Adevărul Live, Monica Macovei, despre confruntarea Ponta-Iohannis: L-aş fi făcut knockout pe Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o zi după prima confruntare televizată dintre finaliştii la prezidenţiale, Monica Macovei a comentat prestanţa celor doi contracandidaţi şi a oferit câteva recomandări candidatului Klaus Iohannis pentru viitoarele confruntări televizate.

Principalele declaraţii:

Despre dezbaterea dintre Ponta şi Iohannis

Am urmări parţial pentru că am fost la Naşul. Aş fi dorit o dezbatere ca pe vremuri, şi cu probleme economice, şi cu probleme de politică externă clare. Ponta a fost arogant, minciunos, cu expresii golăneşti. Eşti prim-ministru, vrei să candidezi. Eu sunt obişnuită cu TV, sunt altă fire. Asta nu înseamnă că domnul Klaus Iohannis nu răspunde într-o altă modalitate. Eu l-aş fi făcut knockout pe Ponta. Eu am spus că îl voi vota pe Klaus Iohannis şi recomand şi celor care m-au votat pe mine acelaşi lucru. Răul cel mare este Ponta.

Lista de baroni PSD este foarte lungă care sunt cercetaţi şi condamnaţi. Oamenii ăştia vor să ne jefuiască înainte. Sper să nu iasă Victor Ponta. Diferenţa dintre ei nu este foarte mare. Este un curent subteran împotriva lor. Pornim de la ce s-a întâmplat în secţiile de vot din diaspora şi ce s-a întâmplat şi în România. Îi e frică de studenţi, de românii din diaspora. Nu vor vota cu el niciodată cei din diaspora. Sunt oameni care s-au dus acolo să muncească, ştiu cum funcţionează o administraţie.

Nu îi dau un cec în alb lui Iohannis. Noi vom urmări ce spune în acea scrisoare. Mandatul este de trei ani în instiuţii precum DNA, DIICOT. Nu poţi să stai cu omu' dacă criminalitatea este mare. Tăriceanu a spus PDL să retragă sprijinul Monicăi şi răman în Guvern. PDL nu mi-a ridicat sprjinul şi tot partidul a plecat de la guvernare. L-au numit pe Chiuariu, care a cerut revocarea lui Ţuluş, de la DNA. Criteriile pe care le ai când le numeşti sunt să fie independent, să facă dosare complete. A ieşit scandal, au venit ambasadori şi nu s-a putut revoca. Tăriceanu a rămas şi a guvernat cu PSD. Relaţia lui cu PSD este veche.

Premierul a propus-o pe doamna Kovesi. A fost o negociere între preşedintele Băsescu şi Ponta. În acele negocieri, Ponta şi-a pus procurorul general, Tiberiu Niţu, care i-a închis dosarul cu plagiatul, prieten vechi din Facultate, şi Kovesi la DNA. A fost o negociere. Propunerea cu Kovesi a venit de la Traian Băsescu. Nu ştiu Bica a cui propunere a fost, care se duce cu politicienii în weekend. Este vorba de procurorul şef care combate criminalitate orhganizată şi terorism. Mi se pare firesc să se ştie ce face, unde e. Poate trădează, poate este spion.

Întrebarea este una singură: ce căuta procurorul şef DIICOT cu un politician? Eu, dacă eram ministru Justiţiei, aş fi propus revocarea doamnei Bica. Ce garanţie am eu că este independentă, că nu face trocuri cu diverşi? În acel moment, nu mai ai încredere în persoana care este şef al acestei insituţii. Un ministru poate să facă asta, să o revoce.

Întrebare de la cititor: Ce putem noi, românii de pretutindeni, pentru a susţine democraţia în eventualitatea în care Ponta va câştiga alegerile?

Dacă România va fi schimbată, ei o vor schimba. Românii din străinătate s-au unit cu românii din ţară. Eu voi face un partid. Dacă vă spun cum se va numi, va fi ocupat domeniul. O să ne luptăm cu ei, nu o să ne lăsam.

Întrebare de la cititor: Dna Macovei, ce credeţi că trebuie să facă Klaus Iohannis în aceste ultime zile, pentru a mai reduce din diferenta?

Diferenţa nu este foarte mare, este sub 500.000 de voturi. Dacă ne vom duce la vot, reuşim. Domnul Iohannis, cred va învăţa să vorbească şi mai mult şi mai bine.
 

Întrebare de la cititor: Ieri la dezbatere, Dnul Ponta a adăugat că în statele din Occident nu s-a renunţat la imunitatea preşedintelui până acum. Poate dna Monica să ne confirme acest lucru?
 

Preşedintele SUA nu are imunitate. Ne aducem aminte de Bill Clinton. În alte ţări nu există, în altele, există. Aseară trebuia să vorbim de modificarea Constiuţiei. Doamne fereşte să o modifice PSD!

Întrebare de la cititor: Susţineţi introducerea votului electronic în România. Când credeţi că vom ajunge să votăm de la distanţă în mod civilizat? Care sunt riscurile? Şi cum o să-i convingeţi pe colegii dvs. politicieni să accepte această propunere?

Trebuie să-i convingem cu toţi şi să le spunem că nu îi mai votăm Trebuie o presiune publică. Trimiteţi scrisori la parlamentari şi spui „nu te mai votez în 2016“. Eu nu mă las aşa uşor. Vreau să iau legea şi să o adaptez. Vot electronic şi prin corespondenţă, pentru cei care nu au acces la internet. Dacă vor fi trei sisteme, se va frauda.


Întrebare de la cititor: Aţi primit răspuns la cererea de a primi listele de voturi invalidate pentru a le verifica?

Nu. Am primit răspuns că nu le primesc pentru că sunt candidat independent. Am cerut prelungirea programului. Legea prevede o excepţie.

Întrebare de la cititor: Îl veţi ajuta în mod direct pe Iohannis să câştige alegerile? Din simplul motiv de a scăpa de Ponta.

Am spus că voi vota cu Klaus Iohannis. Am pus zece cerinţe.

Doamna Macovei: Cum va veti alege componenta noului partid? Care sunt criteriile dupa care vor fi inclusi in partid oameni care deja fac parte din clasa politica actuala?

Aş vrea să fie cât mai mulţi oameni care să nu facă parte din partide. Sunt foarte mulţi de pe stradă care îmi spun că nu au mai făcut politică, dar vor să se înscrie în partidul acesta. Va fi un formular de înscriere, şi pentru asociaţie şi pentru partid, unde se cer date despre persoana respectivă şi criterii de integritate.

Întrebare de la cititor: Doamna Macovei, cum aţi fi procedat diferit în locul lui Iohannis la dezbaterea de-aseara şi cum aţi proceda în seara asta?

Are foarte multă muniţie domnul Iohannis. Eu aş lua lista cu toţi baronii PSD şi aş pune-o pe masă. Aş lua sumele de bani, hectarele lui Hrebenciuc, toate voturile împotriva ridicării imunităţii, exemple concrete. Aş calcula toate sumele astea de bani. Cât ne costă Microsoft, Siveco. Cel mai corupt partid este PSD.

Întrebare de la cititor: Doamna Macovei, nu-l puteti sfătui pe domnul Iohannis pentru întâlnirea de diseara direct? Telefonic sau o întâlnire? Cred ca ar fi foarte util pentru diseară, poate chiar îi furnizaţi material...

O să încerc să iau legătura cu staff-urile de campanie să-i dau lista cu corupţii.

Cum comentaţi 'gluma' cu găinile în curtea ACL?

Foarte proastă gluma. Ne facem de râs ca ţară. Aţi descoperit cine a aruncat găinile? Joseph Daul mi-a spus că justiţia, lupta anticorupţie, este esenţială. Mi-a spus să fac partid dacă vreau.

Despre Klaus Iohannis

Nu am mai vorbit cu domnul Iohannis din 2006. Am încredere în cuvântul său, că va respecta cerinţele acelea. Scoate-i pe nas drumul la Beijing, o altă temă.

Despre suspiciunile de trădare din turul I

Am suspiciuni pentru că după ora 16.00 a crescut Tăriceanu. Este posibil, dar nu am vorbit cu Blaga sau cu cineva din PNL şi PDL.

Întrebare de la cititor:  Ce recomandare principala aveţi pentru anti-fraudarea alegerilor de duminica?

Cu cât este numărul mai mare de votanţi, impactul fraudei puse la cale de Dragnea se va reduce.

Despre implicarea Bisericii în campanie electorală

Este inadmisibil ce face conducerea BOR. Banii daţi la biserici de către Ponta din fondul de rezervă a fost pentru voturi.


Întrebare de la cititor: Credeţi că există o legătură între Iohannis şi Băsescu?

Asta este atacul PSD. Nu cred că este omul lui Băsescu.

Întrebare de la cititor:  Ati accepta o funcţie de ministru, în cazul în care dl. Klaus Iohannis va fi votat ca Preşedinte al Republicii şi va reuşi să obţină de la Parlament constituirea unui guvern de dreapta? Daca da, la ce funcţie v-ati gândit si ce politici publice veţi promova?

Nu. Cerinţele alea minime sunt importante. Nu vreau nicio funţie şi nu negociăm.

De ce este lupta anticorupţie importantă pentru România?

Sărăcia este determinată de corupţie. Primarul dă contractul dând o şpagă, de exemplu. Drumul acela va costa mai mult. De unde? Din banii primăriei, care sunt din banii noştri. Ar fi pietruit trei uliţe cu banii aceia.

Mesaj pentru duminica votului

Mergeţi la vot cei din diapsora, luaţi camere de filmat să vadă şi lumea din ţară c face acolo. Păcat căs tudenţii au primit liber. Dragnea este trimis în judecată pentru fraudă la referendumul din 2012. În acel dosar sunt condamnaţi deja unii preşedinţi de secţii de votare. Toată lumea, la vot! Părinţi, ascultaţi de copii! Bunici,a scultaţi de nepoţi!


Monica Macovei, care şi-a anunţat sprijinul pentru Klaus Iohannis după ce acesta a acceptat condiţiile propuse pentru întărirea statului de drept, va explica în studioul Adevărul Live care sunt argumentele care au făcut-o să îşi anunţe susţinerea pentru unul dintre cei doi finalişti.

De asemenea, ca fost activist civic, Monica Macovei va explica de ce a participat la protestele organizate în sprijinul românilor care n-au reuşit să voteze în diasporă.

Intră pe live.adevarul.ro şi pune-i întrebări europarlamentarului independent, începând cu ora 14.00

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite