Alegeri prezidenţiale 2014. Portret de preşedinte, în viziunea lui Andrei Pleşu: „Dacă se vede pe faţa ta orgasmul puterii, ceva nu e în regulă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Andrei Pleşu a fost invitat, duminică, în emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de Pro TV, în cadrul căreia a vorbit despre trăsăturile care, în opinia sa, ar trebui să alcătuiască portretul viitorului Preşedinte al României.

„Este esenţial să fie un om onest. Onestitatea este decisivă“, a spus Andrei Pleşu, întrebat de moderatorul emisiunii ce fel de personalitate ar trebui să aibă viitorul preşedinte.

„În al doilea rând, să fie un om educat. Am avut cizmari, tot felul de conducători discutabili înainte de 1989, ar fi bine să avem un domn, să ştie o limbă străină sau două. Nu e rău să ai în vârful ţării pe cineva de care să nu-ţi fie jenă“, a mai spus scriitorul.

Andrei Pleşu a comentat cu acest prilej desfăşurarea campaniei electorale şi a apreciat că, la ora actuală, candidaţii la Preşedinţie manifestă o euforie care transformă cursa pentru Cotroceni într-o permanentă „bătaie cu pumnul în piept“.

„Campania are ceva din virilitatea gorilelor care traversează jungla spunând: «Eu sunt şeful!». E bine să ştii până unde ai  competenţe, până unde ai rezistenţe, care sunt vulnerabilităţile tale, în general. Să nu ai euforia propriei tale personalităţi. Mai trebuie, de asemenea – asta o spunea un conservator englez -, să nu-ţi placă prea mult, să nu te îmbăiezi obscen în funcţia în care te afli. In fond, este o funcţie eminamente slujitoare, ca şi aia de ministru. Dacă se vede pe faţa ta orgasmul puterii, ceva nu e în regulă“, a explicat Pleşu.

Filosoful a atras atenţia asupra tabloidizării politicii din România şi a vorbit despre necesitatea unei „devedetizări a politicului“.

„Politicul a devenit un fel de concurent al divertismentului. Politicienii se simt vedete, VIP-uri, apar, sunt urmăriţi pe plajă, ştiu ce fac. Nu e normal. Ăştia sunt nişte înalţi funcţionari al căror scop este să facă ţara să meargă“, a conchis Andrei Pleşu.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis şi Monica Macovei, ţintele primelor dezinformări din campanie

Antena 3 a lansat, în prima săptămână din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, două ştiri false. Prima: Klaus Iohannis locuieşte în Bucureşti în casa unui apropiat al lui Traian Băsescu. A doua: Monica Macovei este cercetată de DIICOT. Ambele ştiri au fost preluate iemdiat de postul de casă al premierului Ponta, România TV, şi de site-ul DC News, condus de Bogdan Chirieac.

Voiculescu, scrisoare din închisoare către Băsescu, Macovei şi Udrea: Aţi nenorocit România

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare, continuă şi după gratii să-şi atace oponenţii politici. Fondatorul PC a postat, sâmbătă, pe blogul personal, o scrisoare adresată preşedintelui Traian Băsescu, precum şi prezidenţiabilelor Monica Macovei şi Elena Udrea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite