina matematica!!! Cred ca putina corectitudine nu ar strica în aceasta lume de ....informatii neverificate"

Iulia Badea-Gueritee scrie pe blogul ei de pe adevarul.ro, despre Meleşcanu: „Aflat la Paris, după o scurtă trecere pe la München, s-a întâlnit aseară, 15 noiembrie, cu voluntarii şi membrii comisiei de votare, a promis că va vota la Paris. N-a mai făcut-o, are argumente...plauzibile”

„M-a surprins numărul mare de oameni care au venit de dimineaţă să voteze. E un semn că apelul lansat de ambasada României din Paris pe reţelele de socializare a avut efectul aşteptat. Sunt cu mult mai mulţi decât erau în noaptea din 2 noiembrie, înainte de închidere. Dar vor vota, toţi, apreciez ca 10 000 de români din Paris vor reuşi să voteze".

UPDATE 11.48 LONDRA Mesajul unui preot român la Londra. 

Mesajul unui preot român la secţia de votare de la Consulatul României la Londra

Tot la Londra, un român scrie: "Bătaia de joc e uriaşă: "Mai sunt se pare 5 din 7 stampile la Brent Civic Centre LondraLa unul i s-a făcut rau, iar unul nu s-a prezentat. Voluntarii de aici vin prin mulţime si ne atenţionează ca tuşul de la stampile e îndoit cu apa si nu se usucă, iar in momentul in care îndoi buletinul se copie pe cealaltă parte si votul se va anula. M am trezit la 6.00 si e aprope 10.00 Mai avem de stat cateva ore. Peste 3.000 de oameni la coadă".

UPDATE 11.42 BRUXELLES Mii de români stau la coadă şi aici. 

Imagini din Bruxelles: românii au format cozi imense aşteptând să voteze la alegerile pentru preşedintele României 

UPDATE 11.33 MUNCHEN La Consulatul din Munchen s-au format două cozi, dintre care una pentru familiile cu copii şi persoanele cu dizabilităţi. „Până la ora 10.00 au votat 750 de persoane, dar cozile sunt imense. Cei de la Consulat şi voluntarii fac tot ce se poate pentru ca toţi cei prezenţi să ajungă să voteze“, a declarat pentru „Adevărul“ Mirela Lazăr, observator de la Secţia de votare din Munchen. Oamenii s-au adunat în faţa consulatului încă de noaptea trecută, iar la ora 6.00 aşteptau deja în jur de 300 de persoane. Media de aşteptare pentru a vota este de patru oare şi, cu toate că echipele de voluntari, cu ajutorul Poliţiei locale, încearcă fluidizarea, oamenii încep să fie nemulţumiţi pentru că aşteaptă foarte mult pentru a-şi exercita dreptul de vot.

UPDATE 11.30 MADRID Coada se formează şi la una dintre secţiile de vot din Madrid. 

UPDATE 11.24 LONDRA 3,5 minute pentru a străbate coada de români de la Londra. Vedeţi videoclipul de mai jos. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/coada-de-la-londra" target="_blank">View the story "Coada de la Londra" on Storify</a>]

UPDATE 11.24 PARIS Videoclip de la coada din capitala Parisului, unde oamenii au şi protestat. 

Alegeri prezidenţiale 2014. Proteste la Paris, la coadă la vot 

UPDATE 11.16 LONDRA Fiul lui Ion Raţiu stă la coadă la Londra pentru a vota. 

Londra

UPDATE 11.15 BRUXELLES  "Coada la vot e deja pe strada paralela. Mii de oameni vor sa voteze, inclusiv Dacian Ciolos. Coada e de cel putin doua ori mai mare. Iar acum doua saptamani am stat 3 ore la coada". 

UPDATE 11.15 VIENA În Capitala Austriei coada este pe două străzi şi se dă ceai pentru cei care aşteaptă să voteze. 

UPDATE 11.04 CHIŞINĂU Moldovenii de la Chişinău s-au adunat deja la coadă. Fotografie de Victor Buzu. 

Chisinau

UPDATE 10.58 MILANO Coada este uriaşă şi la Milano aşa cum se poate vedea în video-urile de mai jos. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/coada-la-milano" target="_blank">View the story "Coada la Milano" on Storify</a>]

UPDATE 10.55 MADRID Coada de la secţia de votare Coslada din Madrid. 

Alegeri prezidenţiale 2014. Coadă la vot la secţia Coslada, Madrid 

UPDATE 10.49 PARIS Românii protestează la secţiile de votare de la Paris. ""Jos Ponta! Vrem sa votam!" Spiritele s-au încins, la Paris", scrie Iulia Badea-Gueritee pe Facebook. 

UPDATE 10.36 - Coada de la Viena, filmată acum câteva minute. 

Alegeri prezidenţiale 2014. Coadă la vot la secţia din Viena 

UPDATE 10.27 PARIS În capitala Franţei a început să plouă, iar coada e enormă. Fotografie de Cristina Hermeziu

coada la paris

UPDATE 10.26 ZARAGOZA, Spania La Zaragoza e coadă la secţia de votare. 

Zaragoza Spania

UPDATE 10.22 MUNCHEN De la Munchen, Alex Bebeselea ne transmite că sunt aproximativ 2000 de oameni la coadă pentru a putea vota. „Sunt 7 grade şi plouă, e jalnic“, ne spune Alex. 
„Sunt 7 ştampile pentru vot şi declaraţiile se completează afară“, adaugă el. 

coada la vot in munchen foto alex bebeseala

UPDATE 10.15 BRUXELLES La Bruxelles sunt aproape 2.000 de oameni la secţiile de la Ambasadă. Românii de acolo ne transmit că timpul de aşteptare este de aproximativ două ore jumătate, pentru că dunt 3 secţii.

UPDATE 10.14 LONDRA Coada de la Londra

Alegeri prezidenţiale 2014. Coadă în faţa consulatului român din Londra

UPDATE 10.12 CASTELLON Carmen SD publică pe Facebook o imagine cu rândul de la Castellon, Spania, unde este o comunitate puternică de români. 

coada castellon

UPDATE 10.11 DUBLIN Coada se întinde pe un kilometru şi la secţia de votare din Dublin. Românii s-au mobilizat şi împart celor care aşteaptă la rând formulare cu declaraţii pe proprie răspundere.

Vot diaspora- Coada la Dublin

UPDATE 10.08 TORINO „Torino ora 8.30, coada de peste 1 km . Am pierdut numaratoarea peste 5.000 mii de romani."

UPDATE 10.06 LONDRA Daniel Bodnar publică de la Londra pe Facebook: "Imaginati'va ca randul are aprox 1km in jurul cladirii!!! Multi au venit de la 70-80mile pentru ca le pasa de viitorul lor si pentru a'si arata dragostea pentru Romania!!!"

Vot diaspora coada Londra Daniel Bodnar

UPDATE 10.03 MUNCHEN Radu Neag publică un videoclip pe Facebook de la coada de la Munchen, unde sunt aproximativ 500 de oameni. Mulţi nu vor reuşi să voteze până diseară. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/coada-de-la-munchen" target="_blank">View the story "Coada de la Munchen" on Storify</a>]

UPDATE 9.47 FIRENZE Gabriel Adrian Pop publică pe Facebook o imagine de la Firenze, unde este coadă în interiorul consulatului. 

image

UPDATE 9.42 VIENA La Viena sunt sute de oameni la coadă. Românii din străinătate folosesc pe internet hashtag-ul #diasporavoteaza. 

image

UPDATE 09.35 CHIŞINĂU Câteva sute de persoane aşteaptă la rând şi la cele patru secţii de votare din Chişinău, cozile formându-se încă din jurul orei 5.00, cu două ore înainte de începerea votului pentru alegerea preşedintelui României. Românii din Republica Moldova au la dispoziţie 21 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele.

UPDATE 09.30 TORINO. Imagini de la Consulatul României din Torino, unde se intră în grupuri de câte 50 de persoane. Video postat de Adrian Chifu pe pagina sa de Facebook  

Alegeri prezidenţiale 2014. Îmbulzeală la secţia de votare din Torino 

UPDATE 09.20 MUNCHEN. Coada de la secţia de votare a ajuns la aproximativ 3.000 de români. 

UPDATE 09.00 PARIS. Peste 2.000 de persoane aşteaptă la o coadă de un kilometru la Secţia de votare 61 din Paris. Ministrul Teodor Meleşcanu nu a mai votat la Paris. „Fiecare din noi care votează aici ia locul şi votul unui român", a spus el. Meleşcanu apreciază că azi la Paris vor vota 10.000 de persoane, transmite  Iulia Badea-Guéritée, editor Courrier International, Paris.

Vot diaspora Coada la Paris si Melescanu FOTO Iulia B. Gueritee

UPDATE 08.40 TORINO. Românii care aşteaptă la coadă la vot scriu pe reţelele sociale că în jur de 2.000 de persoane aşteaptă să voteze. 

Alegeri prezidenţiale 2014. Coadă la Torino în faţa secţiei de votare, la 7.00  

UPDATE 07.59 MUNCHEN. Cu un minut înante de deschiderea secţiilor de vot, la Munchen aşteptau deja în jur de 1.000 de români la coadă, pentru a-şi exprima opţiunea de vot, după cum a anunţat Mădălina Roşca pe pagina ei de Facebook. 

Tânăra aşteaptă la coadă de mai bine de 14 ore, alături de sute de români, pentru a se asigura că va reuşi să voteze. În cursul nopţii, ea a anunţat că o doamnă în scaun cu rotile le-a adus românilor aşezaţi la coadă 3.500 de formulare, extrem de utile în contextul în care consulatul a printat vreo 2.000. „Mulţumim tuturor celor care au venit deja şi pentru ceaiurile calde, şi pentru atmosfera minunată şi plină de optimism“, a transmis Mădălina Roşca. 

Mihai Pribeagu a postat pe contul său de Facebook un filmuleţ din faţa Consulatului României la Munchen, la ora 6.50 

Alegeri prezidenţiale 2014. Coadă la Munchen în faţa secţiei de votare, la 6.50 

UPDATE 07.40 BRUXELLES. În capitala Belgiei, românii s-au pus de dimineaţă la coadă în faţa secţiilor de votare, hotărâţi să îşi exprime opţiunea de vot, după incidentele din primul tur. 

Actualizări în timp real pe Storify. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/alegeri-2014-turul-al-doilea-pentru-romanii-din-st" target="_blank">View the story "Alegeri 2014 - turul al doilea pentru românii din străinătate. " on Storify</a>]


NOUA ZEELANDĂ: La prima secţie de votare deschisă în diaspora a votat şi primul român. Numele său este Dan Coroian-Vlad, originar din Cluj. Iată mesajul românului scris pe pagina sa de Facebook înainte să voteze:

„6.45. Auckland, New Zealand E 1-0 ! Mândru ca sunt român. De fapt sunt mândru că sunt primul român din lumea asta care are şansa şi privilegiul de a nu vota cu simbolul perfect al hoţiei, corupţiei, minciunii, aroganţei, anormalului”, a scris Dan Coroian-Vlad, pe Facebook.

dan coroian vlad

„Stau în faţa secţiei de votare si ma întreb de ce ma trece scrisul. E disperarea de a ma vedea furat, din nou, de speranţa ca ţara mea o sa meargă în direcţia bună. E disperarea emigrantului care vrea sa aibă şansa de a se întoarce (da, într-un loc cu mari probleme, dar care se afla pe drumul bun). Nu vreau sa imi pierd limba, "I Love You" dă bine numai in filme. Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci cand plec. Nu mai vreau atacurile de panică în dimineaţa plecării. Nu mai vreau să mă simt un ticălos care alege bunăstarea si casa pe malul marii in favoarea prietenilor de o viaţa, Clujului, familiei”, scrie Dan Coroian-Vlad.

„Vreau doar un pic de normalitate şi certitudinea că nu ne îndreptam din nou în direcţia greşită. Bunăstarea va veni, probabil, prea târziu pentru noi, dar sunt dispus să renunţ în favoarea unui trai decent (...)”, a mai notat Dan Coroian-Vlad, pe pagina sa de Facebook.

MUNCHEN: În marele oraş german, românii din diaspora au ajuns la secţiile de votare înarmaţi cu periuţe de dinţi. „La coadă la Munchen, cu periuţele. Cine ştie cât vom sta până vom vota”, este mesajul postat de Mădălina Roşca, pe pagina sa de Facebook.

„Sunteţi eroi, o generaţie fără frică, vă iubim că sunteţi fraţii noştri”, este doar unul dintre comentariile românilor la această fotografie.

LONDRA: Românii din Londra s-au aşezat la coadă la Institutul Cultural Român încă de sâmbătă, pentru a-şi păstra rândul, cu speranţa că, de data asta, vor reuşi să voteze cu toţii. Ei au adus pancarte cu mesaje precum "Nu vă înghesuiţi", "Ţin rând pentru democraţie" şi "Vrem să votăm!".

Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot. Preţul unui loc în autocar a variat între 11 şi 13 lire sterline, dus-întors. La fel au făcut români stabiliţi în Suedia, la Göteborg, care au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

PARIS: Câţiva români din capitala Franţei au adus sâmbătă seară lumânări şi flori la ambasada României de la Paris, într-un gest simbolic prin care vor să atragă atenţia că dreptul de vot, garantat de Constituţie, este încălcat pentru românii din diaspora.

„I-am filmat în seara asta pe românii care au venit cu lumânări şi flori la ambasada României la Paris. Ce vedeţi aici e micul moment de reculegere de după o ceremonie simbolică de înmormântare a Constituţiei României. Să sperăm că mâine învie”, a scris Lucian Mândruţă, pe contul său de Facebook.

Facebook/Lucian Mândruţă

Sursă foto: Facebook/Lucian Mândruţă

Mai mulţi voluntari îşi ajută compatrioţii să voteze

După ce numeroşi români din străinănate nu şi-au putut exercita dreptul de vot în primul tur, din cauza cozilor formate la secţiile de votare, mai mulţi cetăţeni români care trăiesc în diaspora au fost de acord să devină voluntari în marile capitale europene pentru ca procesul electoral să se desfăşoare fără probleme.

De exemplu, în capitala Franţei, peste 30 de voluntari au decis să îşi ajute compatrioţii să completeze eficient şi rapid declaraţiile pe propria răspundere.

„La Paris, cetăţenii români s-au oferit voluntari pentru a ajuta la fluidizarea procesului de vot. Au primit inclusiv instructaj din partea personalului de la Ambasadă. Ei vor da toate informaţiile necesare şi vor răspunde la întrebările celor ce aşteaptă la coadă. Scopul este acela de a reduce timpul necesar votării şi a da şansa cât mai multor români să-şi exercite dreptul la vot, înaintea orei de închidere a urnelor”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sanda Veber, observator acreditat de Asociaţia Pro Democraţia la secţia de votare amenajată în Ambasada României de la Paris.

Secţiile de votare din străinătate vor fi deschise la ora 07.00 şi se vor închide, conform legii, la ora locală 21.00.

Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) reaminteşte românilor din diaspora că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare, pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.

Descarcă declaraţia pe proprie răspundere

Un român aflat peste graniţe are dreptul să voteze la scrutinul din 15 noiembrie pentru alegerea Preşedintelui României, dacă are domiciliul în străinătate sau se află ocazional acolo şi care a împlinit, inclusiv până în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, potrivit Ministerului Român al Afacerilor Externe.

Acelaşi număr de secţii de votare ca în primul tur

Deoarece nu au mărit numărul de secţii de votare din străinătate, cei peste trei milioane de români din diaspora au la dispoziţie duminică, pentru a-şi alege preşedintele, doar 294 de secţii de votare în întreaga lume, cele mai multe regăsindu-se în Spania şi Italia. Chiar şi aşa, ele rămân insuficiente. La un calcul simplu, circa 20.000 de români ar trebui să voteze în cadrul unei secţii, în intervalul 07.00 - 21.00.

Numărul secţiilor de votare din diaspora nu a fost suplimentat, a anunţat noul ministru de Externe Teodor Meleşcanu, precizand ca instituţia din subordinea sa nu organizează alagerile prezidenţiale, ci Biroul Electoral Central (BEC).

„Revin cu recomandarea către cetatenii români care votează în străinătate că în măsura posibilităţii să se prezinte începand cu primele ore, pentru a evita aglomerarea. Le recomand să utilizeze timpul, începând cu ora 7 şi pe durata celor 14 ore în care se poate exprima votul (...)”, a declarat Teodor Meleşcanu.

De asemenea, Teodor Meleşcanu a purtat sâmbătă mai multe discuţii cu ambasadorii României la Paris şi Bruxelles, precum şi cu preşedinţii secţiilor de votare din Franţa legat de măsurile ce vor fi puse în practică pentru turul II, el făcând şi un apel la membrii partidelor în comisiile de vot să fie prezenţi.

„Dacă un singur membru din comisia de vot va lipsi duminică, vor vota cu 15% mai puţini cetăţeni români. Sper ca membrii partidelor politice să înţeleagă responsabilitatea care le revine şi să îşi facă datoria, astfel încât toţi românii care doresc să voteze la Paris sau oriunde la secţiile de votare din străinătate să o poată face”, a declarat ministrul Teodor Meleşcanu, la Paris.

Unde sunt amplasate secţiile de votare din străinătate?

Pentru a găsi mai uşor secţiile de votare din străinătate, romanii din diaspora au posibilitatea să caute într-o hartă interactivă consulatele şi ambasadele unde îşi pot exercita dreptul la vot.

Aceştia au opţiunea de a selecta ţara, apoi oraşul cel mai apropiat şi se afişează numărul şi adresa secţiei de votare, conform unei hărţi realizate de MAE.

Harta interactivă MAE cu secţiile de votare din diaspora:

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite