Alegeri prezidenţiale 2014: Categoria „pitici”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu mai bine de o lună, mai exact pe 18 septembrie, în miezul scandalului Cornel Nistorescu-Sorin Avram, creat artificial de dl. Stelian Tănase cu scopul autovictimizării, preşedintele-director general al SRTV acorda un interviu ziarului Gândul. Mustind de minciuni, de falsuri, de auto-laudaţii, de iluzii bolnave, de fantasme şi dezinformări.

Dovedind că dl. Tănase e total rupt de realitatea tot mai dezastruoasă a instituţiei pe care e incapabil să o conducă, interviul în cauză conţinea, totuşi, un mare adevăr. 

Dar şi o profeţie ce a devenit realitate în ultimele săptămâni. Săptămânile campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale al căror prim tur urmează să se consume la începutul lunii noiembrie. 

Unde avea, aşadar, dreptate dl. Stelian Tănase? În pasajul în care afirma că „există un dispreţ în clasa politică românească pentru Televiziunea publică.” Dispreţul cu pricina nu e defel nou şi nu a început nicidecum în momentul în care dl. Tănase a fost desemnat şef al SRTV. Numirea unor preşedinţi directori-generali precum Tudor Giurgiu, Alexandru Lăzescu, Claudiu Elwis Săftoiu, dar şi a domnului Stelian Tănase pe criterii strict politice şi în urma unor trocuri de aceeaşi natură şi de joasă speţă, faptul că ei au făcut ce au vrut şi, în absenţa unui contract de management, au adus la sapa de lemn instituţia din Calea Dorobanţi, beneficiind de o inamovibilitate de care se pare că şi actualul şef profită pe deplin, probează cu vârf şi îndesat dispreţul politicienilor nu doar faţă de TVR şi faţă de angajaţii acesteia, ci şi faţă de telespectatori. Dispreţul ia forme încă şi mai grave şi se manifestă prin refuzul încăpăţânat al Legislativului de a adopta o lege de organizare şi funcţionare a SRTV în acord cu realitatea anului 2014, legea 41, adoptată acum 20 de ani, astfel croită încât să îi asigure politicului controlul total asupra TVR, fiind demult depăşită. 

Că aşa este o dovedeşte însuşi faptul că politicul nu mai e defel preocupat să controleze TVR. Că oamenii politici nu îşi mai doresc şi nu mai fac nici un fel de presiuni spre a fi invitaţi la dezbaterile organizate de aceasta. Că atunci când sunt poftiţi cu umilitoare temenele, declină invitaţiile şi trimit în locul lor reprezentanţi de mâna a doua sau a treia. Arătându-şi astfel dispreţul faţă de SRTV, dispreţ corect diagnosticat în sus-menţionatul interviu de dl. Stelian Tănase.

Principalii competitori, candidaţii creditaţi cu cele mai mari şanse de a ajunge în turul al doilea al prezidenţialelor, s-au făcut că plouă atunci când a venit vorba despre Televiziunea Română. Degeaba a programat TVR dezbateri electorale, degeaba le-a extins şi în weekend, sacrificându-şi astfel precarele audienţe înregistrate până la începutul campaniei (scăderea dramatică a acestora e o realitate ruşinoasă pentru care iar s-ar cuveni să dea socoteală Stelian Tănase). „Greii” politicii româneşti nu s-au sinchisit de fel. La început şi-au trimis în loc purtătorii de cuvânt care, pare-se epuizaţi de atâta efort, au delegat, mai apoi, la rândul lor, politicieni încă şi mai insignifianţi. Din aceia care joacă la categoria „pitici”. 

Nu mai departe decât ieri seară, candidatul Victor Viorel Ponta a fost reprezentat la emisiunea Vorbeşte liber de actorul Bogdan Stanoevici, pe care aproape că nu-l cunoaşte nimeni şi despre care încă şi mai puţini ştiu că ar fi ministru. Nu prea ştie nici el lucrul acesta, dar asta e altă poveste. În locul Televiziunii publice, ţanţoşul manechin politic Călin Popescu –Tăriceanu a preferat Antena 3 şi biroul prezidenţiabil de gutapercă amenajat acolo de angajaţii puşcăriaşului Dan Voiculescu. Dl. Tăriceanu l-a expediat pe post de înlocuitor bun pentru TVR pe fostul ministru-erzatz Daniel Barbu. Care amintindu-şi că a condus printr-o eroare cultura românească, cultură ce include şi teatrul, un domeniu pe care fosta „excelenţă” l-a sabotat cât a putut, a jucat sub ochii noştri, alături de dl. Stanoevici, o variantă în două personaje a Preţioaselor ridicole.

Dispreţuită de politicieni, tot mai nebăgată în seamă de telespectatori, Televiziunea Română pare că se îndreaptă din ce în ce mai sigur către obştescu-i sfârşit. Un exitus grăbit de neghiobiile şi jocurile de interese ale Stelian Tănase care nu se mulţumeşte doar să se căpătuiască financiar pe sine. Pe lista amicilor şi lăudătorilor recompensaţi pentru aceasta din banii TVR de directorul general pare-se că va figura foarte curând şi ziaristul Octavian Andronic care va resuscita acolo Andografia zilei. Ca din întâmplare, oferta vine la vreo două-trei săptămâni după ce dl. Andronic l-a tămâiat în scris pe dl.Tănase.       

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite