HARTA Alegeri prezidenţiale 2014. România mică l-a votat pe Iohannis. Cât de mult s-a colorat ţara în roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Klaus Iohannis vor juca finala prezidenţială FOTO Adevărul
Victor Ponta şi Klaus Iohannis vor juca finala prezidenţială FOTO Adevărul

Harta votului pe judeţe arată că Banatul şi Ardealul au mers din nou cu dreapta, în timp ce Moldova, Oltenia şi Muntenia nu s-au dezis nici de această dată de PSD.

Rezultatele neoficiale din seara de duminică, în care institutele de sondare l-au dat câştigător pe Victor Ponta la o diferenţă de 10 procente faţă de Klaus Iohannis, au fost confirmate ieri de Biroul Electoral Central (BEC).

Astfel, după ce au fost numărate mai bine de 98% din voturi - atât din ţară, cât şi din diaspora- Victor Ponta a obţinut un procent de 40, 33%, Klaus Iohannis - 30, 44%, Călin Popescu Tăriceanu- 5,40%, Elena Udrea- 5, 18% şi Monica Macovei- 4, 46%. Dan Diaconescu şi Corneliu Vadim Tudor s-au apropiat de 4%, iar restul candidaţilor au obţinut procente insignifiante. Fotografia votului pe judeţe ne arată din nou două Românii: una mai mică, de dreapta, care l-a votat riguros pe Klaus Iohannis, şi una de stânga, o imensă pată roşie, acolo unde Ponta a obţinut procente confortabile.

Spre exemplu, Iohannis a câştigat clar în judeţele din centrul şi din vestul ţării, acolo unde regăsim electoratul tradiţional de dreapta. „Neamţul“ a reuşit să scoată peste 50 % acasă, în Sibiu, şi la Alba, judeţ controlat de influentul primar PDL Mircea Hava, în tandem cu liberalul Teodor Atanasiu. Peste 40% a obţinut Iohannis în Cluj, deşi Emil Boc a mobilizat electoratul în direcţia Elenei Udrea.

În turul doi va fi altceva. „Nu am nicio emoţie caă Iohannis va câştiga pe 16 noiembrie.Nici electoratul Elenei Udrea , nici cel al Monicăi Macovei n-au cum să voteze cu Victor Ponta. Electoratul maghiar va vota de asemenea cu Iohannis“, a spus europarlamentarul PDL Daniel Buda. De cealaltă parte, preşedinta PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a susţinut: „Nu suntem mulţumiţi de rezultatul pe Cluj. Vor urma analize, discuţii şi garantat vom avea un rezultat mult mai bun pe 16 noiembrie. În Transilvania s-a votat pro Iohannis, iar restul ţării a votat pro-Ponta“.

Iohannis a mai reuşit să treacă de pragul de 40% în Timiş, acasă la liberalul Nicolae Robu, la Arad, în fieful lui Ghiţă Falcă, şi în Bistriţa-Năsăud, judeţ dirijat de Ioan Oltean. În plus, electoratul din Bistriţa a întors spatele ordonanţei traseismului: cei nouă primari care au trecut de la PNL la PLR nu au reuşit să atragă electoratul spre Călin Popescu Tăriceanu preferându-l tot pe Iohannis.

Surprize

Deşi a pierdut, Iohannis a scos un procent nesperat în judeţul Constanţa, teritoriu aflat în stăpânirea baronul Radu Mazăre, foarte supărat pe Ponta pentru că Executivul nu i-a lăsat pe mână Portul Constanţa. Ioahnnis a fost votat de aproape 30% din electoratul constănţean, în timp ce Ponta fost preferat de 37%. Un alt scor-surpriză a scos Iohannis şi la Iaşi. Chiar dacă a pierdut lupta cu Ponta la nivelul judeţului, candidatul ACL a primit cu 2.000 de voturi mai mult decât liderul PSD în oraşul Iaşi, codus de un alt baron de tradiţie, Gheorghe Nichita.

„Rezultatele oficiale înregistrate la Iaşi confirmă performanţa politică a filialei noastre, dar ne obligă să ne mobilizăm mai bine pentru turul II de scrutin“, a declarat Nichita imediat după vot. De remarcat că în judeţul Iaşi au existat mai multe localităţi ai căror primari au trecut înainte de alegeri de la PNL la PSD, însă în care Klaus Iohannis a câştigat. De asemenea, dintre oraşele Moldovei, judeţul Iaşi a acordat cele mai puţine voturi candidatului Victor Ponta. Nici în Maramureş lucrurile n-au mers aşa cum ar fi vrut PSD. Judeţul a fost câştigat de Iohannis „la mustaţă“, inclusiv oraşul Baia Mare, condus de traseistul Cătălin Cherecheş, ajuns de ceva vreme la UNPR.

Redutele PSD

Victor Ponta a fost votat în valuri de electoratul istoric al PSD. Judeţele aflate la polul sărăciei şi regiunile controlate de baronii – mai noi sau mai vechi - ai PSD au făcut diferenţa între Ponta şi Klaus Iohannis. Să începem cu Teleorman. Judeţul lui Liviu Dragnea, în care şi morţii au avut drepturi electorale în vara anului 2012, l-a votat în proporţie de aproape 60% pe Victor Ponta. Un scor sensibil egal l-a primit Ponta şi în judeţul Mehedinţi, aflat la discreţia lui Adrian Duicu, prietenul lui Victor Ponta, eliberat din arest în timpul campaniei electorale. Un alt baron cercetat cu legea, Gheorghe Bunea Stancu, aflat în control judiciar, a mobilizat exemplar electoratul, astfel încât Ponta se poate lăuda cu un procent de 51, 54% obţinut la Brăila. Un scor de peste 50% a mai obţinut Ponta în Vaslui, Dâmboviţa, Buzău şi Ialomiţa.

Soţii Ridzi, mutare strategică

În Argeş, acasă la Constantin Nicolescu şi Tudor Pendiuc, Victor Ponta a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 49,75% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, reprezentantul ACL, a reuşit să obţină, la nivel de judeţ, doar  20,99% din sufragii. Practic, Klaus Iohannis n-a reuşit să adune în Argeş nici măcar jumătate din procentul obţinut de Victor Ponta, deşi reprezentanţii ACL mizau pe o scădere a puterii PSD la nivel de judeţ, după procesele în care a fost implicat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, social-democratul Constantin Nicolescu. Călin Popescu Tăriceanu a reuşit să se claseze, în Argeş, pe locul trei, cu 8,04%.

Oltenia a fost şi de această dată un bastion PSD. În judeţele Dolj, Gorj şi Olt, conduse de baroni discreţi cum sunt Olguţa Vasilescu, Ion Călinoiu şi Ion Prioteasa, candidatul PSD a obţinut victorii peste media de partid. Succesul obţinut de Ponta în faţa lui Iohannis a avut o dublă valoare în judeţul Ilfov: Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al candidatului PSD, s-a putut lăuda că l-a învins pe Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean şi unul din liderii PNL.

Un caz aparte s-a petrecut la Petroşani, acolo unde primar este Tiberiu Ridzi, soţul fostului ministru al Sportului, Monica Iacob Ridzi, condamnată în primă instanţă- la cinci ani de închisoare. Cei doi soţi au trecut în urmă cu câteva zile de la PDL la UNPR şi au pus serios umărul la Victoria lui Ponta din Hunedoara. În Petroşani, Victor Ponta a obţinut 49,27 % din voturi, iar Klaus Iohannis,  20,30%
Victor Ponta ar fi câştigat alegerile detaşat la Botoşani din primul tur, deşi liberalul Florin Ţurcanu are frâiele judeţului. Candidatul PSD a obţinut pe meleagurile lui Eminescu 55,59% din totalul voturilor.

Ponta l-a bătut pe Iohannis în Bucureşti

Victor Ponta a reuşit să se impună în faţa lui Klaus Iohannis şi în Bucureşti, unde primar este bunul său prieten, Sorin Oprescu, un susţinător declarat al lui Ponta. Cel mai bun scor obţinut în Bucureşti de către Ponta, s-a înregistrat mchiar în Sectorul 5 al lui Marian Vanghelie, surprins în urmă cu câteva zile înjurându-l pe liderul PSD. Diferenţa dintre Ponta şi Iohannis în Sectorul 5 a fost de 12 procente, mai mare decât media naţională. Victor Ponta l-a învins pe adversarul său din turul II chiar şi în Sectorul 6, în fieful liberalului Rareş Mănescu, un apropiat al fostului lider PNL, Crin Antonescu. 

Klaus Iohannis a câştigat numai în Sectorul 1, unde primar este democrat-liberalul Andrei Chiliman, fost liberal. În toate celelalte sectoare, Victor Ponta a reuşit să scoată un scor mai bun  decât Klaus Iohannis. Ponta s-a distanţat la opt procente şi în Sectorul 4, acasă la Cristian Piedone, de la PC, partid aflat la guvernare alături de PSD.  Şi bucureştenii din Sectorul 2, unde primar este Neculai Onţanu de la UNPR,  partid aflat în coaliţia de guvernare, au votat mai mult pentru Victor Ponta decât pentru Klaus Iohannis. Un scor apropiat cu cel din Sectorul 2 a obţinut Ponta şi în Sectorul 3, condus de prietenul Robert Negoiţă.

Profilul alegătorilor

Circa o treime dintre alegătorii care s-au prezentat la urne duminică au urmat cel mult 10 clase sau şcoala profesională, iar mai puţin de un sfert aveau studii superioare, potrivit sondajului realizat  la ieşirea de la urne de IRES. Iată cum arată profilul celor doi finalişti.

• Alegătorii lui Victor Ponta: cel mai mare procentaj (44%) îl au cei care au urmat cel mult 10 clase sau şcoala profesională, iar cei cu studii superioare sunt în proporţie de 15%. 42% dintre votanţi sunt din mediul rural. 31% au vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani, iar 24% au 65 de ani şi peste.
• Alegătorii lui Klaus Iohannis: cea mai mare pondere o au cei cu liceul sau maximum şcoala profesională (48%), urmaţi de votanţii cu studii superioare (29%). 70% dintre alegătorii lui Iohannis sunt de la oraş. 35% au vârste între 18 şi 34 de ani, iar 31% au 35-49 de ani.

Covasna şi Harghita au rămas verzi

Aşa cum era de aşteptat, Kelemen Hunor, candidat din partea UDMR, a câştigat competiţia electorală în judeţele Harghita şi Covasna, teritorii populate îndeosebi de etnici maghiari. Bătălia în Covasna şi Harghita s-a dat între doi reprezentanţi ai comunităţii maghiare:  Kelemen Hunor, din partea UDMR, şi Szilágyi Zsolt, candidatul PPMT, însă Kelemen Hunor a obţinut peste 50% în ambele judeţe, reuşind astfel să se impună în faţa lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis, fruntaşi în toate celelalte judeţe din ţară.

Scorul obţinut de Ponta în satul Patriarhului Daniel: 66,6 la sută

Comuna Bara, din care face part şi Dobreşti, satul natal al Patriarhului Daniel, este una dintre cele mai mici din judeţul Timiş. Datele statistice ale numărătorii paralele realizate de PSD arată, însă, că în această localitate, cu satele aparţinătoare Bara, Dobreşti, Lăpuşnic şi Rădmăneşti, Victor Ponta a obţinut pe comună un scor de 66,63 la sută. În întreaga comună, cu primar PSD din 2004, au fost 259 de voturi valabil exprimate.

 Din statistica realizată pe fiecare sat în parte reiese că Victor Ponta a obţinut cel mai bun scor, 74 la sută, în satul Lăpuşnic, unde au votat 50 de alegători. În clasamentul pe comună, satul natal al Patriarhului Daniel, Dobreşti, ocupă locul doi, cu un procent de 66,67 la sută. Pe trei se află Rădmăneşti cu 65 la sută, iar pe ultimul loc este plasat satul Bara, 60,87 la sută. Media procentelor obţinute de Victor Ponta în cele patru sate arată un scor pe comună de 66,63 la sută. Din cele 259 de voturi valabil exprimate din comuna Bara, Klaus Iohannis a obţinut 41. În statistica realizată de PSD mai apare Kelemen Hunor, care a obţinut patru voturi şi Dan Diaconescu, care a fost votat de 19 alegători. (Daniel Dancea)

harta

Citeşte şi:

LIVE BLOG Alegeri prezidenţiale 2014. Udrea, Dragnea, Meleşcanu şi Funar au făcut declaraţii de la urne

Alegeri prezidenţiale 2014. Românii îşi aleg un nou preşedinte pe 2 noiembrie. Urmăriţi aici transmisiunea întregii zile în format live blog, pentru a fi la curent cu toate informaţiile, prezenţa la vot şi incidentele.

Alegeri prezidenţiale 2014. Gheorghe Funar a votat la ora 7:00, îmbrăcat în costum popular

Candidatul independent la Preşedinţie Gheorghe Funar a votat, duminică dimineaţă, la ora 7.00, el venind la secţia de votare îmbrăcat în costum popular.

Alegeri prezidenţiale 2014. Primele informaţii de la MAI

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, la ora 8.00, primele informaţii privind alegerile prezidenţiale 2014. Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 11.00.

Alegeri prezidenţiale 2014. Tot ce trebuie să ştii despre ziua votului

Românii sunt aşteptaţi duminică, 2 noiembrie, să-şi aleagă viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani. „Adevărul“ vă prezintă un scurt ghid informativ cu privire la ziua votului.

Alegeri prezidenţiale 2014. Ce zic românii pe reţelele sociale până la ora 9.00

Alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur de scrutin a început astăzi de la ora 7.00, iar românii au început deja să scrie pe reţelele sociale despre alegeri, despre incidente. Deja au apărut primele probleme, ca la fiecare astfel de eveniment în România.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite