LIVE BLOG Alegeri prezidenţiale 2014. Rezultatele parţiale: Victor Ponta şi Klaus Iohannis, în turul al doilea

LIVE
BLOG Alegeri prezidenţiale 2014. Rezultatele parţiale: Victor Ponta şi Klaus Iohannis, în turul al doilea

O persoană votează pentru alegerile prezidentiale, la sectia 54, în Bucureşti FOTO Mediafax

Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor înfrunta în al doilea tur de scrutin de pe 16 noiembrie. Urmăriţi evoluţia acestei zile în live blog-ul adevarul.ro.

Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor întâlni în turul al doilea de scrutin pentru alegeri prezidenţiale 2014. În urma lor mai mulţi candidaţi au procente asemănătoare - Elena Udrea, Monica Macovei sau Călin Popescu Tăriceanu. 
 
Alegerile de astăzi au adus la vot peste 52% din români, dar şi incidente inedite. Faţă de alţi ani, nu am mai auzit de autobuze electorale peste tot în ţară. În schimb, în Diaspora, românii au vrut să voteze, dar s-au lovit de problemele de organizare de la secţiile de votare din diverse capitale ale lumii. 
 
La Paris, Londra sau Chişinău românii nu au mai putut vota, deşi la finalul zilei de vot, la ora 21.00, încă erau sute de oameni aliniaţi pentru a vota. La Viena, Madrid, Bruxelles sau Haga s-a stat câte 3-4 ore pentru a pune ştampila de vot. 
 
Mai jos aveţi desfăşurarea completă a unei zile de alegeri. 


 

 
După exit poll-uri, Monica Macovei a pierdut în primul tur al alegerilor. „Adevărul“ a fost prezent la sediul său de campanie, acolo unde pe seară erau adunate câteva zeci de persoane.

UPDATE 23.33 Protestele de la Paris - imagini video în exclusivitate pentru adevarul.ro. 
 
 
 
Preşedintele UDMR Cluj, Kelemen Hunor, care a obţinut la alegerile prezidenţiale 2014, conform  exit-poll-urilor, între 3,5 şi 4,3 la sută din voturi, a susţinut că este un rezultat bun. El a mai arătat că nu e momentul să vorbească despre candidatul pe care-l va susţine în turul II.
 
UPDATE 23.29 - Noaptea cea lungă a românilor din Diaspora: "Ponta nu uita, Facebook te va îngropa"
 
Alegeri prezidenţiale 2014. Românii au ieşit în proporţie de 52% la alegerile prezidenţiale, în primul tur. Cozile de la secţiile de votare din străinătate au provocat proteste… la Bucureşti, la Paris, la Londra, aproape peste tot. E noaptea lungă a alegerilor prezidenţiale şi noi o urmărim pe reţelele sociale.
 
 
Călin Popescu Tăriceanu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2014, pare că nu a crezut nici măcar el în şansele sale de a prinde un loc în turul doi din 16 noiembrie. A venit la sediul de campanie târziu, a părut că nu vede lumea ce îl aştepta şi a trecut val vârtej printre jurnalişti, voluntari şi simpatizanţi şi s-a refugiat în birou cu foştii şi posibil viitori miniştri
 
 
 
 

Elena Udrea a zâmbit aseară…trist. Alegerile au fost un examen greu pentru candidata PMP, care, deşi şi-a făcut  bine temele, spune ea, a luat doar 6…procente. Dezamăgirea a fost practic cuvântul de ordine , ieri, la sediul PMP din Centrul Capitalei.

 

Marea bătălie electorală şi-a consumat, duminică, prima etapă. O etapă în care, conform obiceiului, am scăpat de candidaţii de umplutură, multi dintre ei onorabili, dar constienţi că au concurat pentru a obţine locul 3. Am rămas cu deja cunoscuţii câştigători ai locurior 1 şi 2, Victor Ponta şi Klaus Johannis.

 

Potrivit BEC, până la ora 21.00, au votat 52,31% din români, din care 51,64% în mediul urban, iar 53,21% în mediul rural.

Klaus Iohannis, candidatul ACL, a declarat, după anunţarea exit-poll-urilor, că rezultatul alegerilor de duminică seară este un rezultat „foarte bun”, mulţumindu-le în acelaşi timp românilor care au ieşit să voteze.

 
 
Liviu Iolu, jurnalist Adevărul, Dan Marinescu, redactor-şef Adevărul, şi Remus Ştefureac, director INSCOP, comentează în direct primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale.
 
 
Traian Băsescu a declarat duminică seară că au existat deficienţe grave de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate. De asemenea, şeful statului a spus că se impun demisiile ministrului de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat Bogdan Stanoevici, transmite Mediafax.
 
 
Seara a coborât de mult timp peste Paris. Ambasada României de pe rue de l'Exposition, sediul ICR, în acelaşi loc, conturul dat de strada Saint Dominique şi avenue Bosquet, par a fi luate de-a dreptul ostatice, la figurat, de lanţul creat ad-hoc de alegători.
 

La Londra, la Institutul Român Cultural din Londra, românii stau de la vremea prânzului la coadă pentru a vota.

UPDATE 21.00 REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE                                
                                                  
 
IRES
 
Victor Ponta 41,5%
Klaus Iohannis 31,2%
Monica Macovei 4,5%
Elena Udrea 5,1%
Călin Popescu Tăriceanu 5,3%
                                                                                                        
SOCIOPOL
 
Victor Ponta 40%
Klaus Iohannis 31%
Monica Macovei 6%
Elena Udrea 5%
Călin Popescu Tăriceanu 5%
 
CSCI
 
Victor Ponta 43%
Klaus Iohannis 27%
Monica Macovei 5%
Elena Udrea 5%
Călin Popescu Tăriceanu 6%
 
Agenţia de Rating Politic - Realitatea TV
 
Victor Ponta 38%
Klaus Iohannis 32%
Monica Macovei 6%
Elena Udrea 6%
Călin Popescu Tăriceanu 6%
 
UPDATE 21.18 - Liviu Iolu despre voturile din Diaspora. 
 
Momentul de polarizare a electoratelor de dreapta şi de stânga n-a fost generat de candidaţii la preşedinţie ci de administraţie. Înainte de cozile de la vot din diaspora, acele lungi şiruri de români umiliţi, credeam că votul la preşedinţie în 2014 va trece fără elemente de emoţie. Ei, iată că emoţia s-a generat şi este acel element care poate da toate calculele peste cap
 
 
Prezenţa totală este de 48,89%, în mediul urban este de 47,38%, iar în mediul rural prezenţa la vot este de 50,54%. 
 
 
Pentru ora 19.00, numărătoarea PSD îl arată pe Victor Ponta cu 40%, urmat de Klaus Iohannis, cu 39%. În sondajul PSD, Călin Popescu Tăriceanu are 6%, fiind urmaţi îndeaproape de Elena Udrea şi Monica Macovei, cu 5%.
 
Grupul de iniţiativă „Uniţi Salvăm“ a anunţat pe reţelele de socializare că vor ieşi în stradă, astăzi, la ora 20.30, în semn de protest faţă de situaţia românilor din străinătate care stau la cozi uriaşe pentru a vota.
 
Candidatul PSD a obţinut trei voturi, în timp ce principalul său rival, Klaus Iohannis, a obţinut două voturi. Candidata independentă Monica Macovei a primit şi ea un vot, potrivit Hotnews.
 

Date neoficiale arată că, până la ora 19.00, au votat aproape 9 milioane de români cu drept de vot.

UPDATE 19.40 - Cum şi pentru ce au votat studenţii

Vrem să schimbăm ceva. Am ajuns la vârsta la care putem să schimbăm ceva şi vrem să facem asta”, a declarat o studentă. Tânăra a declarat că, deşi nu are nicio aşteptare de la viitorul preşedinte a venit să voteze pentru o schimbare.

 
Un sucevean s-a prezentat la urne, în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014, identificându-se cu o copie a cărţiid e identitate, pe care o lipise pe un carton. Omul şi-a justificat gestul prin faptul că nu şi-a mai găsit actele originale.
 
Zeci de alegători din provincie aflaţi duminică în Capitală au fost nevoiţi să aştepte în jur de trei ore suplimentarea listelor de votare de la secţia 86, secţie aflată lângă Gara de Nord, acestea fiind primite recent de la biroul electoral de sector.
 
 
Românii poate nu sunt mulţi ca prezenţă de vot, dar organizarea acestui prim tur de scrutin a lăsat de dorit şi cei care vor să voteze pe listele suplimentare nu mai au formulare pentru declaraţia pe propria răspundere în unele secţii. Nemulţumirea s-a mutat de la secţiile de votare pe internet.
 
 
Bistriţeanca Oana Bindea a reuşit să voteze abia după ce s-a plimbat pe la 5 secţii de votare. Motivul pentru care bistriţencei i s-a refuzat dreptul la vot este cel puţin penibil: cele patru secţii de vot la care a mers Oana nu mai aveau declaraţii pe propria răspundere.
 
 
Biroul Electoral Judeţean Mureş a sesizat Poliţia cu privire la o contestaţie depusă de reprezentanţii unui partid cu candidat la preşedinţie.
 
În sesizare se arată că rromii din cartierul reghinean Apalina ar fi transportaţi la secţiile de votare cu maşinile unei firme de construcţii din Târgu-Mureş. 
 
 
În comuna Baia de Fier au existat trei secţii de votare la care localnicii au putut să-şi exprime opţiunea electorală la ALEGERILE PREZIDENŢIALE 2014. Secţiile 129 şi 130 s-au aflat în clădirea Şcolii generale, aflată peste drum de sediul primăriei.
 
 
375.704 vasluieni sunt asteptaţi astăzi să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale. La nivelul judeţului Vaslui au fost înfiinţate 516 secţii de votare.
 
Politicieni şi-au exprimat opţiunile încă de la primele ore ale dimineţii. Deputatul PSD de Vaslui, Ana Birchall, a declarat, după ce a votat în colegiul Zorleni pe care îl reprezintă în Parlamentul României, că a ales un preşedinte care să iubească România.
 
 
Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţia României, cere prelungirea programului secţiilor de votare din străinătate dacă la ora 21.00 încă mai este lume la coadă, după în mai multe capitale europene, dar şi în alte oraşe, s-au format cozi cu cetăţeni români care aşteaptă de ore bune să voteze.
 
 
Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al lui Victor Ponta, i-a acuzat pe preşedinţii secţiilor de votare din diaspora „să uite că au fost numiţi de Traian Băsescu“ şi să nu mai boicoteze procesul electoral. De fapt, românii din străinătate stau la cozi infernale pentru că Guvernul nu a organizat mai multe secţii de vot.
 
 
În satul Gorovei în ultimii 25 de ani, prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014 a fost de 100%. Pe lângă localnicii, care se dovedesc a fi cei mai conştiincioşi votanţi din judeţul Botoşani la urna din sat vin şi vizitatorii mănăstirii din localitate.
 
 
Bianca Raluca Chiar este unul dintre tinerii alexăndreni care au votat, astăzi, pentru prima dată. Tânăra a votat cu gândul la generaţia ei şi la ce ar trebui să facă oamenii politici pentru tineri.
 
 
Peste 500 de deţinuţi de la Penitenciarul Gherla şi-au exprimat, în scris, intenţia de a-şi exercita dreptul la vot.
 
 
Ca la fiecare scrutin electoral, politicienii au fost printre primii care au votat, scopul fiind şi acela de a mobiliza alegătorii la alegerile prezindenţiale 2014. Din declaraţiile lor rezultă mult optimism pentru viitorul României.
 
 
Într-o sesizare privind activitatea birourilor secţiilor de votare, ACL Cluj arată că dreptului de vot pe listele suplimentare al alegătorilor cu domiciliul stabil în altă localitate este împiedicat „pe temeiul aglomeraţiei şi a lipsei formularelor necesare”.
 
 
BEC anunţă că, până la ora 16.00, au votat 35,10%, din care la oraşe 34,34%, iar la sate 36,14% din români. Faţă de 2009, prezenţa de vot este mai mică.
 
 
Arondarea electoratului la secţiile de votare din municipiul Constanţa a stârnit confuzie în rândul cetăţenilor. Oameni care votau de ani de zile la o anumită secţie s-au trezit pe listele altor secţii. Mai mult, constănţeni care locuiesc la aceeaşi adresă - în acelaşi bloc, pe aceeaşi scară şi chiar în acelaşi apartament - au fost trimişi la secţii separate.
 
 
Primăriile din Capitală au multiplicat formulare de declaraţii pe propria răspundere pentru cei care votează pe listele suplimentare, acestea urmând să ajungă la secţiile de votare care au sesizat că au epuizat aceste tipizate, au anunţat reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
 
 
O nouă reclamaţie la alegerile prezidenţiale 2014 vine din partea Partidului Naţional Liberal Mehedinţi. Liderul liberal, Virgil Popescu, a depus o plângere penală la Postul de Poliţie Vrata împotriva unui consilier PSD, care transportă persoane cu un autobuz la secţia de votare din centrul satului.
 
 
În comuna natală a lui Gheorghe Bunea Stancu, cel care şi-a căpătat renumele de baron al judeţului, după ce a stat zece ani în fruntea Consiliului Judeţean Brăila, procesul electoral a decurs fără incidente, dar cu multă lehamite din partea alegătorilor.
 
 
Aproape 2.000 de persoane din cele două penitenciare din Prahova şi persoane internate în spitalele din judeţ au solicitat urna mobilă pentru a vota la alegerile prezidenţiale 2014
 
 
Aproape 5.000 de persoane din comuna Suraia, judeţul Vrancea, sunt înscrise în listele electorale permanente pentru alegerile prezidenţiale 2014.
 
 
Reprezentanţii ACL Sibiu au sesizat, duminică, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) că în mai multe localităţi din judeţ consilieri locali ai PSD şi PC au distribuit materiale electorale şi buletine de vot "specimen" cu numele lui Victor Ponta, în acest caz fiind anunţată şi Poliţia.
 
 
Prezenţa la urne: ora 17.30 (ora de referinţă 16.00)
 
BEC anunţă că, până la ora 16.00, au votat 35,10%, din care la oraşe 34,34%, iar la sate 36,14. 
 
Până la ora 16.00, în urmă cu cinci ani, îşi exprimaseră votul 36,19% din români, din care 33,69% în mediul urban şi 39,62% în mediul rural. 
 
 
Cu gândul la potul cel mare, de 7,5 milioane de euro, severinenii s-au grăbit duminică spre agenţiile Loto din oraş, dar nu înainte de a merge la secţiile de votare. Îşi doresc să câştige premiul cel mare, dar şi candidatul  pe care şi-au pus ştampila la alegerile prezidenţiale 2014 să iasă câştigător.
 
 
Aproape 700 de deţinuţi au votat duminică în cadrul alegerilor prezidenţiale 2014. Aceştia au avut la dispoziţie urna mobilă, în cluburile pentru activităţi educative din cadrul închisorii.
 
 
O ştampilă cu inscripţia „Votat“ a dispărut de la secţia 125 amenajată la Şcoala Generală nr. 5 din Lupeni, judeţul Hunedoara, fiind sesizată Poliţia, fără ca procesul electoral să fie întrerupt, informează Mediafax.
 
 
Să-ţi exerciţi dreptul de vot nu este atât de uşor, au descoperit românii care se află în Bucureşti, dar au adresa de reşedinţă în alt oraş.
 
Cel puţin la secţia de votare 191, cu sediul în liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, din bulevardul Dimitrie Pompeiu, unde încă de la ora 12.00 au rămas fără formularele tip pentru listele suplimentare.
 
 
Aproape o sută de turişti veniţi să îşi petreacă sfârşitul de săptămână în staţiunea Păltiniş din judeţul Sibiu au votat, duminică, pe listele suplimentare ale Secţiei 105, în timp ce doar patru dintre alegătorii înscrişi pe lista electorală permanentă la acea secţie şi-au exercitat dreptul de vot.
 
 
La Gomoeşti, sat de câmpie de lângă Buzău, mersul la vot este un adevărat ritual, mai ales printre bătrâni. Nu îşi pun mari speranţe în noul preşedinte, oricare ar fi el. Cu toate astea, în ziua alegerilor prezidenţiale 2014, se simt datori să voteze, cum o fac de fiecare dată când sunt alegeri. În plus, este încă o bună ocazie de a se întâlni cu vecinii şi de a purta hainele cele bune.
 
 
 
 
 
O femeie din Alba Iulia, care în această lună va împlini 100 de ani, a mers încă de la prima oră la Secţia de votare numărul 1 din Alba Iulia pentru a vota la alegeri prezidenţiale 2014. Elisabeta Joldea a spus că a vrut să îşi facă datoria faţă de ţară pentru că o iubeşte.
 
 
ACL Cluj au formulat o sesizare telefonică la numărul de urgenţă al Poliţiei, 112, prin care s-a solicitat deplasarea unui echipaj în campusul studenţesc Haşdeu, pentru a verifica informaţiile potrivit cărora „mai mulţi studenţi au fost ademeniţi cu suma de 50 de lei pentru a vota cu candidatul Victor Ponta”.
 
 
Mai mulţi români din ţară se plâng de faptul că nu mai pot vota pe listele suplimentare, pentru că nu mai există formulare tipizate pentru declaraţiile pe proprie răspundere. Purtătorul de cuvânt al BEC a oferit o soluţie, deşi nu este una rapidă.
 
 
Zeci de afişe electorale cu Victor Ponta, lipite pe stâlpii din Bârlad, au fost vopsite cu alb în noaptea dinaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale 2014
 
După ce afişele contracandidaţilor lui Ponta lipite prin tot Bârladul au fost ştampilate vineri noaptea cu mesajul “Eu votez Victor Ponta”, s-a întors roata.
 
 
Radu Mazăre a lăsat parada cu fete frumoase pentru una cu oameni amărâţi şi un constănţean în scaun cu rotile. Defilarea înduioşătoare a primarului a fost uitată imediat de edil care nu a pierdut ocazia să-l compare pe Băsescu cu Ceauşescu.
 
 
Pentru libanezii Bachir Baydoun şi Chadi Chahrour, duminica din 2 noiembrie 2014 a fost aparte. Ei au votat pentru prima oară, la exact un an de când au primit cetăţenia română. Şi Tarek Nassar, tânărul de 19 ani născut în România din părinţi libanezi, a votat acum pentru prima oară.
 
 
Judeţul Iaşi ocupă primul loc în statisticile pentru alegeri prezidenţiale 2014 în privinţa numărului de cetăţeni cu drept de vot care şi-au exprimat opţiunea până la ora 16.00.
 
 
Reprezentanţii ACL Buzău au depus două contestaţii la Biroul Electoral Judeţean, în care au susţinut că în comuna Blăjani au fost înregistrate 67 de cereri pentru urna mobilă, fără a fi însoţite şi de adeverinţe medicale. Ele au fost respinse de BEJ, cu majoritate de voturi, din cei 11 componenţi ai Biroului, doar reprezentanţii ACL şi ai PRM votând pentru acceptarea contestaţiei.
 
 
În Peştera, o comună situată la aproximativ 60 de kilometri de Constanţa, nu s-a simţit că a fost campanie electorală. Niciun banner afişat pe uliţe, iar la afişajul electoral doar un mesaj care îi îndeamnă pe oameni să voteze legal.
 
 
Autorităţile din Vrancea şi-au exprimat opţiunile de vot la alegerile prezidenţiale în prima parte a zilei. Oprişan a venit cu iubita sa la urne.
 
Primul dintre oficialii Focşaniului care a mers la vot de dimineaţă a fost primarul Decebal Bacinschi. Acesta a votat după ora 10.00 la secţia de votare 2, din incinta Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”.
 
 
Alegerile prezidenţiale 2014 au fost un prilej de socializare pentru locuitorii localităţii Buduş, care s-au adunat în faţa secţiei de votare pentru a dezbate viitorul acestei ţări. La ora 14:00, dintre cei 400 de cetăţeni cu drept de vot al uneia dintre cele mai vechi localităţi din Bistriţa-Năsăud, jumătate deja şi-au exprimat acest drept. Ei spun că şi-au ales candidatul după caracter.
 
 
Biroul Electoral Judeţean Cluj a fost sesizat duminică, 2 noiembrie, de către ACL Cluj, că dintr-o secţie de votare a dispărut o ştampilă de vot.
 
 
În Bucureşti, în secţiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenţi cărora nu li se mai permite să voteze pentru că secţiile nu mai au formulare tipizate pentru declaraţii pe propria răspundere necesare votului pe liste suplimentare, atrage atenţia candidatul la alegerile prezidenţiale Monica Macovei.
 
 
La Orşova, alegerile prezidenţiale 2014 se lasă cu bătaie, culmea între două femei aflate însă în partide divergente. Din cauza unor clinciuri mai vechi, două orşovence cu funcţii în PSD şi PNL au ajuns să se păruiască duminică în faţa unei secţii de votare.
 
 
Provocat să spună dacă merge la vot, un inginer din Timişoara, intervievat în duminica alegerilor prezidenţiale la mall-ul din oraş a spus că  merge cu siguranţă să îşi exprime acest drept. Inginerul timişorean a explicat în doar câteva cuvinte aşteptările lui de la viitorul preşedinte al României.
 
„Vreau să ne reprezinte cu cinste şi onoare. Vreau un viitor mai bun pentru copiii noştri. Să aibă linişte. Locurile de muncă ni le facem noi, nu preşedintele”, a spus inginerul din Timişoara pentru „Adevărul”.
 
 
Romii din Hunedoara s-au prezentat în număr mare la vot, potrivit reprezentanţilor lor. Municipiul are câteva mii de cetăţeni de etnie romă. Codru Rostaş, liderul romilor din Hunedoara, a declarat că aceştia au fost motivaţi să se prezinte la vot
 
 
Până la această oră, Argeşul a reuşit să iasă în evidenţă la turul întâi al alegerilor prezindenţiale nu doar cu o medie a prezenţei la urne uşor peste media naţională, ci şi cu două incidente electorale cu iz penal.
 
 
ACL Sibiu a sesizat Biroul Electoral Judeţean în legătură cu acuzaţiile aduse consilierilor locali PSD-PC din comuna Roşia, care îi îndeamnă pe cetăţeni să voteze cu Victor Ponta, la un bar aflat la mai puţin de 100 de metri de secţia de votare.
 
Oamenii primesc gratuit băuturi alcoolice, dar şi materiale electorale pro-Victor Ponta, se arată în sesizare.
 
 
Presupusul turism electoral reclamat de reprezentanţii Partidului Liberal Constanţa nu se confirmă. În urma anchetei, poliţiştii constănţeni au aflat că este vorba de un autocar cu nuntaşi veniţi la Mamaia.
 
 
La alegerile prezidenţiale 2014, reprezentanţii unei secţii de votare din judeţul Neamţ au comis o eroare la transmiterea datelor. În urma comunicării, ar reieşi că la secţia respectivă au votat toţi alegătorii arondaţi.
 
O secţie de votare din judeţul Neamţ a transmis greşit datele după numai trei ore de la deschiderea scrutinului de duminică, 2 noiembrie.
 
 
Primarul Devei, Petru Mărginean a votat în jurul orei 9:00, la o secţie amenajată în Centrul Cultural “ Drăgan Muntean” din Deva. A declarat că îşi doreşte un preşedinte care să conştientizeze faptul că în ultimele decenii judeţul Hunedoara a fost lăsat de izbelişte.
 
 
Procesul electoral din Penitenciarul de Maximă siguranţă de la Galaţi s-a încheiat în urmă cu câteva minute, în jurul orei 15.00. Din cei peste 1.000 de deţinuţi au votat 631. Deşi îşi exprimaseră dorinţa să voteze 632 de deţinuţi, unul a renunţat în ultima clipă.
 
 
Vicepreşedintele Partidului Liberal Reformator, deputatul Ovidiu Silaghi, a votat “pentru o Românie altfel, cu un altfel de preşedinte şi regim”. Acesta a pus ştampila pe buletinul de vot la ora 14.00 şi a venit la urne singur.
 
 
Ioan Horgaş (67 de ani) un localnic din satul hunedorean Faţa Roşie a parcurs 14 kilometri pe jos, pentru a vota. Satul aparţine de Bătrâna, comuna cu cea mai mică populaţie din judeţul Hunedoara. Aici doar 120 de oameni sunt înscrişi pe listele electorale.
 
 
Sesizarea a fost depusă la Biroul Electoral Judeţean Galaţi după ce alianţa respectivă a aflat că membrii birourilor secţiilor de votare au primit sms-uri în care se arată că este permisă fotografierea votului. BEJ Galaţi a respins sesizarea.
 
 
Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţie, a ieşit câştigătoare la secţia de votare din Australia, acolo unde scrutinul s-a terminat, ca urmare a diferenţei de fus orar.
 
Alegerile pentru Preşedinţie s-au încheiat în a doua secţie deschisă în străinătate - Australia.
 
 
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, după ce preşedintele unei secţii de votare din Reşiţa a anunţat că ar lipsi 400 de buletine de vot, desfăşurarea procesului electoral nefiind însă afectată de acest incident.
 
 
Un botoşănean din satul Drăguşeni spune că a fost bătut de primarul PSD din localitate chiar lângă secţia de votare. Omul a ajuns la spital cu o ambulanţă şi spune că motivul pentru care a fost luat la pumni de edil este opţiunea sa politică. Mai precis nu l-a votat pe Victor Ponta. În scenă au intrat şi membrii ACL care au mediatizat cazul.
 
 
Autointitulatul rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, a mers, duminică, la secţia de votare din municipiul Sibiu de care aparţine însoţit de aproximativ 30 de persoane, iar la ieşire a spus că a votat „pentru un preşedinte bun şi pentru o ţară prosperă şi fără discriminare“.
 

UPDATE 14.51 CONSTANŢA Votanţi din Botoşani, aduşi cu autocarul la Mihail Kogălniceanu

Alianţa Creştin Liberală Constanţa a sesizat Biroul Electoral Judeţean Constanţa şi Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa asupra unui caz pe care-l consideră ca fiind flagrant, de turism electoral petrecut în localitatea Mihail Kogălniceanu.

UPDATE 14.40 TIMIŞOARA Cum arată buletinul de vot al unui român care a blestemat candidaţii: „Nu am nimic cu voi, da’ să vă trăznească Dumnzeu pe toţi“

Un lugojean care s-a prezentat la votul pentru alegerile prezidenţiale de duminică a desenat cu pixul, pe buletin, o a 15-a căsuţă în care a scris un mesaj pentru candidaţi şi a pus ştampila pe buletin.

UPDATE 14.34 CLUJ-NAPOCA Spirit civic de interlop clujean. De ce îi invită Nelson Mondialu pe români să voteze

Un personaj colorat al Clujului, Nelson Mondialu, a postat pe contul său de Facebook un videoclip în care le explică românilor de ce trebuie să meargă la vot: „Dacă nu mergeţi, ăştia falsifică buletinul de vot şi pun pe cine vor ei“. El le-a pregătit o surpriză şi responsabililor de la secţia de votare unde este arondat.

UPDATE 14.33 Exit poll, ora 13.00: Ponta conduce, cu 39% din voturi, Iohannis îl prinde din urmă cu 30%. Câte voturi a primit Macovei

ACL a realizat un exit poll potrivit căruia, la orele 13.00, situaţia voturilor îl arată drept câştigător pe Victor Ponta, cu 39%, secondat de preşedintele PNL Klaus Iohannis.

UPDATE 14.30 Prezenţa la vot, până la ora 13.00, este de 20,78%. În mediul urban au votat 21,14% , iar în rural 20,28%.

UPDATE 14.20 Nereguli la secţiile de votare

Declaraţiile purtătorului de cuvânt de la MAI: „La o secţie de votare din Caraş Severin, unde lipsesc 400 de buletine de vot, se fac verificări şi a fost întocmit un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu. Cele mai multe sesizări au fost în mediul rural. În Dâmboviţa, o femeie a observat că o persoană oferă alegătorilor bani pentru a vota cu un anumit candidat. În Topoloveni, un membru al secţiei de votare a înmânat unui alegător două buletine de vot. În Ilfov, un minor de 17 ani şi 10 luni a votat, pe numele lui s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot“.

UPDATE 14.17 Selfie de vot, nouă modă din 2014

Românii se duc la vot în număr destul de mare. Până la ora 14.30 vor fi aproximativ 23% din români prezenţi la votul pentru alegerile prezidenţiale 2014. După vot, mulţi îşi fac selfie-uri.

UPDATE 14.01 Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, nu votează. Edilul aflat în arest la domiciliu este bolnav şi are o premoniţie

Romeo Stavarache nu a solicitat Curţii de Apel Bacău urna mobilă dar nici să fie însoţit de oamenii legii la secţia de votare 43, de la Liceul Sanitar Mihai Eminescu, unde este arondată locuinţa acestuia. Edilul Bacăului acuză o afecţiune la inimă, care s-ar fi agravat în timpul celor două luni de stat în celulă. Mai mult, pe 31 octombrie, Stavarache a postat un mesaj sfâşietor pe Facebook, un text din „Sfântul închisorilor“, Valeriu Gafencu.

UPDATE 14.00 SUCEAVA Peste 1.500 de solicitări pentru urna mobilă în judeţul Suceava

În judeţul Suceava, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014 au fost depuse 1.522 de solicitări pentru votul cu urna mobilă, dintre care peste o mie au fost formulate de pacienţi internaţi în spitalele din judeţ.

UPDATE 13.59 SLATINA Alegătorii de la Olt: „Am votat ca să avem un preşedinte adevărat“

Locuitorii judeţului Olt s-au mobilizat şi de această să iasă la vot la alegerile prezidenţiale 2014 şi, cel puţin datelor oficiale de la ora prânzului, Oltul se afla, ca şi prezenţă, pe unul dintre locurile fruntaşe din ţară. Şi la Slatina s-a înregistrat o prezenţă sporită la urne încă de dimineaţă. Alegătorii din municipiu au spus că au ieşit la vot pentru a avea un preşedinte adevărat.

UPDATE 13.58 TÂRGOVIŞTE Ce au făcut românii de la sate, în ziua de votare:  „Am preferat să merg la coceni astăzi decât să mă duc să votez“

Dacă la oraş românii s-au trezit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a merge la secţiile de vot, la sate, lucrurile se mişcă mai greu. Şi nu pentru că sătenii sunt mai leneşi, ci pentru că nu mai au tragere de inimă să meargă la vot. Aşa se întâmplă şi în comuna Răzvad, din judeţul Dâmboviţa, acolo unde oamenii şi-au văzut mai întâi de gospodării şi de animale şi apoi de votare.

UPDATE 13.46 BAIA MARE Primele incidente în Baia Mare. Şi-ar fi fotografiat buletinul de vot

Primele incidente la alegerile prezidenţiale 2014 la nivel de judeţ Maramureş. O persoană din Baia Mare şi-ar fi fotografiat buletinul de vot, poliţia fiind sesizată despre acest aspect. Informaţia a fost confirmată de IPJ Maramureş.

UPDATE 13.45 Cum votează românii din străinătate

Românii din Diaspora au avut un cuvânt greu de spus la scrutinul prezidenţial din 2009. În acest an s-au tipărit 600.000 de buletine de vot distribuite în 294 de secţii amplasate. Românii din Franţa şi Republica Moldova par cei mai nerăbdători să-şi aleagă preşedintele, iar cei din Noua Zeelandă deja s-au pronunţat asupra viitorului şef al statului.

UPDATE 13.22 ZALĂU Locul din Sălaj cu participare la vot de 100%

Chiar dacă se numără printre judeţele codaşe pe ţară ca partipare la vot, cel puţin conform raportării de la ora 10.00, Sălajul, prin Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, poate raporta o participare la vot de 100%.

UPDATE 13.21 TURNU-SEVERIN Baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, nu a vrut să voteze

Baronul roşu de Mehedinţi, Adrian Duicu, aflat în arest la domiciliu la Orşova din data de 18 octombrie, nu a solicitat urna mobilă pentru a vota la alegerile prezidenţiale 2014, deşi avea acest drept.

UPDATE 13.11 ORADEA Eurodeputatul Laszlo Tokes a votat împotriva comuniştilor

Eurodeputatul Laszlo Tokes a ales să voteze, la alegerile prezidenţiale, la Oradea. „Am votat cu gândul că după un sfert de veac suntem în situaţia în care majoritatea candidaţilor sunt post comunişti ori naţionalişti din partea majorităţii.  Nu-i putem vota pe cei care reprezintă continuitatea comuniasmului“, a afirmat Tokes.

UPDATE 13.04 Iohannis, prima victorie în Noua Zeelandă: cum arată clasamentul în care e câştigător detaşat

Românii din Noua Zeelandă şi-au exercitat deja votul, iar primele rezultate îl indică drept câştigător detaşat pe candidatul ACL Klaus Iohannis. Iohannis a obţinut 66 de voturi, Monica Macovei a primit 28 de voturi, iar Elena Udrea s-a clasat pe locul al treilea, cu 13 voturi. Victor Ponta a obţinut şapte voturi, iar în urma lui se află Călin Popescu Tăriceanu, cu şase voturi, la egalitate cu Vadim Tudor. Teodor Meleşcanu şi Dan Diaconescu au obţinut, fiecare, câte două voturi, Gheorghe Funar a primit patru voturi, iar candidatul UDMR Kelemen Hunor a obţinut un vot.

UPDATE 12.41 GIURGIU Preşedintele unei secţii i-ar fi sfătuit alegători cu cine să voteze. MAI spune că incidentul nu este confirmat

Preşedintele unei secţii de votare dintr-o comună din judeţul Giurgiu i-ar fi sfătuit duminică alegătorii pe cine să voteze, au anunţat oficialii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care au precizat că, din primele verificări, incidentul nu se confirmă.

UPDATE 12.23 CRAIOVA Judeţul Dolj fruntaş la vot pe listele speciale

Judeţul Dolj este fruntaş la vot pe listele speciale (5.655). Până la ora 10.00, şi-au exprimat opţiunea, prin vot, pentru alegerea Preşedintelui României, în judeţul Dolj 7,63% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale. 6,75% din mediul urban, respectiv 8,76%din mediul rural.

UPDATE 12.17 România „votează“ şi pe internet - ce au avut de zis românii pe Facebook şi Twiter

Românii s-au dus la vot în această dimineaţă. Pe internet cetăţenii pun imagini cu nereguli, poveşti de la vot şi comentează rezultatul alegerilor prezidenţiale 2014. Adevărul urmăreşte discuţiile.

UPDATE 12.12 BRAŞOV  Un bărbat imobilizat în scaun rotile a fost ajutat de jurnalişti să intre în secţia de votare

Voinea Savu a votat la secţia de la Colegiul Naţional „Aprily Lajos“ la alegerile prezidenţiale 2014, dar a aşteptat zece minute în faţa secţiei de votare, până când jurnaliştii l-au ridicat pe braţe şi l-au ajutat să intre.

UPDATE 12.08 INFOGRAFIE: cum s-a schimbat participarea românilor faţă de 2009

Românii votează la această oră în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Prezenţa la vot este de 6,55% până la ora 10, mai mare decât acum cinci ani, în 2009. Un infografic vă arată diferenţele dintre România lui 2014 şi România lui 2009.

UPDATE 12.01 Monica Macovei a votat în jurul orei 12.00, în Capitală.

„De mult vrem să ne fie bine acasă. Azi votăm pentru visul nostru, dreptate, şi fiecare dintre voi, când mergeţi la vot, gândiţi-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coşmar? Nu opriţi visul! Votaţi visul!“, a spus Macovei.

UPDATE 12.00 Ediţie specială „Adevărul Live“: Pericolul pentru Ponta este să vină la vot cei adormiţi

Jurnaliştii Grigore Cartianu, Liviu Iolu şi Sebastian Zachmann au vorbit, la Adevărul Live, despre declaraţiile candidaţilor care au votat până la ora 11.00, dar şi despre prezenţa la vot comparativ cu scrutinul prezidenţial din 2009.

UPDATE 11.51 Peste 1.300 de persoane arestate preventiv sau la domiciliu au cerut urna mobilă

Din rândul celor arestaţi preventiv, 890 au solicitat urna mobilă, spre a vota în centrul de detenţie unde se află încarceraţi, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. De asemenea, 462 de persoane aflate în arest la domiciliu au cerut, la rândul lor, să-şi exercite acest drept. Dintre acestea, 58 au solicitat să se deplaseze la secţia de vot, 42 dintre cererile de acest fel fiind admise.

UPDATE 11.47 TÂRGOVIŞTE Rovana Plumb, la secţia de votare: „Am votat pentru schimbare până la capăt“

Deputatul de Dâmboviţa, Rovana Plumb, a declarat, duminică, după ce a ieşit din secţia de votare, că a „România are nevoie să fie unită“, votând pentru „un preşedinte tânăr“.

UPDATE 11.36 CRAIOVA Doljenii nu ştiu cine sunt candidaţii: „Nu am fost atent la această campanie“

Unii doljeni au declarat că nu au habar cine sunt candidaţii pentru Cotroceni. Oamenii vor un preşedinte cinstit cu suflet bun care să se ocupe de popor.

UPDATE 11.31 Ziua votului, pe sticlă - RTV difuzează cântece patriotice, Antena 3 taie declaraţiile lui Iohannis

Posturile de televiziune se întrec, în ziua în care românii aleg candidatul favorit la alegerile prezidenţiale, în ediţii speciale. „Adevărul“ vă prezintă o monitorizare în timp real a transmisiunilor televizate.

UPDATE 11.30 PREZENŢA LA VOT  6,55% din români s-au prezentat la vot până la ora 10.00

Până la ora 10.00, şi-au exprimat opţiunea, prin vot, pentru alegerea Preşedintelui României, 6,55% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale. 6,37% din mediul urban, respectiv 6,78%din mediul rural.

UPDATE 11:23 BRAŞOV Viorel Hrebenciuc şi Aristotel Căncescu votează din arest

Urma mobilă de a fost solicitată la arestul Poliţiei Braşov pentru ca persoanele private de libertate să-şi poată exprima opţiunea la aceste alegerile prezindenţiale 2014. Printre cele mai cunoscut persoane aflate în arestul Poliţiei Braşov, se află Viorel Hrebenciuc, fost deputat PSD, fiul acestuia Andrei, dar şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi liderul PNL Braşov, Aristotel Căncescu.

UPDATE 11.21 CONSTANŢA Ghidul alegătorului român din străinătate. Cum se poate vota în diaspora

Biroul Electoral Central a dat publicităţii Ghidul alegătorului român din străinătate pentru alegerile prezidenţiale 2014. Românii care locuiesc în Madrid, Chişinău sau Munchen au ieşit la vot.

Infografie cu prezenţa la vot

UPDATE 11.16 SUCEAVA Membru al unei secţii de votare, preluat de ambulanţă după o criză de epilepsie

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a declarat că un incident a fost înregistrat duminică dimineaţă la o secţie de votare din comuna Fântânele, unde un membru al biroului secţiei de votare a suferit un atac de epilepsie.

UPDATE 11.00 Declaraţiile fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, după ce a votat

Ion Iliescu: Sper să marcăm un moment de intrare în normalitate pentru ţară. Este ceea ce doreşte fiecare din cetăţeni. Nu a fost o campanie prea densă, dacă ne uităm în urmă, la primele campanii după 1990, dar e firesc. Singurul element de culoare a dispărut, aşa că intrăm într-o fază de normaitate. Sper să intrăm într-o normalizare generală, sunt premise

UPTDATE 10.45  Prezenţa estimată, la ora 10.00, este 6,5%

Primele estimări provizorii ale BEC (Biroul Electoral Central), transmise în urmă cu puţin timp, indică o prezenţă până la ora 10:00 de 6,5%. Rata de prezenţă estimată pentru ora 10:00 este mai mare cu 0,4 puncte procentuale decât în acelaşi interval din 2009.

UPDATE 10.58  Băsescu, după ce a votat: E clar că niciunul dintre cei 14 candidaţi nu seamănă cu mine

Preşedintele Traian Băsescu a votat astăzi, în Capitală, la ora 11.00, candidatul favorit la alegerile prezidenţiale. El a declarat, la ieşirea de la urne, că este important ca românii să vină la vot şi a precizat că, în ceea ce îl priveşte, a optat pentru "România frumoasă".

UPDATE 10.57 CLUJ-NAPOCA: Boc: „Am votat pentru o Românie modernă, pentru o Românie frumoasă”

Primarul Clujului, Emil Boc, a precizat că a susţinut candidatul care şi-a asumat susţinerea proiectului de reformă şi modernizare a statului român început împreună cu preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE 10.56 ALEXANDRIA: A votat la 99 de ani pentru că îşi iubeşte ţara

S-a născut pe vremea când România era condusă de rege, a trecut prin două războaie, a supravieţuit regimului comunist şi astăzi a votat democratic pentru alegerea preşedintelui ţării. Elena Bănuţă, cel mai vârstnic cetăţean al Alexandriei, a ţinut să-şi exercite dreptul de vot la 99 de ani.

UPDATE 10.52 TIMIŞOARA: Pacienţii de la spitalul de boli psihice de la Gătaia au fost duşi la vot. „Nu au dreptul să aleagă!”. ACL a sesizat poliţia

Conform celor de la Alianţa Creştin Liberală, bolnavii de la spitalul de psihiatrie din Gătaia au fost duşi să voteze, deşi aceştia nu mai au acest drept.

UPDATE 10.49 Românii s-au închesuit la vot în afara ţării. În faţa ambasadei României, din Paris, lumea stă la coadă pentru a-şi exprima votul pentru alegerile prezidenţiale 2014. 

Fotografia de mai jos a fost publicată pe Facebook de Iulia Badea Gueritee

UPDATE 10.48 Traian Băsescu şi-a votat succesorul. ”Trebuie un preşedinte care să continue consolidarea României, un preşedinte care să facă ţara frumoasă”

UPDATE 10.45 VÂLCEA: Ion Cîlea: "Am votat pentru liniştea în ţară, pentru unitate, pentru înţelegere"

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a fost primul dintre politicienii vâlceni care s-au prezentat la urne. Acesta şi-a exprimat dreptul de vot la secţia deschisă la Şcoala Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea.

UPDATE 10.37 MAI: 527 de români au împlinit 18 ani duminică şi pot vota

Un număr de 527 de români au împlinit 18 ani duminică, în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale, şi pot vota, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

UPDATE 10.36 TÂRGOVIŞTE: ACL acuză activiştii PSD că au umplut parcările cu afişe electorale, noaptea trecută

ACL Dâmboviţa acuză PSD Dâmboviţa că a continuat "campania electorală murdară" chiar în ziua votului, încălcând flagrant legislaţia electorală. Potrivit ACL, zeci de mii de manifeste cu texte denigratoare şi mincinoase la adresa candidatului ACL au fost împrăştiate, în această dimineaţă, în municipiul Târgovişte şi în judeţ.

UPDATE 10.33 Dan Diaconescu s-a prezentat la vot la şcoala la care învaţă fiica lui. 

UPDATE 10.33 Cele mai bune glume cu şi despre candidaţi

Cu câteva ore înainte de finalul primului tur de scrutin, pe reţelele sociale au apărut şi glumele despre alegeri.

UPDATE 10.23 TIMIŞOARA: Primarul Timişoarei a fost matinal: “Am votat pentru o Românie cu faţa spre vest”

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a votat la ora 9.00, la Şcoala General nr.30, din cartierul Soarelui. Robu spune că a votat pentru o Românie a faptelor bune.

UPDATE 10.19 Premierul Victor Ponta s-a prezentat la vot alături de soţia lui, Daciana. „Sunt absolut convins şi sunt foarte optimist că, după 25 de ani de când am câştigat o libertate pe care o doream foarte mult, cred că putem să punem punct unei tranziţii care nu se mai încheia. Cred că din iarnă vom fi cu adevărat o ţară democratică şi după zece ani de război şi distrugere putem să ne apucăm să construim. După război şi distrugere, e timpul să reconstruim“, a spus Ponta.

 
 

Ioan Becali este ultimul reprezentant al lotului greilor fotbalului românesc care a mai rămas închis la Penitenciarul Slobozia. Surse din cadrul unităţii au precizat faptul că acesta are drept de vot şi că nu se află pe lista persoanelor care au refuzat să participe la scrutin.

UPDATE 10.11 ORADEA: Candidatul PPMT la preşedinţia României: "Am votat pentru transilvanizarea României"

Orădeanu Szilagyi Zsolt, candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania pentru funcţia de preşedinte al României a votat, în această dimineaţă, la secţia 19 din Oradea.

UPDATE 10.10 GALAŢI: La bine, la rău şi la vot! O mireasă a mers la vot imediat după nuntă

De altfel, în această dimineaţă în Galaţi au fost două tinere familii care au mers la vot. În ambele cazuri, a votat doar câte un membru, celălalt fie era la somn din cauza sarcinii, fie trebuia să voteze în altă secţie.

UPDATE 9.59 CLUJ-NAPOCA:  Ministrul Aurelia Cristea: "Am votat pentru un preşedinte care ne va uni pe toţi într-o Românie puternică şi prosperă"

Ministerul pentru Dialog Social, clujeanca Aurelia Cristea, şi-a exercitat dreptul la vot la secţia cu numărul 102, grădiniţa unde a votat şi în primăvara acestui an, la alegerile europarlamentare.

UPDATE 9.52 Candidatul Klaus Iohannis a votat la Sibiu, de ziua soţiei sale, Carmen

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale 2014, a votat duminică dimineaţă, la ora 9.30, la Şcoala Numarul 4 din Sibiu, de pe strada Spartacus. Ca de obicei, Iohannis a fost punctual şi la vot, venind la urne de mână cu soţia sa, Carmen.


UPDATE 9.43 CLUJ-NAPOCA: Ioan Rus a votat pentru a îndeplini o speranţă a sa

Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a fost primul dintre reprezentanţii Clujului în Guvern şi Parlament care au mers la vot. Acesta a votat la ora 8.30, în cartierul clujean Gruia, la secţia cu numărul 160.

UPDATE 9.38 VRANCEA: Campania electorală nu s-a încheiat în Vrancea. Buletine de vot gata ştampilate pe candidatul PSD, distribuite în cutiile poştale

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Vrancea pentru alegerile prezidenţiale 2014 spun că nu au primit încă nicio sesizare pe această speţă, astfel că nu se pot pronunţa deocamdată.

UPDATE 9.36 Alegeri prezidenţiale 2014. Găseşte-ţi candidatul favorit pe buletinul de vot

Biroul Electoral Central a publicat specimenul de buletin de vot pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie 2014, pe care electorii îl pot consulta pentru a-şi regăsi candidatul favorit.

UPDATE 9.34 Cum votează candidaţii – Elena Udrea, despre Dorin Cocoş: „Sigur mă votează pe mine“

Candidaţii la alegerile prezidenţiale au început să îşi exercite dreptul la vot încă de la primele ore ale dimineţii. Primii sosiţi la urne au fost Gheorghe Funar, Mirel Mircea Amariţei - candidatul Prodemo, preşedintele PMP Elena Udrea şi candidatul independent Teodor Meleşcanu.

UPDATE 9.11 Teodor Meleşcanu, candidat independent la preşedinţie, şi-a exprimat opţiunea de vot. 

”E destul de greu dacă nu ai siglă”, a spus Meleşcanu. El se aşteaptă la o prezenţă la vot de 55%. Întrebat dacă nu e cam puţin, Meleşcanu a zis că ”depinde de ofertă”.


UPDATE 9.10 Ce spun românii pe reţelele sociale până la ora 9.00

Primul tur de scrutin a început astăzi de la ora 7.00, iar românii au început deja să scrie pe reţelele sociale despre alegeri, despre incidente. Deja au apărut primele probleme, ca la fiecare astfel de eveniment în România.

UPDATE 9.05  Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a votat şi el. ”Am venit să votez româneşte”, a declarat Liviu Dragnea, după ce şi-a exprimat opţiunea de vot. 

UPDATE 9.03 CRAIOVA Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Am votat astăzi pentru sfârşitul unui ciclu de zece ani de dezbinări“

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a votat la ora 09.00, la secţia de votare din cartierul Lăpuş din Craiova, mărturisind că a ales un preşedinte mediator, care să îi unească pe români

UPDATE 9.04 Elena Udrea a votat la liceul Mihai Eminescu din Capitală. Candidata PMP la preşedinţiei s-a prezentat la urne cu un buchet mare de flori. 

”Am votat conştientă că România se află la o răscruce istorică de drumuri. Am votat pentru democraţie, prosperitate. Am votat pentru un preşedinte implicat, neşantajabil, un preşedinte care să aibă un singur: stăpân, poporul român. Am votat cu gândul că o femeie poate o face o treabă la fel de bună ca preşedinte”, a declarat Udrea. 

UPDATE 8.57 ZALĂU: Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, primul „oficial“ la urne

Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a fost primul ”oficial” din Zalău care a ajuns în această dimineaţă la urne. El a votat la secţia de şa Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, situată la mai puţin de 100 de metri de locuinţa sa.

UPDATE 8.50 MEHEDINŢI: Primele reclamaţii vizează componenţa membrilor de constituire ale secţiilor de votare

Preşedintele Partidului Naţional Liberal - organizaţia Mehedinţi, Virgil Popescu, reclamă faptul că în 100 de secţii de votare din judeţul Mehedinţi nu li s-ar fi permis intrarea reprezentanţiilor partidelor politice, după ce aseară printr-o hotărâre a BEJ Mehedinţi au fost aduse 100 de modificări la componenţa membrilor de constituire ale secţiilor, organizate pentru alegerile prezidenţiale.

UPDATE 8.29 ARAD: Pacienţii de la Spitalul Judeţean Arad nu au acces la urna mobilă

Pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean Arad nu pot vota. Motivul: întârzierea cu care au fost depuse documentele de solicitare a urnei mobile de către reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad.

UPDATE 8.18 CONSTANŢA: Prima suspiciune de mită electorală, semnalată la Cogealac

Prima oră de votare a adus şi o semnalare a unei mite electorale. PNL Constanţa, partidul lui Klaus Iohannis, atrage atenţia că la Cogealac s-au împărţit bonuri de pâine pentru votarea unui candidat.

UPDATE 8.17  Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, la ora 8.00, primele informaţii privind alegerile prezidenţiale 2014. Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 11.00. Alegeri prezidenţiale 2014. Primele informaţii de la MAI

UPDATE 7:45 TÂRGU-JIU: Preşedintele unei secţii de votare din Gorj, cercetat penal după ce a pierdut ştampila de control

 Preşedintele unei secţii de votare din judeţul Gorj este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu, după ce a pierdut ştampila de control a secţiei pe care o conduce.

UPDATE 7:32: Elena Udrea şi Dan Diaconescu au publicat, pe paginile lor de Facebook, îndemnuri la vot. 

Candidata PMP Elena Udrea a postat mesajul ”START VOT! VREI SĂ FACI DIFERENŢA? Votează Elena Udrea, poziţia 6 pe buletinul de vot!”, alături de imaginea de mai jos. 


Dan Diaconescu s-a mulţumit să distribuie un clip video de pe pagina OTV România. ”Cristian-Dan Diaconescu vă cheamă la VOT: Daca vreţi să schimbam Viaţa în Bine în România sunteţi condamnaţi sa puneti Ştampila pe mine!”, scrie pe Facebook. 

”Dacă vreţi să rămâneţi condamnaţi la sărăcie, votaţi-l pe Ponta sau pe Iohannis. Dacă vreţi să aveţi acces la prosperitate, nu aveţi încotro, trebuie să puneţi ştampila de vot pe poziţia numărul trei, adică pe mine, Cristian-Dan Diaconescu”, spune acesta în clip. 

UPDATE 7:25: Candidatul independent Gheorghe Funar s-a prezentat la urne la ora 7.00, îmbrăcat în costum popular. 

Alegeri prezidenţiale 2014. Gheorghe Funar a votat la ora 7:00, îmbrăcat în costum popular

UPDATE 07.15: Alegerile prezidenţiale au început oficial. Secţiile de votare s-au deschis, iar românii sunt aşteptaţi la vot până la ora 21.00

Sunt aşteptaţi la urne peste 18.284.326 de alegători, dintre care peste 1,79 milioane de bucureşteni, pentru alegerea noului şef al statului. În Capitală există 1.245 de secţii de votare.

Conform celor mai recente cifre, pentru cei 18.296.567 cetăţeni cu drept de vot au fost înfiinţate 18.550 de secţii de votare în ţară şi 294 în străinătate, pentru scrutin fiind pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea "Votat".

---

De la ora 7.00 dimineaţa până noaptea târziu puteţi afla cele mai importante informaţii despre alegeri prezidenţiale 2014 de pe adevarul.ro. Suntem aici să aducem ultimele noutăţi, dar şi să vă răspundem la întrebări, dacă aveţi.

Urnele s-au deschis duminică la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Votul se exprimă pe baza cărţii de identitate. Alegătorii îşi pot reînnoi cărţile de identitate şi în ziua votului. Programul de lucru cu publicul va fi între orele 8.00 şi 16.00, iar duminică între intervalul orar 8.00- 21.00. Contravaloarea producerii şi eliberării cărţii de identitate este de 7 lei şi se achită la sediile CEC Bank.

Toate informaţiile de care ai nevoie sunt disponibile şi pe alegepresedintele.adevarul.ro

Pe aceeaşi temă:
 
 

Urmăriţi cele mai importante noutăţi despre alegeri pe adevarul.ro, dar şi pe fluxul de Twitter al paginii Alege2014, disponibil mai jos. 

Postează pe Twitter şi Facebook cu hashtag-ul #Alegeri2014 pentru a identifica ce spui şi a da mai departe. 

Klaus Iohannis face declarații după aflarea exit pollului. FOTO Eduard Enea

Imagini din aceeasi galerie
 • Klaus Iohannis face declarații după aflarea exit pollului. FOTO Eduard Enea
 • Klaus Iohannis face declarații după aflarea exit pollului. FOTO Eduard Enea
 • Victor Ponta face declarații după aflarea exit pollului. FOTO Marian Iliescu
 • Victor Ponta face declarații după aflarea exit pollului. FOTO Marian Iliescu
 • Premierul Victor Ponta a votat la Școala nr. 17 Pia Bratianu, în București FOTO Mediafax  
 • Premierul Victor Ponta a votat la Școala nr. 17 Pia Bratianu, în București FOTO Mediafax 
 • Premierul Victor Ponta a votat la Școala nr. 17 Pia Bratianu, în București FOTO Mediafax  
 • Klaus Iohannis a votat alături de soția sa, la Sibiu FOTO Adevărul 
 • Candidatul independent la presedintie, Monica Macovei, voteaza la Scoala Tudor Arghezi din Bucuresti. FOTO Mediafax
 • Candidatul la Presedintie al PMP, Elena Udrea, votează la Colegiul Național Mihai Eminescu, în Bucurețti FOTO Mediafax 
 • Candidatul la Presedintie al PMP, Elena Udrea, votează la Colegiul Național Mihai Eminescu, în Bucurețti FOTO Mediafax  
 • Candidatul la Presedintie al PMP, Elena Udrea, votează la Colegiul Național Mihai Eminescu, în Bucurețti FOTO Mediafax  
 • Candidatul la Presedintie al PMP, Elena Udrea, votează la Colegiul Național Mihai Eminescu, în Bucurețti FOTO Mediafax  
 • Candidatul independent la Președinție, Teodor Meleșcanu, a votat la Liceul Nicolae Tonitza, în București FOTO Mediafax 
 • Candidatul
UDMR la presedintie, Kelemen Hunor, votează la sectia de votare din
satul sau natal, Carta, judetul Harghita. FOTO Mediafax
 • Președintele Traian Băsescu împreună cu soția sa, Maria, a votat la Colegiul Xenopol, în București FOTO Mediafax 
 • Președintele Traian Băsescu a votat la Colegiul Xenopol, în București FOTO Mediafax  
 • Președintele Traian Băsescu a votat la Colegiul Xenopol, în București FOTO Mediafax   
 • Ion Iliescu voteaza pentru alegerile prezidentiale, la Liceul Jean Monnet din Bucuresti. FOTO Mediafax
 • Primarul
Constantei, Radu Mazare, voteaza la alegerile prezidentiale în
Constanta. FOTO
Mediafax
 • Mazăre a renunţat la fotomodele în favoarea nevoiaşilor FOTO Adevărul 
 • Vicepremierul Liviu Dragnea a votat în București FOTO Mediafax 
 • Candidatul independent la Președinție Călin Popescu Tăriceanu a votat la Clubul Sportiv Școlar nr. 5, în București FOTO Mediafax 
 • Fostul premier Emil Boc împreună cu soția sa, Oana, votează în Cluj-Napoca FOTO Mediafax 
 • Fostul
presedinte PNL, Crin Antonescu, voteaza pentru alegerile prezidentiale în Bucuresti. FOTO Mediafax
 • Titus Corlățean votează pentru alegerile prezidențiale, la Liceul Nicolae Tonitza, în București FOTO Mediafax  
 • Ministrul Economiei, Constantin Niță, a votat la secția amenajată la Liceul Aplily Lajos din Brașov FOTO Mediafax 
 • Persoane așteaptă să voteze la Muzeul CFR, după ce procesul de vot pe liste suplimentare a fost suspendat din cauza faptului că au fost epuizate listele alocate acestei secții FOTO Mediafax 
 • Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a votat la secția de votare nr. 160 din Cluj-Napoca FOTO Adevărul 
 • Studenți
stau la rând pentru a vota la alegerile prezidențiale în Cluj-Napoca. FOTO
Mediafax
 • O persoană votează pentru alegerile prezidentiale, în București FOTO Mediafax      
 • O persoană votează pentru alegerile prezidentiale, la sectia 54, în București FOTO Mediafax      
 • O persoană votează pentru alegerile prezidentiale, la sectia 313, în București FOTO Mediafax      
 • O persoană votează pentru alegerile prezidentiale, la sectia 54, în București FOTO Mediafax    
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările