Klaus Iohannis, la Adevărul Live: Mă susţine Angela Merkel. Mi-a trimis şi o scrisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, candidat ACL la prezidenţiale, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Klaus Iohannis, candidat ACL la prezidenţiale, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale, a  răspuns, joi, la Adevărul Live, întrebărilor venite din partea jurnaliştilor Dan Marinescu şi Liviu Iolu. Liderul PNL a prezentat şi o scrisoare de susţinere din partea cancelarului german Angela Merkel, primită încă din 28 octombrie.

Principalele declaraţii: 

Liviu Iolu: Îl avem invitat pe Klaus Iohannis, după două dezbateri intens mediatizate.

Klaus Iohannis: A fost un talk show şi o dezbatere.

Liviu Iolu: Se pare că aţi stârnit interesul românilor.

Dan Marinescu: Primele întrebări am vrut să fie de politică externă.

Klaus Iohannis: Din păcate, timpul expirase, dar e bine că vorbim despre asta.

Dan Marinescu: Înainte aş vrea să întreb cum aţi trăit cele două dezbateri.

Klaus Iohannis: Foarte intens,au fost două apariţii care au fost foarte intense ca şi emoţii şi cred că în asta constă dificultatea unor dezbateri cu o asemenea miză. Telespectatorii de multe ori nu îşi dau seama ce se întâmplă acolo şi cred că sunt doi oameni care stau şi discută lucruri. Presiunea e imensă, tensiunea e mare şi, din acest motiv,unele au un rezultat mai bun, altele nu au rezultatul aşteptat şi astfel de dezbateri sunt teste foarte puternice pentru candidaţi.

Liviu Iolu: Le-aţi considerat bine făcute?

Klaus Iohannis: În esenţă au fost bine făcute. Ambele au satisfăcut nevoia de dezbatere, au adus informaţii, au creat premisele pentru a-l cunoaşte şi pe un candidat, şi pe altul. E bine că au fost două dezbateri. Alegătorul poate lua informaţii dintr-o parte şi alta. Sper că prin aceste apariţii, români care nu intenţionau să meargă lavot să îşi schimbe părerea.

Poate vă amintiţi, am spus că aceste apariţii nu au fost negociate, contracandidatul meu a stabilit cu propriul staff când vor avea loc, lucru care nu mi-a plăcut, dar cum Ponta a evitat cu orice preţ organizarea pe o platformă publică neutră, am decis să merg. Nu putem avea un tur doi fără dezbateri. Dacă nu aş fi mers la acestea, nu am fi avut nicio dezbatere. Ponta nu are interes să se prezinte pe o platformă neutră. Am şi eu un program de campanie electorală, nu stau la dispoziţia cuiva să îmi facă program.

Întâmplarea face ca pentru azi să fi primit două invitaţii. Cum am considerat că două dezbater au fost suficiente, am decis să merg la altă televiziune, la Digi 24.

Cu siguranţă vor fi unii care speculează că am evitat unele televiziuni, dar de ce există televiziuni apropiate unui candidat?

Cred că este important să ne arătăm alegătorilor şi vreau să apar în aceste zile.

Dan Marinescu: În prima dezbatere, premierul Ponta a bătut monedă pe problema R. Moldova. Domnia sa s-a implicat mai mult, a fost acolo. Cum vedeţi relaţia cu Moldova? Foarte clar.

Klaus Iohannis: E o temă extrem de importantă, voi merge, fiindcă avem o relaţie specială, unică. România trebuie să facă orice poate pentru a sprijini Moldova în parcursul ei european şi trebuie create relaţii instituţionale. Noi am parcurs acest drum, ştim cum se negociază, cum se pregătesc instituţiile statului pentru aderare şi aceste lucruri trebuie făcute cu mare seriozitate. Voi face aceste lucruri fiindcă e cea mai bună soluţie dacă Moldova ajunge cu România în UE. Dacă aceste relaţii funcţionează, se creează premisele pentru următorul mare pas, care ar fi un pas istoric. Vedem politicieni care spun că parcursul european al R. Moldova vine în contradicţie cu speranţele de unire. Absolut deloc! Unirea Moldovei cu România este un proiect pe care doar Bucureştiul îl poate oferi şi doar Chişinăul îl poate accepta. Dacă cetăţenii nu îşi doresc unirea, nu îi poate obliga nimeni, dar dacă o doresc, nu îi poate opri nimeni!

Klaus Iohannis la Adevarul Live FOTO David Muntean

 În zonă sunt multe interese, dar sunt convins că e interesul nostru să avem relaţii bune cu Moldova, dar şi interesul Moldovei să aibă un astfel de parcurs.

Dan Marinescu: Cum vedeţi problema transnistreană?

Klaus Iohannis: Avem focare de criză suplimentare, toate aceste lucruri s-au întâmplat fiindcă Rusia doreşte să schimbe jocul geopolitic. România, împreună cu partenerii tradiţionali, a luat măsuri pentru a readuce pe toată lumea în zona în care să respecte tratatele internaţionale. Acest lucru este obligatoriu şi doar atunci se poate repune în discuţie întreaga problematică şi, dacă se acţionează cu foarte mult calm, sunt convins că NATO şi SUA, UE, într-un efort comun vor găsi soluţii. Nu e simplu deloc, dar am speranţa că se vor rezolva aceste probleme.

Dan Marinescu: Cum ar trebui să acţioneze România?
 
Klaus Iohannis: Să dovedească că este un partener serios, credibil şi de cursă lungă în cele trei mari parteneriate. Aceste probleme pot fi rezolvate numai cu şi în aceste parteneriate, nu există nicio cale de a merge singură România într-o negociere. Aici nu este cazul să încercăm să fim noi un jucător mai special, se cere să fim de echipă. O ţară care joacă în echipă.

Dan Marinescu: Deci nu deschidem noi dialog separat.

Klaus Iohannis: Absolut deloc, nu am fi luaţi în seamă.

Dan Marinescu: Nu ştiu dacă nu am fi, Rusia a reuşit să creeze în zonă capete de pod şi mă refer aici la Ungaria lui Orban. Este Serbia, dacă ne uităm ce primire a avut Putin şi este chiar Bulgaria care are probleme mari de a se opune Rusiei. Noi părem o insulă.

Klaus Iohannis: Ne descurcăm bine,stăm bine. Însă dacă vreţi să vorbim despre relaţia cu Serbia, Bulgaria şi Ungaria aici trebuie să ţinem cont de relaţiile istorice. Ei, în mod tradiţional, au relaţii privilegiate cu Rusia şi aceste relaţii istorice influenţează modul în care acţionează. Nu am văzut nicio acţiune a Bulgariei contra partenerilor din NATO şi UE. Dacă, în cazul Bulgariei şi Serbiei, este explicaţia istorică, în cazul Ungariei este o explicaţie de natură energetică, bănuiesc. Are o problemă cu energia şi bănuiesc că apropierea între Ungaria şi Federaţia Rusă este urmare a presiunii puse pe guvernul Ungariei.

Liviu Iolu: Este o problemă de natură să prevaleze un parcurs european, cea a energiei?

Klaus Iohannis: Nu pot să merg pe ghicite, dar din datele problemei, concluzia este că levierul acestei relaţii este energia.

Dan Marinescu: Aici noi avem un uşor avantaj.

Klaus Iohannis: România stă bine şi ar putea sta mai bine dacă guvernul ar veni cu un plan pe termen mediu şi lung. Nu vine nici măcar cu bugetul, care este infinit mai simplu, dar România, dacă va avea o gândire pe termen mediu şi lung şi, când voi fi preşedinte, cu un guvern care vrea să lucreze, se va elabora un astfel de plan, lucrurile vor fi abordate. Momentan nu văd situaţia critică, dar dacă tot aşteptăm, se poate să ajungem sub presiune. Mai bine să fim proactivi.

Dan Marinescu: Soluţiile ţin de descoperirea de noi resurse. Variantele ar fi gazele de şist şi cele din platforma Mării Negre. Ambele sunt, însă, cu probleme. La gaze de şist, ne amintim că populaţia nu e încântată de exploatare, iar cu platforma Mării Negre se pune problema ce se va întâmpla cu Rusia care are o poziţie de forţă în Marea Neagră.

Klaus Iohannis: În privinţa Mării Negre, ar fi bine să rezolvăm problema. Acolo se poate merge înainte cu explorarea. În ce priveşte exploatarea gazelor de şist, problema este rezolvabilă, sunt chestiuni care ţin de modificarea legislaţiei pentru a face chestiunea viabilă şi suportabilă. E o chestiune tehnologică, rezolvabilă. Pentru România e vital să aibă un proiect pe termen mediu şi lung.

Liviu Iolu: Pentru că nu aţi avut ocazia să vă confruntaţi cu Ponta care sunt diferenţele majore dintre programul dvs. şi al contracandidatului?

Klaus Iohannis: Toţi am avut abordări similare în ce priveşte liniile mari. În domeniul politicii externe nu poţi să te joci, toată lumea are în program continuarea parteneriatelor, e bine. La Victor Ponta, observ, parcă ar vrea să inventeze o axă Bucureşti-Beijing, lucru cu care nu sunt confortabil.

Liviu Iolu: A mai fost şi vizita la Angela Merkel.

Klaus Iohannis: Nu e cazul să se laude, ştiu cine a intermediat vizita, ce au vorbit. Un politician apropiat mie a fost acolo.

Dan Marinescu: S-a zvonit că doamna Merkel va veni să vă susţină.

Klaus Iohannis: Nu a existat un astfel de plan. Categoric mă susţine, mi-a scris că mă susţine. Am o scrisoare de la domnia sa.

Liviu Iolu: Nu consideraţi că v-ar avantaja?

Klaus Iohannis: O am la îndemână, vă lăsăm copia. Nu e stilul meu să epatez cu scrisori de sprijin, cu sprijinul unor politicieni remarcabili. Pentru mine a fost o bucurie că am primit scrisoarea.

Liviu Iolu: E datată 28 octombrie.

Klaus Iohannis: Da.

Liviu Iolu: O punem pe site.

Dan Marinescu: Au fost păreri că doar lăsaţi să se creadă că aveţi sprijinul Angelei Merkel.

Klaus Iohannis: Să fim realişti, şi doamna Merkel şi eu suntem şefi de partide în PPE şi ne sprijinim reciproc când sunt alegeri. E o notă specială în relaţia noastră, ne cunoaştem personal.

Dan Marinescu: Cât ar conta pentru alegători relaţia cu cancelarul german? Ce s-ar putea întâmpla bun pentru România?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă se pot întâmpla lucruri dintre cele mai bune. Există şi trebuie cultivate relaţiile bilaterale. Sunt foarte importante. E important să fim bine conectaţi la cea mai mare economie a Europei. Putem avea numai beneficii, investiţii noi, o creştere a schimburilor comerciale, o creştere de sprijin în PPE. Am relaţii extraordinar de bune de multă vreme şi am de gând să le folosesc pentru România.

Dan Marinescu: Dacă veţi ajunge preşedinte veţi îndruma investitorii şi spre Vaslui, de exemplu, spre Teleorman?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă. Am umblat în campanie, am constatat că dezvoltarea este neuniformă, avem Moldova cu potenţial, oameni harnici, dar care nu au unde să muncească. Investitorii nu merg, pentru că lipseşte infrastructura. Moldova nu are acces la Europa. Este nevoie de foarte multe lucruri.

O politică economică sănătoasă face parte din politica de securitate naţională. Cel mai grav lucru este să expui economia la un risc care vine din exterior. Asta s-ar întâmpla dacă nu am avea o dezvoltare economică echilibrată. Asta nu au priceput guvernanţii noştri. Securitatea României nu e o chestiune legată de tancuri şi avioane, e legată de întregul mod de a privi dezvoltarea ţării şi asta e treaba preşedintelui, degeaba vine Ponta şi citeşte de fişe cartonate date care nu au legătură una cu alta. Pot să spun oricând aceleaşi lucruri pe de rost, dar nu are sens. Rolul preşedintelui este să vină cu o viziune, să facă în aşa fel încât ţara să funcţioneze ca un tot, să nu avem rupturi, întreruperi între fluxuri care să continue la bunul mers al ţării. Asta înseamnă un preşedinte integrator. Nu vreau să rezolv integrale, cu toate că şi la asta mă pricep, preşedintele integrator e cel care face legătura între aspectele de securitate, cele economice. Asta e pentru mine România prosperă şi puternică.

Liviu Iolu: Ponta spunea ieri că INS publică vineri date care arată că România nu a fost în recesiune.

Klaus Iohannis: INS a confirmat că nu a dat datele, a fost o afirmaţie hazardată. Cred că premierul, tânărul şi nu chiar foarte experimentatul premier a vrut să epateze cu date pe cartonaşe primite de la consilieri. Poate s-au nimerit, dar au mers pe ghicite. Doar începătorii comentează datele înainte să existe.

Liviu Iolu: Să luăm întrebări de la cititori. De ce nu aţi folosit întrebarea către Ponta aseară?

Klaus Iohannis: Temele şi întrebările care au venit de la moderatoare au fost cunoscute de ambele echipe, dar multe părţi nu au fost cunoscute, discutate şi, aici, intervine prezenţa de spirit a politicianului. Aşa am văzut în momentul acela emisiunea, cred că a fost rezonabil.

Liviu Iolu: De tema Bisericii se leagă mulţi. Care e mesajul pentru România ortodoxă?

Klaus Iohannis: Jenantă campanie. Mesajul meu e acelaşi pentru toţi: haideţi să construim o Românie a respectului, a locurilor de muncă! Nu cred că trebuie să facem deosebiri între creştini, şi eu sunt creştin. Practicant. Merg la biserică, dar asta nu are ce căuta în campanie. Dacă vrem să reconstruim România, trebuie să o facem împreună. Nu pe feliuţe.

Scrisoare Angela Merkel Klaus Iohannis

Dan Marinescu: Joacă, totuşi, corect BOR?

Klaus Iohannis: Nu am motive să cred că BOR s-a implicat, instituţional, în campanie.Unii reprezentanţi, poate, la nivel local. Cred, însă, că PSD a băgat cu forţa tema religiei în campanie şi e o mare greşeală.

Liviu Iolu: Veţi reuşi să convingeţi Parlamentul să avem 300 de aleşi? Veţi elimina corupţii din PNL?

Klaus Iohannis: Voi intensifica lupta anticorupţie, voi sprijini orice îmbunătăţire legislativă prin promulgări rapide şi aşa mai departe. Parlamentul este o instituţie de bază a democraţiei. Trebuie să fie credibil, acceptat, bine văzut şi eficient. Pentru asta trebuie să fie mai mic şi bicameral, dar aceste lucruri nu le decid eu, din calitatea de preşedinte, dar pot avea o opinie şi pot invita partidele la discuţii şi voi face acest lucru imediat ca să înceapă un proces de negociere, fiindcă numai prin consens se pot rezolva aceste probleme. Acum câţiva ani s-a făcut mare vorbire despre reforma în Parlament,doar că partidele nu s-au înţeles.

Liviu Iolu: Unde va avea loc prima vizită a lui Iohannis în calitate de preşedinte?

Klaus Iohannis: Posibil să fie la Bruxelles, dar îmi doresc ca una dintre primele vizite să fie la Chişinău.

Dan Marinescu: Apropo de Bruxelles, cum veţi colabora cu premierul dacă ieşiţi preşedinte? Vor veni reuniuni ale Consiliului European unde am avut o întreagă polemică.

Klaus Iohannis: Între timp am avut decizii ale CCR. Respect deciziile CCR. Nu aş putea să răspuns altceva. În ce priveşte colaborarea cu Ponta, trebuie să răspund la două aspecte aici. Indiferent de cine e prim-ministru, voi avea o colaborare corectă. Nu cred că voi fi în situaţia să colaborez cu Victor Ponta, propriul partid îl trimite acasă, e convingerea mea.

Un număr enorm de tineri doreşte să plece din România. Arată o totală lipsă de încredere în clasa politică şi aici trebuie să schimbăm lucrurile.

Liviu Iolu: Dacă veţi fi suspendat, cum aţi gestiona o asemenea situaţie?

Klaus Iohannis: Cum se gestionează, voi folosi mecanismele legale pentru a convinge că nu este cazul. Prin referendum se stabileşte dacă preşedintele rămâne sau pleacă.

Liviu Iolu: Ce ne spuneţi despre legea amnistiei?

Klaus Iohannis: Sunt total împotrivă. Când voi fi preşedinte, voi consulta specialiştii în drept pentru a găsi căile de a opri o astfel de lege.

Liviu Iolu: Ce puteţi face legal ca românii din străinătate să poată vota?

Klaus Iohannis: Din Opoziţie, nu poţi face mare lucru. L-am rugat pe premier să-l bage în viteză pe ministrul de Externe, dar nu putem să facem mai mult. Guvernul e ineficient şi aici a organizat prost alegerile în diaspora. Noi am pregătit la ACL sute de mii, aproape un milion de formulare, voluntarii le vor împărţi şi cred că vom sprijini oamenii să meargă rapid procesul de votare.

Liviu Iolu: Ce susţinere are în Europa Iohannis şi ce poate face pentru români?

Klaus Iohannis: Voi fi foarte ferm. Trebuie să facem astfel încât lumea să meargă cu aceeaşi viteză, dar acceptarea nu ţine de viteza economică, ci de drepturi fundamentale, de democraţie.

Dan Marinescu: Am o ultimă întrebare. Dacă vă temeţi de fraudarea votului.

Klaus Iohannis: Ce putem crede, dacă guvernul a dat din vară OUG care a deschis calea turismului electoral, dacă au făcut tot ce au putut pentru a trimite oamenii să voteze în altă parte? Avem 11% pe liste suplimentare, deci chiar cred că ne duce cu gândul la intenţii care nu sunt conforme cu un proces electoral curat din partea Guvernului, altfel cum am putea interpreta? Fac un apel. E important, dragii mei, să mergeţi la vot! Votaţi ce credeţi, schimbarea sau  să rămână pesediştii cu toată ţara, oricare e opţiunea! Sigur, aş prefera să mă votaţi pe mine, dar votaţi, fiindcă atunci nu prea mai e loc pentru fraude! Dacă observaţi lucruri stranii, nu ezitaţi să sesizaţi aceste chestiuni.

Klaus Iohannis la Adevarul Live FOTO David Muntean


Klaus Iohannis, de vorbă cu jurnalistul Liviu Iolu (dreapta, plan secund) şi cu Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Klaus Iohannis la Adevarul Live FOTO David Muntean
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite