Alegeri prezidenţiale 2014. Primarii din Italia au oferit României spaţiu pentru a deschide mai multe secţii de vot. MAE i-a refuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomaţii români din Italia au cerut ajutor autorităţilor locale din Italia pentru deschiderea de secţii de vot în două oraşe cu mari comunităţi de români. Primăriile din Italia au răspuns pozitiv cererii diplomaţilor români din Peninsulă, însă MAE a refuzat ofertele, arată jurnaliştii de la hotnews.ro.

Două documente oficiale ale primariilor din Riano şi Verbania, puse la dispoziţia HotNews.ro de consilieri locali, arată că oficialii italieni au fost pregătiti să ofere ajutor Minitserului de Externe pentru amplasarea de secţii de vot încă dinaintea turul 1 al prezidenţialelor, dar MAE nu a răspuns ofertelor.

„Ca răspuns la solicitarea dvs. din 11 septembrie 2014, cu privire la Alegerile pentru Preşedinţia României care se vor desfăşura pe 2 şi 16 noiembrie 2014: Prin prezenta, după ce am evaluat cererea Dvs, avem plăcerea de a vă comunica faptul că administraţia locală a decis să acorde susţinerea instituţională pentru procesul electoral la care v-aţi referit. Prin urmare, puteţi lua legătura cu Responsabila Biroului de Stare Civilă, doamna, la numărul de telefon, care vă stă la dispoziţie pentru următoare clarificări”, a transmis primarul din Rignano Flaminio, Fabio di Lorenzi, către Ambasada României.

Gabriel Pîrjolea, consilier la Riano, lângă Rignano, un susţinător al deschiderii secţiei de votare, povesteşte că în zonă trăiesc mii de români. „Românii din teritoriu, printre care şi eu, am solicitat din timp, cu săptămâni întregi înainte de alegeri, organizarea unei secţii de votare la Rignano. Primăria a aprobat cererea, printr-o hotărâre a Consiliului municipal. Au pus la dispoziţie logistica şi disponibilitatea de a contacta carabinierii pentru asigurarea ordinii. Disponibilitatea a fost comunicată la Ambasada de la Roma şi eram optimişti. Când am văzut lista publicată de MAE, ne-am dat seama că nu va fi nicio secţie la Rignano. În zona Campagnano, Rignano, Riano, Civitacastellana trăiesc circa 30.000 de români.  Eu am votat la Roma, la Accademia di Romania”, spune Gabriel Pîrjolea.

Aceeaşi situaţie s-a repetat şi în localitatea Verbania, din regiunea Piemonte.  „Am vorbit din timp cu cei din primărie, chiar anunţasem public ca vom avea secţie de votare, pentru prima oară, la Verbania. Primăria mi-a comunicat că este pregătită să deschidă secţia chiar dacă obţine acordul MAE cu două zile înainte de ziua scrutinului. Ne-au pus la dispoziţie logistică şi sediu. Partea română urma să asigure doar personalul, în rest era tot. Cererea noastră nu a fost aprobată de autorităţile române. Eu personal am fost nevoit să merg la cea mai apropiată secţie de votare, la Torino, unde am aşteptat şase ore să votez. 350 de km dus întors cu maşina, oboseală, cel puţin 100 de euro dacă stau să mă gandesc doar la benzină. Atât m-a costat votul. La Torino trăiesc 100.000 de români, un oraş cât Piatra Neamţ, să spunem. Vă închipuiţi cum ar fi alegerile la Piatra Neamţ, cu o singură secţie de votare“, arată şi Adrian Chifu, consilier român ales în primăria din Verbania, pentru Hotnews.ro.

MAE pune la dispoziţie 800 de persoane

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în baza deciziei Biroului Electoral Central  privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare al celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României din 2014 la secţiile de votare din străinătate, a transmis, în termenul prevăzut de decizia menţionată, Biroului Electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate lista cu propuneri de personal, pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate.

În acest sens, MAE a pus la dispoziţie aproximativ 800 de persoane, atât din cadrul centralei MAE, cât şi al misiunilor diplomatice şi consulare, urmând ca BES să decidă completarea birourilor electorale cu personalul necesar, acolo unde va fi cazul, cu prioritate prin implicarea personalului MAE din serviciul exterior.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite