Alegeri prezidenţiale 2014: Klaus Iohannis şi-a lansat candidatura la Preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la alegerile prezidenţiale, la un miting ACL în faţa Guvernului. Evenimentul a început la ora 11.00 cu discursul secretarului general al PPE, Antonio Istúriz, şi s-a încheiat la 12.30 prin cuvântarea lui Klaus Iohannis.

UPDATE 12.20 Discursul lui Klaus Iohannis, la lansarea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale:

Dragi prieteni, vă mulţumesc că sunteţi astăzi aici. Vouă si celor care nu au putut fi aici, dar sunt cu gândul alături de noi. 

Mărturisesc, nu e uşor, e un moment special pentru mine. Nu m-am gândit că voi fi aici, nici în urmă cu 30 de ani, când am început să predau ca profesor, nici în urmă cu 14 ani, când am devenit primar. Nu m-am gândit că eu, un profesor de liceu, cu nume de neamţ, dintr-un oraş din centrul ţării, voi fi astăzi în faţa a zeci de mii de oameni entuziaşti, vorbind în numele a milioane de susţinători, cu o viziune pentru România. Democraţia şi libertatea au făcut acest lucru posibil. Dar mai ales voi, cetăţenii acestei ţări, cu generozitatea voastră, cu deschiderea voastră, voi aţi făcut acest lucru posibil. Este o onoare şi o mare responsabilitate. Pornesc în această bătălie pentru Preşedinţia României cu încredere şi convingere.

Viziunea mea este viziunea voastră. Victoria mea va fi victoria voastră. A venit vremea faptelor. Eu sunt un om al faptelor, nu al vorbelor goale. Sunt un om al promisiunilor onorate, nu al scandalului si al spectacolului. Sunt un om care construieşte, nu unul care distruge. România lucrului bine făcut, aceasta este viziunea mea. 

Nu contează că eşti la Sibiu, la Bucureşti sau la Dorohoi. Nu contează că eşti primar, ministru sau preşedinte. Cei de aici (n.r. Palatul Victoriei, sediul Guvernului) ne-au demonstrat că nu au rezultate, că nu le pasă. Auu dezamăgit. Dacă ai valori, le respecţi oriunde. Daca nu ai valori la Palatul Victoria, nu vei avea valori nici la Palatul Cotroceni.

Eu vă spun cu toată convigerea: în România se poate! Am intrat în competiţia prezidenţială cu acest gând. Să facem din România o ţară care ştie ce vrea, care merge înainte pe drumul ei european şi euro-atlantic. O ţară nu pierde banii în buzunare de partid. O ţară care găseşte soluţii durabile la sistemul de pensii, nu care se împrumută an de an pentru a le plăti. O ţară care-şi ţine acasă specialiştii din cercetare, din economie, preţuindu-le munca. O ţară în care oamenii nu mor cu zile pentru sistemul de sănătate e bolnav. O ţară în care progresul naţiunii şi a fiecarei familii este măsurabil de la an la an. Aceasta este România lucrului bine făcut!

Vă vorbesc vouă, celor mai tineri, şi vă spun, voi sunteţi viitorul pentru care trebuie să construim România lucrului bine făcut. Sunt convins că şi în acest moment există televiziuni care se gândesc cum să mă mai atace. Acest lucru nu mă va opri.

Nu vreau ca generaţia voastră, a celor de 30, 40, 45 de ani, să fie încă o generatie de sacrificiu. Ma adresez vouă şi vă spun: încă nu e prea târziu, dar peste cinci ani va fi! Vă chem să ne fiţi aliatii pentru ca din noriembrie să construim România lucrului bine făcut.  Avem şansa de a reaşeza România de harta respectului, a speranţei. O Românie în care merită cu adevărat să trăieşti!

UPDATE 12.10 Copreşedintele ACL, Vasile Blaga: 

Proiectul nostru este despre România, despre cum să arate România fără minciună, fără jumătăţi de măsură. România are nevoie de un preşedinte care să convingă prin fapte, nu prin vorbe goale. De un preşedinte care să scape politica şi modul de exprimare a politicienilor de mocirlă. De aceea ACL va propune candidatul-etalon al lucrului bine făcut: Klaus Iohannis, primraul Sibiului. Iohannis a adus investitori la Sibiu, de Ponta fug investitorii ca dracu' de tămâie. Iohannis a făcut cinste Romaniei cu Sibiu Capitala Culturală Europeană (2007, n.r.), Ponta ne face de râs în faţa liderilor europeni.

UPDATE 12.00 Prim-vicepreşedintele ACL, Cătălin Predoiu: 

A privi în urmă e o greşeală. A privi înainte este o datorie. Vă chem să privim inainte, la victoria ACL şi Klaus Iohannis. Nu ne trebuie multe cuvinte pentru a defini regimul Ponta: minciuna, hoţia, aroganţa, dispreţul, şomajul, recesiunea, corupţia, taxele. Toate acestea au pornit de la acelaşi palat (Palatul Victoria, sediul Guvernului, n.r.) pe care trebuie să-l luăm după ce luăm celelalt palat, Cotroceniul.  Să dăm României un guvern cu adevărat de dreapta, cu politici de dreapta. Trebuie mai întâi să ne ridicăm în frunte cu Klaus şi să luăm Palatul Cotroceni. 

„Victor Ponta minte, Klaus Iohannis preşedinte”, şi-a încheiat Cătălin Predoiu discursul.

UPDATE 11.45 Prim-vicepreşedintele ACL, Mihai-Răzvan Ungureanu:

Victoria lui Klaus Iohannis este victoria tuturor celor de aici, a românilor, a generaţiilor viitoare. Avem nevoie un preşedinte care să ştie să reprezinte România. O Românie în care să ne recunoaştem şi noi şi în care partenerii noştri să aibă încredere. Acesta este preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele tuturor românilor de oriunde ar fi ei. Românii noştri din Cernăuţi, din Chişinău, din comunităţile istorice aşteaptă un preşedinte care să-i reprezinte şi să-i apere, care să ştie ce înseamnă să fii pavăză în faţa tuturor furtunilor.

image

UPDATE 11.30 La lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis a fost invitată Andreea Ignat, o femeie din Iaşi care a ajuns cunoscută în mediul online după ce a publicat pe un blog scrisoarea intitulată „Ordonanţa de urgenţă a poporului”.

Andreea Ignat: „Efortul meu de a veni de la Iaşi nu este în zadar. Sunt mama unei fetiţe de patru luni şi ea este motivul pentru care am decis că trebuie să contribui la o schimbare. 

Aşa că am scris o scrisoare omului care apare în nouă din zece ştiri, într-o singură zi. I-am scris lui Victor Ponta o scrisoare, intitulată „Ordonanţa de urgenţă a poporului”. Am pus în ea toate nemulţumirile mele, de mama, de femeie, de antreprenor, de cetăţean român. Scrisoarea mea a ajuns şi la condurerea PNL care m-a invitat aici. 

Mesajul meu este următorul: Mergeţi la vot si votaţi liber şi corect.

Suntem un popor cu coloană vetebrală care nu se înjoşeşte la un litru de ulei sau la un tricou roşu. 

image

Suntem un popor care ştie sa ia atitudinea, nu să stea deoparte şi să mănânce popcorn. Nu vreau ca fiica mea să asocieze credinţa în Dumnezeu cu aur, bani şi maşini scumpe. Nu vreau ca fiica să creadă că învăţământul înseamnă copiat, plagiat.

Românii merită mai mult. Mergeţi la vot şi votaţi liberi”.

Alegeri prezidentiale 2014: discursul Andreei Ignat, autoarea „Ordonanţei de urgenţă a poporului” 


UPDATE 11.10 Secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz: „Sunt onorat să fiu astăzi aici. Acum câteva luni când aţi decis fuziunea celor două partide, PNL şi PDL, aţi demonstrat că sunteţi o voce puternică în România, aflată în serviciul electoratului de centru-dreapta şi nu numai. În două luni, aţi demonstrat că sunteţi alternativa cea mai credibilă şi cea mai puternică la stânga politică românească, o stânga ancorată încă în comunism,  nu în socialismul european modern.

La nivelul conducerii PPE am urmărit cu stupoare ce a făcut guvernul premierului Ponta din România prin ordonanţele sale de urgenţă care eludează statul de drept (....). Am asistat sideraţi la declaraţiile halucinante ale premierului Ponta, actualmente candidat la Preşedinţie, ce compară mandatul actualului preşedinte cu atrocităţile naziste. O astfel de exprimare absurdă rar găseşti la vreun lider european, iar noi în Europa nu tolerăm astfel de abordări politicianiste.

Cu Iohannis preşedinte, România va rămâne în Europa, nu va vira spre Eurasia. Secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz (foto dreapta)

„Să nu uităm că la graniţa Europei bate viscolul dintre Est. Slăbiciunea României poate veni doar din guvernări demagogice, corupte. De doi ani, candidatul Victor Ponta ne-a demonstrat că conduce un astfel de guvern, ne-a demonstrat cât de bine minte”, a adăugat Istúriz.

„Viitorul aparţine politicienilor responsabili, cu politici de succes îndreptate spre prosperitatea cetăţeanului român. Viitorul ne aparţine. Viitorul îi aparţine lui Iohannis”, şi-a închis discursul secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz.

UPDATE 11.00 Pe un ton ironic la adresa lui Victor Ponta şi a Elenei Udrea, solistul Aurelian Temişan a deschis ceremonia pentru lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale.

Copreşedinţii Alianţei Creştin-Liberale, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, „împreună în marea luptă”, astfel au fost introduşi în scenă liderii ACL de cătreTemişan, care ulterior l-a anunţat pe secretarul general al Partidului Popular European (PPE), Antonio López-Istúriz, ca invitat special.


10.30 Liderii ACL au convenit ca evenimentul de lansare a candidaturii lui Iohannis la prezidenţiale să aibă loc, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, în încercarea de a marca ideea confruntării dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Manifestarea, prevăzută să înceapă la ora 11.00, este programată să dureze aproximativ o oră şi jumătate. Potrivit organizatorilor, sunt aşteptate la miting aproximativ 50.000 de persoane din toate filialele PNL şi PDL din ţară.

Evenimentul ACL blochează o parte din traficul rutier prin Piaţa Victoriei, dar se poate circula pe Bulevardul Aviatorilor - Calea Victoriei - Bulevardul Lascăr Catargiu şi Şoseaua Nicolae Titulescu - Bulevardul Iancu de Hunedoara.

Organizatorii spun că lansarea va fi „un eveniment clasic de campanie”, în care Klaus Iohannis va vorbi la finalul evenimentului. Înaintea candidatului ACL, va susţine un discurs preşedintele PDL, Vasile Blaga, şeful de campanie al lui Iohannis.

La miting sunt programaţi să mai vorbească primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PDL), secretarul general al PNL, Marian Petrache, prim-vicepreşedintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu.

Liderii ACL se vor afla pe o scenă amplasată în faţa Guvernului, urmând ca fiecare vorbitor să păşească pe un podium care va ajunge în mijlocul celor prezenţi. De asemenea, în Piaţa Victoriei organizatorii vor monta ecrane pe care se va retransmite live evenimentul.

Chiar dacă lansarea candidaturii la prezidenţiale a lui Iohannis se va petrece sâmbătă, lansarea programului său pentru prezidenţiale „România lucrului bine făcut” va avea loc luni seară, la Palatul Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite