Alegeri prezidentiale 2014. Iliescu: Este un eşec politic. Trebuie Congres extraordinar în PSD pentru analiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion ILiescu şi Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Ion ILiescu şi Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, crede că se impune organizarea unui Congres extraordinar al PSD după pierderea de către Victor Ponta a cursei prezidenţiale.

„Eu am şi lansat această idee, de fapt e o chestie firescă, va trebui organele executive de partid şi apoi un Congres, cred eu, special, să facă o analiză serioasă şi să tragă concluziile cuvenit, cum anume... Părerea mea e că se impune un Congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a forţelor de care dispune partidul“, a spus Iliescu.

Întrebat dacă la acest Congres trebuie avută în discuţie şi schimbarea conducerii, Iliescu a răspuns: „Asta e altceva. Se va discuta şi... Nu e vorba numai despre campanie, este percepţia - eu nu vreau să dau calificative nimănui - dar este percepţia electoratului, deci trebuie să stăm să analizăm mai atent şi asta trebuie să o facă oamenii responsabili din partid. De aia am spus să fie şi un CExN, să fie şi un Consiliu, poate şi un Congres extrordinar care să analizeze şi să dezbată şi să tragă toate concluziile cuvenite la nivel de centru şi de organizaţii locale în ce priveşte programul partidului pentru perioada următoare, că urmează doi ani nu uşori şi alegerile parlamentare din 2012“.

„Este un eşec politic“

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că pierderea prezidenţialelor de către PSD reprezintă un eşec politic. „Deci viaţa e cu de toate şi important este pentru forţele politice să nu intre în panică când pierd, să nu se umfle în pene când câştigă, să-şi păstreze echilibrul şi să poată să consolideze ce au construit până atunci şi să-şi deschidă orizonturi noi. Sigur, este un eşec politic. Asta e viaţa politică. Iată, avem o experienţă de 25 de ani. Dacă luăm partidul nostru, partidul pe care l-am creat eu, FSN la început, devenit FDSN, devenit PDSR, devenit apoi PSD,  deci în această perioadă de 25 de ani am avut perioade când am fost la guvernare, în ’96 am pierdut, a venit domnul Constantinescu şi Convenţia Democrată patru ani, dar în anul 2000 din nou eu am câştigat Preşedinţia şi domnul Năstase, care conducea PSD, a devenit prim-minsitru“, a mai spus Iliescu.

Întrebat ce sfat i-ar da lui Klaus Iohannis, Iliescu a spus: „Domnul Iohannis vine cu experienţa de primar, un primar respectat şi într-o zonă de ţară gospodărită. Deci vine cu această încărcătură, cu această marcă a sibienilor care sunt respectaţi de toată lumea. Dar una este experienţa la nivelul unui oraş şi alta este la nivel de ţară. Dar, mă rog, este un om dotat cu calităţile necesare ca să înveţe, cum am învăţat cu toţii în fond“.

Întrebat dacă este un susţinător al parlamentarelor anticipate, Iliescu a spus nicun partid nu îşi doreşte acest lucru.  ƒ„Nu. Eu am spus numai că se poate, că se discutăm am văzut. Nu cred că sunt interesaţi în alegeri anticipate în primul rând cei care acum au câştigat alegerile prezidenţiale. Deocamdată în Parlament este o majoriate care susţine Guevrnul Ponta. Ceilalţi nu prea sunt pregătiţi pentru aşa ceva. Eu am spus numai că se discută de aşa ceva în urma victoriei domnului Iohannis. Dar eu nu cred că este vreun interes al vreunei forţe politice şi nu cred că e nici în interesul ţării şi al oamenilor“, a continuat Iliescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite