Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis, despre trocul Hrebenciuc - Şova: „Pe vremea USL, PSD insista cu legea amnistiei şi a graţierii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, preşedinte PNL FOTO Adevărul
Klaus Iohannis, preşedinte PNL FOTO Adevărul

În contextul stenogramelor din referatul DNA, în care Viorel Hrebenciuc îi promitea lui Dan Şova şefia PSD în schimbul unei legi a amnistiei, Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie, spune că PSD insista în şedinţele USL cu iniţierea unei astfel de legi.

Principalele declaraţii de la B1 TV ale lui Klaus Iohannis:

Despre dosarul în care este implicat Hrebenciuc şi Şova

Pe vremea USL, acesta a fost unul dintre lucrurile pentru care nu a fost armonie. PSD încerca cu această lege a amnistiei şi a graţierii. Noi am repetat că nu suntem de acord. În PSD există cercuri care au vrut să promoveze această lege pentru ei. Este un lucru excelent că DNA se preocupă de aceste lucruri. Abia aştept să se finalizeze aceste dosare, să vedem cine şi ce a făcut. Chiar astăzi aţi urmărit că în Cameră trebuia să se dea un vot. Cine credeţi că nu a venit la vot? PSD. Practic a boicotat şedinţa. Oare de ce?

Iar prim-ministrul are o poziţie foarte stranie, care spune că vrea stat de drept. Preşedintele PSD spune că nu cunoaşte aceste dosare pentru că se ocupă de guvernare. Care guvernare? Este preşedintele PSD şi să facă bine să aibă o poziţie clară. Simpli cetăţeni vor dori să ştie dacă Victor Ponta este pentru stat de drept sau pentru protejarea corupţilor.

Despre suspecţii de corupţie din PNL

De când sunt preşedinte al PNL, eu sunt întotdeauna pentru încuvinţare. Colegii mei sunt de aceeaşi părere. Tudor Chiuariu nu-şi pierde calitatea de membru pentru că nu este condamnat pentru fapte de corupţie. Sunt de părere că legea trebuie respectată, iar statutul partidului este legea internă. Legislaţia este de aşa natură că nu i se poate retrage calitatea de membru al PNL. Un gest s-a făcut. S-a retras din Comisia Juridică. Este important să se meargă până la sfârşit. Să se judece. Important este să nu se treneze foarte mult. Dacă s-a găsit că sunt oameni care trebuie cercetaţi, să fie trimişi în judecată. Nu cred că putem să acuzăm un preşedinte de partid dacă membrii săi au încălcat legea.

Despre relaţia cu Crin Antonescu

Mie îmi pare rău că nu mă susţine, dar nu am ce să schimb. Dacă s-a supărat că nu mai este preşedinte PNL şi candidat la Preşedinţie... Nu cunosc modul în care a evoluat totul. Nu am avut o discuţie pe fundament. Pot să spun că lucrurile nu mai sunt ca înainte. Sper ca până în turul II al alegerilo, să-l conving să mă voteze. În ultimele săptămâni nu am avut ocazia să discutăm.

Despre relaţia cu Traian Băsescu

PSD mă acuză că sunt omul lui Băsescu, PMP mă acuză că sunt omul lui Ponta. Sunt fără Băsescu. Traian Băsescu este de domeniul trecutului, iar ceea ce am creat noi, noul PNL, este de viitor. I-am lăsat pe ei cu istoria lor şi noi, cu viitorul nostru. Nu suntem cu Băsescu. Suntem într-un proiect care nu-l include pe Traian Băsescu. Înregistrarea partidului se va face în zilele următoare. Ca să putem să ne prezentăm cu un candidat unic am avut nevoie de ACL, care este un vehicul pentru această campanie. Alianţa este în esenţă noul partid.

Nu am avut niciun dialog şi nicio întâlnire cu Traian Băsescu. Preşedintele nu este ales de partide. Preşedintele nu trebuie să fie nici prşedintele partidelor, nici al structurilor, ci al oamenilor. Nu vreau să fac înţelegeri obscure între partide ca să vină cineva să spună că votează cu Iohannis. Încarcă mandatul inutil. Oamenii vor vedea doi oameni în turul II şi vor vota, ori pentru mine, ori cu Victor Ponta, un om manevrat de sisteme. Eu sunt un om liber.

Eu sunt convins că întregul PNL plus PDL mă sprijină. Până şi colegul meu, domnul Boc, sunt conviins că va fi de partea bună a lucrurilor. Aici vorbim de mai multe etape. Este un lucru declarat de Boc de ce face în primul tur. Eu stau liniştit în turul II. Oamenii şi-au dat seama că vom câştiga. Vom câştiga nu numai Preşedinţia, ci şi guvernarea. Vom guverna.

Despre ordonanţa traseismului

Această ordonanţă care pregăteşte o posibilă fraudare a alegerilor, pentru noi, nu este rea. Eu trebuie să mă gândesc ce ar fi făcut aceşti primari care au plecat. Cine nu a crezut că sunt la noi, s-au dus la ei. Aceşti primari care au migrat au avut tot felul de promisiuni. Cine a rămas vor să ducă această luptă şi o vor duce. Noi credem că se deschide poarta turismului electoral. Vi se pare corect ca o lege să fie scoasă din uz înainte de alegeri?

Despre procesul cu ANI

Nu au decis nimic astăzi. Am depus o întâmpinare, un punct de vedere faţă de ce a cerut ÎCCJ. Nu sunt în incompatibilitate. Instanţa a anulat raportul ANI şi ANI a făcut recurs. Nu-mi fac nicun fel de probleme. Am câştigat toate procesele cu ANI. Procesul cu ANI nu este o speţă penală, ci administrativă. Dar şi pe acestea le voi câştiga. Eu pot să spun că se va judeca absolut normal. ÎCCJ nu va verifica pe fond, ci va verifica dacă s-a respectat procedura şi dacă sunt dovezi noi.

Despre „ghinionul“ celor care nu au şase case

A fost un răspuns foarte neispirat. Dacă cineva s-a simţit jignit, îmi cer scuze. Am avut o zi proastă. Dacă a supărat pe cineva, îmi asum vina. Dar ghinionul există la dascăli. În ultimii 25 de ani, dascălii au avut ghinion pentru că nimeni nu i-a băgat în seamă.

Despre atacul cu lipsa copiilor

Oameni simpli s-au simţit lezaţi de aceste afirmaţii. Sunt foarte multe cupluri care din diferite motive nu au copii. Şi în campanie trebuie să fie o limită. Aici s-a mers sub această linie.

Despre tema religiei şi a etniei

Chiar candidatul Victorm Ponta a încercat o astfel de schemă. Răspunsul a venit din mai multe părţi. Nu cred că îmi dăunează că sunt etnic maghiar, dar nici nu mă avantajează. Faptul că sunt ortodox sau nu, nu cred că este un lucru important. Credinţa şi Biserica sunt foarte importante, dar vorbim de un preşedinte care trebuie să facă politică pentru ţară. Nu mi-a repoşat nimeni că sunt etnic german sau că nu sunt ortodox.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite